Stane se Česko kryptoměnovým rájem? Návrh zákona by zavedl časový test i úlevu od daní

Česká republika by se mohla stát kryptoměnovým rájem. Při projednávání novelizace implementačních předpisů Evropské unie se v Poslanecké sněmovně objevil pozměňovací návrh zaměřený na zdanění kryptoaktiv. Tento návrh, pokud bude schválen, by od roku 2025 přinesl zásadní změny pro investory do kryptoměn, a to zavedením časového testu i daňových úlev.

Jedním z hlavních prvků nového návrhu je zavedení tříletého časového testu pro osvobození příjmů z prodeje kryptoaktiv. Tento mechanismus by fungoval podobně jako současný systém pro cenné papíry, kdy po uplynutí určitého časového období jsou příjmy z prodeje osvobozeny od daně z příjmu. Pro kryptoaktiva to znamená, že pokud budou drženy déle než tři roky, příjmy z jejich prodeje nebudou podléhat zdanění.

Pokud by byl návrh přijat, znamenalo by to, že už 1. ledna 2025 budete moci prodávat bez nutnosti danit kryptoměny nakoupené před rokem 2022.

Další významnou změnou je osvobození příjmů z prodeje kryptoaktiv do 100 000 Kč, což se rovněž inspirovalo pravidly pro cenné papíry. Tento limit má za cíl podpořit drobné investory a zjednodušit daňovou administrativu pro menší transakce. Nicméně, jak upozorňují někteří investoři, tento limit je vlivem inflace za poslední roky nesmyslně nízký. Podle návrhu by měla být tato částka zvýšena alespoň na 200 000 Kč nebo navázána na násobek průměrné mzdy, aby odrážela skutečnou kupní sílu peněz.

Česko je silný kryptoměnový hráč

Zavedení těchto úlev a pravidel by mohlo značně změnit investiční prostředí v České republice a přitáhnout zahraniční investory, kteří hledají příznivé podmínky pro své kryptoměnové aktivity. Pro lokální trh by to znamenalo nejen zvýšený zájem o kryptoměny, ale i nárůst inovací v oblasti blockchainu a fintechu. Česká republika by se tak konečně mohla profilovat jako jedna z progresivních zemí v Evropě, která podporuje digitální ekonomiku a moderní technologie. Důležité je to i proto, že Česko patří mezi země, odkud pochází významné inovace ze světa kryptoměn – např. první hardwarová peněženka Trezor či těžební pool Slush Pool.

Obrázek: Stane se Česko kryptoměnovým rájem? Návrh zákona by zavedl časový test i úlevu od daní

Česko má potenciál přitáhnout silnou kryptoměnovou komunitu. Foto: Unsplash

Návrh rovněž zavádí nové požadavky na poskytovatele služeb spojených s kryptoaktivy. Ti budou muset splňovat přísnější podmínky pro udělování licencí a plnit povinnosti v oblasti prevence legalizace výnosů z trestné činnosti.

Pokud budou navrhované změny schváleny, Česká republika by se mohla stát jedním z nejatraktivnějších míst pro kryptoměnové investory v Evropě. Přilákání zahraničních investorů, podpora lokálních inovátorů a zavedení jasných a přehledných pravidel pro zdaňování kryptoměn by mohly Česku přinést nejen ekonomické výhody, ale také posílit jeho pozici na mapě digitálního světa.

Zdroj: PSP

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Vědci zálohovali lidský genom do 5D paměťového krystalu. Přetrvá tam miliardy let
Vědci zálohovali lidský genom do 5D paměťového krystalu. Přetrvá tam miliardy let
Obrázek: Novinky ze světa AI #73: Poslední zkouška lidstva, chytřejší Siri a obnovení vypnuté jaderné elektrárny pro napájení umělé inteligence
Novinky ze světa AI #73: Poslední zkouška lidstva, chytřejší Siri a obnovení vypnuté jaderné elektrárny pro napájení umělé inteligence
Obrázek: Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?
Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?
Obrázek: Lockdown během pandemie COVID-19 u dětí zapříčinil předčasné stárnutí mozku, potvrzují vědci
Lockdown během pandemie COVID-19 u dětí zapříčinil předčasné stárnutí mozku, potvrzují vědci
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu