Test chytré odrazky FIXED Tag Reflector: S tímhle lokátorem najdete ukradené kolo kdekoliv na světě

Ukradené kolo je noční můrou každého cyklisty. S chytrým trackerem FIXED Tag Reflector ale máte před zloději náskok. Nenápadná odrazka v sobě skrývá pokročilou technologii Apple Find My a umožní vám sledovat vaše kolo kdekoliv na světě, aniž by si zloděj něčeho všiml. Jeho lokalizace je rychlá, přesná a na obyčejnou knoflíkovou baterii vydrží fungovat celý rok.

Krádeže jízdních kol jsou v Česku stále velmi aktuálním problémem. Podle dostupných statistik policie ročně registruje průměrně okolo 4,5 tisíce ukradených kol, přičemž skutečné číslo může být ještě vyšší, protože ne všichni poškození svou ztrátu hlásí. Velkou část ztrát tvoří kola, jejichž hodnota přesahuje hranici 10 tisíc korun, což z nich dělá lukrativní cíl pro zloděje.

Obrázek: Test chytré odrazky FIXED Tag Reflector: S tímhle lokátorem najdete ukradené kolo kdekoliv na světě

Mezi nejvíce postižené oblasti patří Moravskoslezský a Ústecký kraj, zatímco nejméně krádeží eviduje Zlínský kraj. V hlavním městě Praha dosahuje průměrná škoda za ukradené kolo přes 45 tisíc korun, což je o 15 tisíc více než v ostatních částech republiky. Foto: Freepik

Zloději kola kradou nejen z veřejných prostor, ale i z garáží, sklepů a koláren. V létě navíc stoupá počet krádeží přímo z veřejných míst, a to zejména u nezajištěných kol. Investice do dražších modelů roste a tím i výše škod. Jen v roce 2023 činila průměrná škoda za ukradené kolo v Česku kolem 30 tisíc korun. Aby se lidé mohli proti krádeži lépe bránit, stoupá poptávka po pokročilých způsobech zabezpečení, jako jsou GPS lokátory, bezpečnostní stojany či pojištění kol.

Obrázek: Test chytré odrazky FIXED Tag Reflector: S tímhle lokátorem najdete ukradené kolo kdekoliv na světě

FIXED Tag Reflector vypadá a funguje jako běžná odrazka. Uvnitř se však ukrývá také Bluetooth tracker s podporou Apple Find My. Foto: Redakce inSmart.cz

Jedním z inovativních řešení, které usnadňuje lokalizaci ukradeného kola, je chytrý tracker FIXED Tag Reflector. Díky němu můžete mít přehled o poloze svého kola téměř kdekoliv na světě. Upozorní vás také, pokud se od něj příliš vzdálíte a na jednu baterii vydrží fungovat rok. Jaké jsou naše dojmy z praktického testování této novinky?

FIXED Tag Reflector – chytrý lokátor v podobě odrazky

FIXED Tag Reflector je praktický lokátor ukrytý v běžné zadní odrazce, který využívá technologii Apple Find My (síť Apple Find My tvoří více jak miliarda iOS zařízení po celém světě). Díky tomu umožňuje uživatelům Apple zařízení sledovat polohu jejich kola přímo v aplikaci Najít. Vzhledem k tomu, že na první pohled odrazka vypadá jako běžná bezpečnostní pomůcka, nebudí pozornost zlodějů. Odrazka je navíc plně funkční jako bezpečnostní prvek, čímž plní dvojí roli – zvyšuje viditelnost cyklisty na silnici a zároveň sleduje polohu jeho bicyklu.

Tag Reflector komunikuje s iPhonem pomocí Bluetooth 5.2 a ve spolupráci s dalšími zařízeními Apple v okolí přenáší informace o poloze do sítě Apple Find My. Výhodou je, že k jeho používání nejsou potřeba žádné měsíční ani roční poplatky, vše je součástí základních funkcí ekosystému Apple.

Vzhledem k účelu zařízení lze pochválit voděodolnost dle standardu IP67, což znamená, že odrazka je chráněna proti prachu a dešti. Díky zvukové signalizaci, která dosahuje hlasitosti až 80 dB, lze FIXED Tag Reflector snadno lokalizovat, pokud se například nacházíte poblíž, ale nemůžete ho stále najít. Stačí spustit zvuk a spustí se poměrně hlasitá melodie. Na hlasitosti bychom klidně přidali, neboť v rušnějším venkovním prostředí není zvuk z odrazky příliš slyšet. Tracker je napájen vyměnitelnou baterií typu CR2032, která vydrží až jeden rok. V případě výměny baterie je třeba sundat čtveřici šroubů.

V balení najdete chytrou odrazku, křížový šroubováček pro montáž a gumové vymezení pro uchycení na tenčí rámy kol. Instalace je velmi snadná a rychlá. Stačí vytáhnout plastový kryt baterie, odšroubovat šroub na držáku a nasadit jej na kolo. Následně už jen musíte odrazku spárovat s aplikací Najít na vašem iPhonu či iPadu.

Sledování přímo v iPhonu či dalčích zařízeních je velmi jednoduché. Foto: Redakce inSmart.cz

Praktické zkušenosti? FIXED Tag Reflector se neztratí

Během testování FIXED Tag Reflector jsme ocenili jednoduchost instalace i samotného používání. Celý proces aktivace zabral jen pár minut a po spárování začal lokátor fungovat jako standardní Apple AirTag. Výhodou je, že díky široké síti uživatelů zařízení s iOS je možné sledovat polohu kola prakticky kdekoliv na světě.

Nejlepších výsledků dosahuje technologie Find My v oblastech s větším pohybem lidí (pro určení polohy však stačí i jediný iPhone v okolí lokátoru).

Co se týče konstrukce samotné odrazky, její nenápadný vzhled je velkou výhodou. Na první pohled se skutečně zdá, že jde o běžnou cyklistickou odrazku, což zvyšuje šance, že si zloděj ničeho nevšimne. Zároveň musíme podotknout by montážní systém mohl být trošku vylepšen. Šroub, který se používá k uchycení, lze totiž snadno odmontovat obyčejným křížovým šroubovákem. Pokud tedy někdo bude chtít odrazku sundat, postačí mu šroubovák, nebo násilí.

Obrázek: Test chytré odrazky FIXED Tag Reflector: S tímhle lokátorem najdete ukradené kolo kdekoliv na světě

Výrobce by mohl zvolit například torx šroub pro zvýšení bezpečnosti, případně může tuto změnu jednoduše provést sám uživatel. Foto: Redakce inSmart.cz

Apple Find My má ještě další specifikum – pokud by s vaším kolem ujel a je majitelem iPhonu, po 15 minutách ho jeho zařízení upozorní, že se s ním pohybuje sledovací zařízení. Tato funkce je vynucená ze strany Applu, aby lidé nevyužívali AirTagy ke šmírování osob. Je tedy z vícero důvodů vhodné krádež kola odhalit včas. Výhodou v tomto směru je, že si na svém iPhonu můžete např. nastavit upozornění, když se od vás kolo příliš vzdálí. Můžet tak rychle reagovat a zloděje (ideálně s pomocí policejních složek) chytit.

Velkým kladem je oproti nejrůznějším GPS řešením výdrž až jeden rok. Nevýhodou pak samozřejmě fakt, že pokud v dalekém okolí není nikdo s iPhonem či iPadem, kolo nenajdete. To se vám ale stane opravdu málokdy – jak dokazují různé pokusy uživatelů z celého světa, AirTag vám bude fungovat i v Serverní Koreji. Výhodou je fakt, že síť Apple Find My najde a nahlásí lokátor např. i uvnitř budov. Baterie typu CR2032 je ze strany výrobce praktická volba, protože náhrada je levná a seženete je prakticky v každém obchodě.

Závěr

Chytrý tracker FIXED Tag Reflector představuje efektivní a nenápadný způsob, jak ochránit své kolo. Jeho napojení na Apple Find My a nenápadný design ve formě odrazky z něj činí skvělou volbu pro každého cyklistu, který hledá moderní a dostupný způsob zabezpečení. Za cenu 899 Kč je to investice, která vám může ušetřit spoustu starostí i peněz.

Obrázek: Test chytré odrazky FIXED Tag Reflector: S tímhle lokátorem najdete ukradené kolo kdekoliv na světě

Odrazka, lokátor a trocha toho klidu do duše starostlivého rodiče či majitele drahého kola. Foto: Redakce inSmart.cz

Vzhledem k dlouhé výdrži baterie a odolnosti vůči povětrnostním podmínkám je FIXED Tag Reflector užitečným doplňkem pro všechny milovníky cyklistiky, kteří chtějí ochránit svou investici.

Zdroj: Redakční test

Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
J.B.

V Datartu cena 519 Kč, Nelze nekoupit

Obrázek: SpaceX na prahu revoluce: Plně znovupoužitelná Starship v roce 2025 otevře cestu k osídlení dalších planet
SpaceX na prahu revoluce: Plně znovupoužitelná Starship v roce 2025 otevře cestu k osídlení dalších planet
Obrázek: Menší než nehet, větší než pevný disk: Nové paměťové karty SanDisk mají extrémní kapacitu až 2 TB
Menší než nehet, větší než pevný disk: Nové paměťové karty SanDisk mají extrémní kapacitu až 2 TB
Obrázek: Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Obrázek: Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu