Nintendo Switch 2: Vše, co víme o chystané verzi oblíbené konzole

Nintendo Switch se stala se svými více než 143 miliony prodanými kusy jednou z nejúspěšnějších herních konzolí všech dob. Nyní, více než 7 let po uvedení původního modelu, se zdá, že nástupce je již na obzoru. Ačkoliv Nintendo zatím oficiálně nic nepotvrdilo, v posledních týdnech se objevilo mnoho spekulací a úniků informací o chystaném Nintendo Switch 2. Pojďme se podívat na vše, co o této konzoli zatím víme.

Řada indicií naznačuje, že by k odhalení mohlo dojít již tento měsíc. Nintendo nedávno upravilo svůj harmonogram prezentací novinek s názvem Nintendo Direct, aby v něm uvolnilo prostor pro další událost v září. Září je navíc důležitým měsícem v japonském herním kalendáři, neboť na jeho konci se koná veletrh Tokyo Game Show. Několik novinářů z herní branže naznačilo, že od partnerů slyšeli zmínku o zářijovém odhalení.

Kdy se Switch 2 dostane na trh?

Ohledně data vydání panuje stále velká nejistota. Víme pouze to, že Nintendo potvrdilo, že novou konzoli oznámí nejpozději do března 2025. Některé zdroje hovoří o uvedení v březnu příštího roku, což by dávalo smysl vzhledem k tomu, že původní Switch byl uveden 17. března 2017. Jiné zprávy však naznačují, že by se konzole mohla dostat na trh až později v roce 2025.

V tomto směru bude nejvíce záviset na datu oznámení. Pokud by k němu došlo ještě letos, březnové uvedení se jeví jako pravděpodobné. Pokud by však oznámení přišlo až příští rok, launch by se mohl posunout na období po dubnu 2025.

Jaký hardware můžeme očekávat?

Přestože hybridní funkcionalita zatím nebyla oficiálně potvrzena (konzole nyní může fungovat jako domácí i přenosná konzole), bylo by překvapivé, kdyby Nintendo upustilo od konceptu, který se u Switche tak osvědčil.

Nejnovější leaky naznačují, že design bude připomínat původní Switch. Serveru VGC zveřejnil fotografie konzole ukazující 8palcový displej a magnetické Joy-Con ovladače. Ty by měly mít tlačítka SL/SR a LED diody pro označení hráčů na přední straně.

Co se týče specifikací, informace se různí. Jisté je pouze to, že hardware bude výkonnější než současný Switch, který byl zastaralý už v době svého uvedení v roce 2017. Některé úniky hovoří o osmijádrovém procesoru Cortex-A78AE, 8 GB RAM a 64 GB interního úložiště eMMC. Jiné zdroje zmiňují až 12 GB RAM. Zdaleka tak nepůjde o nejvýkonnější konzoli na trhu. Tou ale ostatně Switch nikdy nebyl. Klady konzole jsou právě v přenositelnosti a chytrém designu s odnímatelnými ovladači.

Potěší, že konzole by měla podporovat technologii DLSS od NVIDIA, která umožňuje renderovat hry v nižším rozlišení a následně je škálovat do vyššího rozlišení s minimální ztrátou kvality. To oceníme především ve chvílích, kdy konzoli připojíme k TV či monitoru.

Co se týče displeje, spekulace se různí. Mluví se o 8palcovém LCD displeji, ale i o 7palcovém OLED nebo Mini-LED displeji s obnovovací frekvencí 120 Hz. Leak designu hovoří pro 8″ panel. Rozlišení by mělo být 1080p v handheld režimu a 4K při připojení k televizi. Vzhledem k tomu, že už nyní je na trhu OLED verze, bychom předpokládali, že to bude právě OLED.

Obrázek: Nintendo Switch 2: Vše, co víme o chystané verzi oblíbené konzole

Nintendo má v portfóliu legendární hry, které neuspěly díky perfektní grafice, ale díky skvělé hratelnosti. Foto: AI Freepik

Dobrou zprávou je, že hned podle několika zdrojů by konzole měla být plně zpětně kompatibilní, a to jak s digitálními, tak s fyzickými verzemi her. To dává smysl vzhledem k obrovské knihovně her, kterou Switch nyní má.

Kolik bude Switch 2 stát?

O ceně toho zatím moc nevíme. Původní Switch se v zahraničí prodával za 300 EUR, v Česku za 8 999 Kč. Letos se hovoří o 400 EUR za novou verzi. Což by v ČR znamenalo minimálně 10 000 Kč.

Zvýšení ceny by nebylo zcela bez precedentu – Nintendo GameCube stál 200 dolarů, Wii 250 dolarů a Wii U a Switch 300 dolarů. Cena 400 dolarů by konzoli postavila téměř na roveň PS5 a Xbox Series X, což už se nám zdá přehnané.

I když mnoho detailů o Nintendo Switch 2 zůstává nejasných, jedno je jisté – fanoušci Nintendo se mají na co těšit. Ať už bude nová konzole představena tento měsíc nebo až příští rok, lze prakticky s jistotou očekávat, že přinese výrazné vylepšení výkonu při zachování oblíbeného hybridního konceptu.

Zdroje: Kotaku, Engadget

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?
Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?
Obrázek: Lockdown během pandemie COVID-19 u dětí zapříčinil předčasné stárnutí mozku, potvrzují vědci
Lockdown během pandemie COVID-19 u dětí zapříčinil předčasné stárnutí mozku, potvrzují vědci
Obrázek: Exploze kosmické lodi Starship vytvořila v atmosféře obrovskou 2000 km širokou díru
Exploze kosmické lodi Starship vytvořila v atmosféře obrovskou 2000 km širokou díru
Obrázek: Český vynález 369Sonic: Ultrazvukový nůž je extrémně ostrý a nakrájí dort i maso jako máslo
Český vynález 369Sonic: Ultrazvukový nůž je extrémně ostrý a nakrájí dort i maso jako máslo
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu