Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD

Intel se chystá na trh přinést svou druhou generaci herních grafických karet pod značkou Arc, tentokrát s architekturou Battlemage. Přestože první generace s označením Alchemist se setkala s kritikou kvůli nedostatkům, jako byla vysoká spotřeba energie mimo zátěž a méně vyzrálý ekosystém než u konkurence, nová generace Battlemage by mohla tuto situaci změnit.

Architektura Battlemage byla poprvé představena jako součást integrovaných grafických řešení v procesorech Lunar Lake, které se začaly prodávat tento týden. Notebooky s Lunar Lake již představily značky jako ASUS, Lenovo či Acer. Tyto procesory obsahují 1024 shaderů architektury Xe2 LPG a dokážou konkurovat i integrovaným grafickým jednotkám AMD s architekturou RDNA 3.5. První testy naznačují, že grafiky Battlemage, které se mají stát plnohodnotnými desktopovými GPU, by mohly nabídnout solidní výkon a konkurovat etablovaným hráčům na trhu.

Obrázek: Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD

Dedikované grafické karty od Intelu se s úspěchem nesetkaly. Problémem byly především nedoladěné ovladače a vysoká spotřeba. Nová generace to chce změnit. Foto: Redakce inSmart.cz

Únik informací dává naději na vysoký výkon nových karet

Uniklé informace z databáze Geekbench odhalily model Battlemage G21, který má 20 Xe Core, což odpovídá 2560 shaderům. Tato konfigurace představuje plnou verzi čipu s frekvencí až 2,85 GHz. Vysoký takt je značným zlepšením oproti předchozí generaci Alchemist, kde nižší frekvence omezovaly celkový výkon GPU. Karta je osazena 12 GB paměti GDDR6, což naznačuje 192bitovou šířku paměťové sběrnice a propustnost přibližně 456 GB/s.

Tento model byl testován na platformě s procesorem Intel Core i5-13600K a základní deskou MSI Pro Z790-A WiFi, což potvrzuje, že jde o desktopovou variantu. Vzhledem k tomu, že finální název a parametry mohou být upraveny až v ovladačích, nelze s jistotou potvrdit, zda jde o finální verzi GPU.

Konkurence pro karty od AMD a NVIDIA?

Battlemage G21 je pravděpodobně určen pro střední třídu grafických karet. Podle předchozích úniků se očekává, že výkonnější model, pravděpodobně označený jako BMG-G31, bude mít až 32 Xe Core a 4096 shaderů s 256bitovou paměťovou sběrnicí. Takový model by měl nabídnout výrazně lepší výkon, než jakého dosahovala předchozí generace Arc A770.

Takt pamětí GDDR6 v těchto kartách by mohl dosáhnout až 20 GHz, což by znamenalo propustnost 608 GB/s a v případě ještě vyšších taktů až 640 GB/s. To by značilo výrazné zlepšení výkonu oproti Alchemist a přiblížení k aktuálním konkurentům od AMD a Nvidia.

Obrázek: Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD

NVIDIA RTX 4070 je na rozdíl od produktů Intelu úspěšná. Doufejme, že se Intelu podaří po řadě neúspěchů také nějaký ten úspěšný produkt. Foto: Redakce inSmart.cz

Koupili byste si GPU od Intelu?

Intel plánuje vydání nové generace Battlemage před koncem roku 2024 nebo začátkem roku 2025. Podle interních zpráv se Intel snaží s touto generací o výrazné vylepšení a rozšíření svého portfolia v oblasti grafických karet, a pokud se podaří překonat problémy předchozí generace, může se stát konkurenceschopnou alternativou na poli herních GPU. Intel do vývoje GPU investuje nejen kvůli hráčům, ale především z důvodu, že technologii z grafických karet následně využívá u svých AI akcelerátorů.

Zatímco specifikace vypadají slibně, otázkou zůstává, jak se nová architektura bude chovat v reálném světě a zda dokáže oslovit hráče i profesionální uživatele. V následujících měsících se dozvíme, zda Intel dokáže skutečně konkurovat zavedeným značkám a zda se Battlemage stane vyhledávanou volbou na trhu. Pošramocená pověst značky tomu pravděpodobně příliš nepomůže.

Zdroje: 1, 2

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD
Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD
Obrázek: Evropa má umělý Měsíc pro testování vesmírných technologií: V Německu otevřelo výzkumné zařízení LUNA
Evropa má umělý Měsíc pro testování vesmírných technologií: V Německu otevřelo výzkumné zařízení LUNA
Obrázek: Víra konspirátorů ve spiknutí není tak neochvějná, znejistila je AI
Víra konspirátorů ve spiknutí není tak neochvějná, znejistila je AI
Obrázek: Vědci zálohovali lidský genom do 5D paměťového krystalu. Přetrvá tam miliardy let
Vědci zálohovali lidský genom do 5D paměťového krystalu. Přetrvá tam miliardy let
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu