Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu

Inovativní řešení vsadilo na dvojici dokovacích stanic, kdy robotický vysavač dokáže provádět veškerou svou údržbu a čištění bez zásahu uživatele. Stačí jednou za 70 dnů vyměnit sáček na nečistoty a o víc se nemusíte starat. Jedna z dokovacích stanice je totiž napojená přímo na přívod čisté vody a odpady.

Značka SwitchBot se v našich končinách dostala do povědomí především svými chytrými spínači schopnými zmáčknout libovolné fyzické tlačítko. Z malé krabičky, kterou nalepíte na vypínač či spotřebič, vyjede po vyslání příkazu miniaturní rameno, které provede stihnutí tlačítka. Od té doby se portfolio značky značně rozrostlo. Patří do něj vychytávky jako chytré ovládání rolet či závěsů, čističky a zvlhčovače vzduchu nebo robotické vysavače.

Obrázek: Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu

K čemu potřebuje robotický vysavač dvojici dokovacích stanic? V případě S10 slouží jedna pro nabíjení a odsávání nečistot a druhá pro doplnění čisté vody a odstranění té znečištěné. Foto: Redakce inSmart.cz

Na veletrhu IFA 2024 nás zaujal robotický vysavač SwitchBot S10, který se prodává s dvojicí dokovacích stanic. Ač se to na první pohled jeví poněkud zbytečně, má to svůj význam. Ne vždy má totiž uživatel prostor na velkou dokovací stanici poblíž přípojky na vodu a ne vždy je poblíž další zásuvka. Výrobce tak připravil netradiční řešení, které si své zákazníky nepochybně najde.

Dvě dokovací stanice mají svůj význam

S10 nabízí unikátní řešení v podobě dvou oddělených dokovacích stanic – jednu pro doplňování vody a druhou pro nabíjení a vysypávání prachu. Vodní stanice je napájena baterií a nepotřebuje elektrickou přípojku, což značně usnadňuje její instalaci. Lze ji připojit k různým zdrojům vody – pod umyvadlo, k toaletě nebo k přívodu myčky či pračky. Přípojky jsou součástí balení.

Obrázek: Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu

Jednu stanici na baterie umístíte pod dřez či vedle přívodu vody, druhou kamkoliv kde je třeba. Vlevo můžete spatřit i zvlhčovat, do kterého dokáře S10 dovézt čistou vodu. Uživatel se tak nemusí o nic starat. Foto: Redakce inSmart.cz

Co je obzvláště zajímavé, výrobce plánuje využít tento systém i pro další chytré domácí spotřebiče. Již nyní prodává zvlhčovač vzduchu SwitchBot Evaporative Humidifier, kterému bude S10 schopen dovézt čistou vodu. V budoucnu má přibýt i odvlhčovač, ze kterého bude robot naopak odvážet nashromážděnou vodu do odpadů.

Slušný sací výkon a podpora standardu Matter

Robot disponuje sáním o síle 6 500 Pa a baterií s kapacitou 4 000 mAh. Je vybaven jedním gumovým kartáčem a válečkovým mopem s přítlakem 10N. Přesnou navigaci zajišťuje LIDAR v kombinaci s kamerou pro detekci překážek. Vysavač podporuje vytvoření až tří map a nabízí chytré funkce, jako virtuální zóny či cílené čištění jednotlivých místností.

Obrázek: Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu

Vysavač má pokročilou laserovou navigaci s kamerou pro detekci menších překážek a objektů. Foto: Redakce inSmart.cz

S10 podporuje propojení s ostatními zařízeními SwitchBot přes jejich aplikaci. Můžete například nastavit, aby se robot vrátil do doku při odemčení vstupních dveří nebo zahájil úklid při zhasnutí světel. Díky podpoře standardu Matter přes Hub 2 je možné vysavač integrovat do širšího ekosystému chytré domácnosti.

Vysavač kvůli čistění mopu nemusí do dokovací stanice, vše zvládne v terénu

Vysavač vyniká především v režimu mopování, kdy si průběžně čistí mop ve tvaru válečku průběžně během úklidu. Funguje tak podobně, jako různé elektrické mopy pro tzv. mokré vysávání. Tím se eliminuje křížová kontaminace podlah a celý proces je rychlejší než u robotů, které se musí vracet do základny kvůli očištění mopu. Nevýhodou je kratší výdrž baterie – na jedno nabití zvládne uklidit přibližně cca 90 m², poté potřebuje tříhodinové dobití.

S cenou 1 200 USD (přibližně 28 000 Kč) osloví především uživatele se specifickou domácností, kterým bude podobné řešení vyhovovat. Modely napojitelné na odpady a přívod čisté vody představilo v září i Xiaomi (do ČR by podle našich informací měly dorazit do konce roku) či Dreame, které je již podobně jako značky Roborock a Narwal dokonce prodává. Fungují sice trošku jinak než SwitchBot S10 – mopy si např. musí čistit v dokovací stanici, ale nabízejí řadu chytrých funkcí a velmi přesnou navigaci.

Zdroj: Redakce inSmart.cz na IFA 2024

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Obrázek: Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Obrázek: Vědci našli lék na jizvy: Klíčem k jejich léčbě může být parazitický červ
Vědci našli lék na jizvy: Klíčem k jejich léčbě může být parazitický červ
Obrázek: Stavebnictví budoucnosti: První hotel na světě postavený s pomocí obří 3D tiskárny roste v Texasu
Stavebnictví budoucnosti: První hotel na světě postavený s pomocí obří 3D tiskárny roste v Texasu
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu