Tichý experiment Googlu na firmách: Podnikům rozbil Chrome, stál je spoustu nervů a peněz a udělal z nich pokusné králíky

Velmi nepromyšlený krok učinil v tomto týdnu Google se svým populárním a rozšířeným prohlížečem Chrome.

U spotřebitelů i v byznysu jde o dominantní prohlížeč. O to nepochopitelnější je experiment, kterého se Google hloupě dopustil; zanechal po sobě spousty zmatených IT administrátorů a uživatelů. A vzhledem k tomu, jak drahá je pozornost průměrného administrátora, tak i finanční ztráty.

Tisíce strojů se musely potýkat s nefunkčním prohlížečem, a to poté, co Google samostatně implementoval tichou experimentální aktualizaci prohlížeče. To je zarážející ze dvou důvodů: 1. Kompletní správu nad aktualizacemi má obvykle právě IT administrátor, může si vybrat, jaké nainstaluje a přinejmenším o nich dobře ví. 2. Není jasné, proč komukoliv v Googlu přišlo jako dobrý nápad instalovat experimentální aktualizaci do podnikových strojů.

Obrázek: Tichý experiment Googlu na firmách: Podnikům rozbil Chrome, stál je spoustu nervů a peněz a udělal z nich pokusné králíky

Všeobecné zděšení

Podnikoví uživatelé, kteří k Chromu přistupovali z virtuálních prostředí od Citrixu a dalších viděli na otevřených panelech Chromu jen bílá místa, zablokovaný přístup a neresponzivní ovládání. Řada IT administrátorů vůbec nevěděla, co se děje.

Po stížnostech Google musel odhalit, že na stabilní aktualizační linii prohlížečů vpašoval experimentální update, který chování Chromu změnil. O experimentu nevěděl nikdo kromě Googlu, admini nedostali žádné upozornění.

Jak se ukázalo, Google tiše aktivoval nově chystanou funkci WebContents Occlusion, která má přerušit funkčnost panelů prohlížeče, pokud ten běží v pozadí, a snížit zdroje, které prohlížeč spotřebovává.

Obrázek: Tichý experiment Googlu na firmách: Podnikům rozbil Chrome, stál je spoustu nervů a peněz a udělal z nich pokusné králíky

Podobná funkce má smysl, neboť Chrome je v základu špatně optimalizovaný prohlížeč, který spotřebovává značné množství hardwarového výkonu; spolu s jeho tendencí moc se nezabývat soukromím uživatele tak nejde o první případ, kdy nejpopulárnější prohlížeč světa čelí kritice. Jenže podobné nasazení nové funkce je nejen neobvyklé, ale hlavně nesmyslné.

„Experiment byl v beta verzi kolem 5 měsíců,“ vysvětlil David Bienvenu, softwarový inženýr v Googlu. Dodal, že jeho byl v poslední aktualizaci aktivován pro stabilní verzi prohlížeče, bez vědomí uživatelů.

Nepochopitelné chování, firmy nejsou pokusní králíci

Pozdě v noci z čtvrtka na pátek Google aktivaci stáhl, poté, co mu přišly tisícovky chybových hlášení. Časové ztráty – ztracený den a půl, kdy spolu nemohla komunikovat část firmy – hlásí třeba Costco, obří americký konglomerát, a řada dalších přidává i finanční náklady.

Obrázek: Tichý experiment Googlu na firmách: Podnikům rozbil Chrome, stál je spoustu nervů a peněz a udělal z nich pokusné králíky

Stovky uživatelů si také na podpoře Googlu postěžovali na to, že firma vůbec může skrytě aktualizovat Chrome pro statisíce podnikových i běžných uživatelů bez toho, aby komukoliv cokoliv řekl.

Celkově je krok Googlu a jeho dosavadní komunikace zcela zarážející. Obří korporace opravdu nepatří mezi testovací subjekty – pro ně je důležitá hlavně funkčnost a stabilitu, něco, na co část Googlu zodpovědná za Chrome očividně zapomněla.

Nu, pokud Google zavčasu nevyřeší své problémy, konkurence si může mnout ruce – třeba alespoň pár uživatelů zpět jim to přiláká.

Zdroj: Verge

4 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
qentity

Mě zas Chrome štve kvůli tomu, že poměrně často má problémy s krokováním JavaScriptu. Pak to musím řešit přepnutím do Firefoxu či jiného prohlížeče.

Na to, jak je to rozšířený SW, je hodně nespolehlivý.

akanahe

Chrome byl vždy svérázný fracek co si chce dělat co chce bez ohledu na důsledek … Proto ho taky nepoužívám (stejné to je ale i s Adobe a u Adobe je to ještě horší) .. Jeho instalace neinstaluje jen samotnej prohlížeč , ale i spoustu externího balastu hlavně k mapovaní… Číst více »

Mertak

To je důvod proč přejít na novej Edge nebo Firefox. Zvlášť pro lidi co programují/kódují weby a potřebují debugovat začíná být Chrome peklo. Nicméně jak jsem nesnášel Edge a IE, tak musím říct, že novej Edge je totální pecka jak rychlostí, tak nároky na kompa.

Mates

Zajímalo by mě, jak se bude chovat Beta Chrome od Microsoftu. Jestli si googl dá na takovéto věci pozor a zlepší chování i k obyčejným lidem. Dost často se přepínám na mozilu nebo operu.

Obrázek: Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Obrázek: AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
Obrázek: Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Obrázek: Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat