Ztráta obou očí brzy nebude problém. Čip do mozku Blindsight dokáže vrátit zrak i těm, kteří se bez něj narodili

Neuralink, společnost založená Elonem Muskem, udělala další krok směrem k budoucnosti, kterou si většina z nás zatím nedokáže ani představit. Její zařízení Blindsight, neurální implantát navržený k obnovení zraku, získalo od FDA označení „Průlomové zařízení“. Blindsight slibuje vrátit zrak pacientům se zrakovým postižením, kteří přišli o obě oči i oční nerv, a dokonce dát zrak lidem slepým od narození. Může se tak jednat o první krok k tomu, aby slepí mohli nejen znovu vidět, ale také mohli vidět víc, než kdy dříve.

Blindsight je neurální implantát navržený společností Neuralink, který slibuje obnovit zrak lidem, kteří přišli o obě oči i oční nerv. Co je ještě pozoruhodnější, zařízení má potenciál umožnit vidění i těm, kteří jsou nevidomí od narození.

Elon Musk, zakladatel Neuralinku, na svém Twitteru uvedl: „Zařízení Blindsight od Neuralinku umožní vidět i těm, kteří přišli o obě oči a oční nerv. Pokud je zrakový kortex neporušený, umožní dokonce i těm, kteří jsou slepí od narození, poprvé vidět.

Jak Blindsight funguje?

Přesný mechanismus fungování zařízení Blindsight nebyl zatím plně odhalen. Podle dostupných informací Blindsight pravděpodobně využívá přímou stimulaci zrakové kůry mozku. Elektrody tedy vedou přímo do mozku, stejně jako v případě běžného čipu Neuralink. Tím inženýři obchází poškozené oči a oční nervy, které jsou běžně zodpovědné za přenos vizuálních informací do mozku.

Musk upozorňuje, že je důležité nastavit si správná očekávání: „Vidění bude zpočátku možné pouze v nízkém rozlišení, podobném grafice Atari.“ Nicméně dlouhodobý potenciál je ohromující. „Nakonec má (Blindsight) potenciál být lepší než přirozený zrak a umožnit vám vidět infračervené, ultrafialové a rádiové elektromagnetické záření, podobně jako Geordi La Forge (postava ze StarTreku).

Geordi La Forge ze seriálu Star Trek: Nová generace byl slepý od narození, ale díky speciálnímu zařízení VISOR mohl vidět v širokém spektru elektromagnetického záření.

Průlomové zařízení může změnit životy milionů lidí

Označení zařízení Blindsight jako „Breakthrough Device“ je významným milníkem nejen pro Neuralink, ale pro celou oblast neurovědy a rehabilitační medicíny. Pokud se zařízení osvědčí v klinických testech, mohlo by změnit životy milionů lidí po celém světě, kteří trpí zrakovým postižením.

Obrázek: Ztráta obou očí brzy nebude problém. Čip do mozku Blindsight dokáže vrátit zrak i těm, kteří se bez něj narodili

Čip v mozku může lidem vrátit zrak. Blindsight bude pravděpodobně pracovat s nějakým druhem snímače/kamery. Foto: Se souhlasem Neuralink

Proč je to velká věc? Aby se zařízení mohlo do tohoto programu dostat, muselo splnit dvě hlavní podmínky:

  1. Musí být opravdu inovativní – nabízet něco, co tu ještě nebylo.
  2. Musí pomáhat lidem s vážnými zdravotními problémy, které ohrožují jejich život nebo výrazně zhoršují jeho kvalitu.

Co to znamená pro Blindsight? Označení Breakthrough Device říká, že si FDA myslí, že by Blindsight mohl být průlomovým vynálezem pro lidi se zrakovým postižením. Díky tomu bude FDA s Neuralinkem úzce spolupracovat, aby se zařízení dostalo k pacientům co nejrychleji – samozřejmě za předpokladu, že se ukáže jako bezpečné a účinné.

I přes slibný potenciál čelí Blindsight mnoha výzvám. Bude třeba provést rozsáhlé klinické testy k ověření bezpečnosti a účinnosti zařízení. Navíc, jak Musk naznačuje, počáteční verze zařízení budou pravděpodobně poskytovat pouze základní vizuální vjemy v nižší kvalitě či rozlišení. Dlouhodobá vize projektu je nicméně fascinující. Musk chce pacientům nejen obnovit zrak, ale potenciálně ho i vylepšit nad rámec přirozeného lidského vidění.

Zdroje: 1, 2

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Vědci zálohovali lidský genom do 5D paměťového krystalu. Přetrvá tam miliardy let
Vědci zálohovali lidský genom do 5D paměťového krystalu. Přetrvá tam miliardy let
Obrázek: Novinky ze světa AI #73: Poslední zkouška lidstva, chytřejší Siri a obnovení vypnuté jaderné elektrárny pro napájení umělé inteligence
Novinky ze světa AI #73: Poslední zkouška lidstva, chytřejší Siri a obnovení vypnuté jaderné elektrárny pro napájení umělé inteligence
Obrázek: Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?
Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?
Obrázek: Lockdown během pandemie COVID-19 u dětí zapříčinil předčasné stárnutí mozku, potvrzují vědci
Lockdown během pandemie COVID-19 u dětí zapříčinil předčasné stárnutí mozku, potvrzují vědci
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu