Konec ručního vytírání podlah: Nové robotické vysavače od Xiaomi se samy vyčistí a vyperou mopy

Xiaomi přichází s novou generací chytrých robotických pomocníků, kteří si poradí i s nejzapadlejšími kouty vašeho domova. Nový model X20 Max se chlubí výsuvným mopovacím ramenem, které se dostane i tam, kam většina robotických vysavačů nedosáhne. Po práci se o sebe oba modely postarají samy – vyprázdní se, vyperou svoje mopy a připraví se na další úklid. Zdá se, že éra ručního vytírání podlah pomalu končí.

Xiaomi minulý týden vedle chytrých telefonů řady Xiaomi 14T, 14T Pro a skládacího modelu MIX Flip představilo také nové produkty chytré domácnosti. Zaujaly nás především robotické vysavače, které dostaly nové funkce v čele s výklopným mopovacím ramenem pro lepší úklid při stěnách a v rozích.

Xiaomi Robot Vacuum X20 Max: Vlajková loď s vysokým výkonem

Vlajkový model X20 Max značky Xiaomi má snad vše, co dnes robotický vysavač může mít, a ještě k tomu přidává vychytávky navíc. Začněme samotným vysavačem. Jeho sací výkon je impozantních 8000 Pa, což je nejvyšší hodnota v nové řadě. Pro vysávání používá kombinovaný kartáč s technologií proti zamotávání vlasů, které dokáže přeříznout, a vzadu dva rotační mopy.

Obrázek: Konec ručního vytírání podlah: Nové robotické vysavače od Xiaomi se samy vyčistí a vyperou mopy

X20 Max vysaje, vytře a následně se díky chytré dokovací stanici připraví na další úklid. Foto: Redakce inSmart.cz

Inteligentní mopování s výsuvným ramenem

Největší novinkou je bezpochyby výsuvné rameno pravého mopu. Rameno se automaticky vysune do strany cca 4 cm, aby bylo v dokonalém kontaktu s lištou, rohem podlahy nebo jakýmkoliv nábytkem, okolo kterého vysavač zrovna jede. Díky tomu dosáhne do míst, kam se běžné robotické vysavače nedostanou, neotluče nábytek a zajistí důkladnější úklid.

Obrázek: Konec ručního vytírání podlah: Nové robotické vysavače od Xiaomi se samy vyčistí a vyperou mopy

Dokovací stanice do vysavače v průběhu úklidu doplní čistou vodu. Po skončení vypere mopy a špinavou vodu odsaje. V příštím roce očekáváme, že Xiaomi nabídne modely napojitelné na odpady. Foto: Redakce inSmart.cz

Mopy navíc podlahu skutečně efektivně čistí díky tomu, že při práci rotují a „drhnou“ podlahu. Pokud vysavač jede na koberec, mopy samozřejmě zvedne. Pokud před sebou detekuje rozlitou kapalinu, otočí se a nejprve ji setře mopem – první je totiž v běžné situaci vysátí podlahy a následně setření mokrým mopem.

Pokročilá navigace a detekce překážek

X20 Max kombinuje laserovou navigaci (LDS) s kamerou a pokročilou AI technologií. Díky tomu se rychle zorientuje v prostoru a dokáže se vyhnout i malým objektům, jako jsou hračky a oblečení. V tomto směru již velmi dobře fungovala i předchozí generace a model X10+. V našem přehledu navigačních systémů robotických vysavačů ji nyní doporučujeme jako vůbec nejlepší.

Obrázek: Konec ručního vytírání podlah: Nové robotické vysavače od Xiaomi se samy vyčistí a vyperou mopy

Laser a kamera jsou nejlepší kombinací pro přesnou navigaci robotických vysavačů. Foto: Redakce inSmart.cz

Baterie s kapacitou 5200 mAh vydrží až 120 minut nepřetržitého úklidu, což je dostatečné i pro větší domácnosti. Vysavač váží 3,9 kg a jeho rozměry jsou 350 × 97 mm.

Xiaomi Robot Vacuum X20 Pro: Výkonný pomocník pro každodenní úklid

Model X20 Pro je o něco méně výkonný než Max, ale stále nabízí působivý sací výkon 7000 Pa. I tento model disponuje pokročilou navigací a detekcí překážek a liší se také absencí výsuvného ramene s mopem.

Obrázek: Konec ručního vytírání podlah: Nové robotické vysavače od Xiaomi se samy vyčistí a vyperou mopy

Dvojice rotujících mopů pouze nestírá, ale skutečně dokáže odstranit i zaschlé nečistoty. Foto: Redakce inSmart.cz

X20 Pro překvapí svou výdrží – až 160 minut nepřetržitého úklidu na jedno nabití. To z něj dělá ideální volbu pro majitele větších domů nebo bytů, kteří ocení možnost uklidit celý prostor na jedno nabití.

Obrázek: Konec ručního vytírání podlah: Nové robotické vysavače od Xiaomi se samy vyčistí a vyperou mopy

Xiaomi X20 Pro byste od modelů X20+ a X10+ prakticky nerozeznali. Foto: Redakce inSmart.cz

Vysavač je stejně jako X20 Max vybaven inteligentní detekcí koberců, která automaticky zvýší sací výkon při přejezdu na koberec. Díky tomu efektivně odstraní i hluboko usazené nečistoty z kobercových vláken. Stejně tak dokáže automaticky zdvihnout mokré mopy při vjezdu na koberec.

Oba modely, X20 Max i X20 Pro, přicházejí s vylepšenou dokovací stanicí typu „vše v jednom“. Rozměry dokovací stanice jsou 340×420×563 mm pro oba modely.

Co umí chytrá dokovací stanice?

  • Automatické vyprazdňování nečistot: Stanice rychle odsaje nečistoty z vysavače, u modelu X20 Pro to trvá pouhých 13 sekund.
  • Praní mopů: Po dokončení úklidu stanice automaticky vypere mopy. U modelu X20 Max si uživatelé mohou dokonce nastavit teplotu vody pro optimální výsledky čištění.
  • Sušení mopů: Aby se zabránilo vzniku nepříjemného zápachu, stanice mopy také vysuší. U modelu X20 Max je k dispozici sušení horkým vzduchem, které proces výrazně urychlí – mopy jsou suché již za 3 hodiny. U X20 Pro předpokládáme stejnou dobu sušení jako u modelu X20+, kde proces trvá 6 hodin.
  • Doplňování vody: Stanice sama doplní čistou vodu do nádržky vysavače před dalším úklidem.
  • Odvod špinavé vody: Po umytí mopů stanice odčerpá špinavou vodu do samostatné nádržky.

Oba vysavače lze pohodlně ovládat pomocí aplikace Mi Home. Aplikace umožňuje nastavit úklidové plány, upravit intenzitu sání nebo mopování, a sledovat průběh úklidu v reálném čase. Samozřejmostí je nastavení virtuálních zdí a oblastí.

Do Vánoc v ČR?

Xiaomi zatím nezveřejnilo přesné informace o ceně a dostupnosti nových modelů X20 Max a X20 Pro na českém trhu. Vzhledem k dřívějším uvedením však můžeme očekávat, že se na našem trhu objeví v průběhu následujících týdnů.

Novinky jsme již měli možnost spatřit naživo. Pokud se podíváme na model X20+, který se na českém trhu již několik měsíců prodává, jeho cena se pohybuje kolem 12 000 Kč. Nabízí přitom prakticky identickou výbavu co X20 Pro, jen má nižší výkon a naopak má větší nádržky na čistou a špinavou vodu. Cenu X20 Pro bychom tipovali na cca 14 000 Kč, X20 Max do 18 000 Kč.

Zdroj: TK Xiaomi v Berlíně, redakce inSmart.cz

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Obrázek: Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Obrázek: Vědci našli lék na jizvy: Klíčem k jejich léčbě může být parazitický červ
Vědci našli lék na jizvy: Klíčem k jejich léčbě může být parazitický červ
Obrázek: Stavebnictví budoucnosti: První hotel na světě postavený s pomocí obří 3D tiskárny roste v Texasu
Stavebnictví budoucnosti: První hotel na světě postavený s pomocí obří 3D tiskárny roste v Texasu
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu