Elektromobilita na vzestupu: Počet dobíjecích stanic v ČR roste, stejně jako jejich vytíženost

Pražská energetika (PRE) pokračuje ve výrazném rozšiřování své sítě nabíjecích stanic pro elektromobily. K 22. říjnu 2024 společnost provozuje celkem 709 veřejných dobíjecích stanic po celé České republice, což představuje meziroční nárůst o 8,7 % z loňských 652 stanic. Během třetího čtvrtletí letošního roku bylo zprovozněno 16 nových stanic, čímž pokračuje trend zvyšování dostupnosti nabíjení pro elektromobilisty.

Počet nabíjecích transakcí ve třetím čtvrtletí vzrostl o 35 % oproti stejnému období loňského roku a dosáhl počtu 98 406. Za první tři čtvrtletí letošního roku proběhlo v síti PRE POINT celkem 285 994 dobíjení, což je o 37 % více než loni. Nejčastěji využívané byly pomalé AC stanice, které tvořily 53,4 % všech transakcí, zatímco rychlé DC stanice byly využívány ve 30,8 % případů a ultrarychlé UFC stanice ve 15,8 %.

Obrázek: Elektromobilita na vzestupu: Počet dobíjecích stanic v ČR roste, stejně jako jejich vytíženost

Rychlé DC nabíječky v síti PRE Point dokáží dosahovat až 300kW výkonu nabíjení. Foto: Se souhlasem PRE

Spotřeba elektrické energie na veřejných stanicích ve třetím čtvrtletí dosáhla 1 830 MWh, což představuje meziroční nárůst o 47 % a mezikvartální nárůst o 12 %. Celkově bylo během prvních tří čtvrtletí odebráno 5 160 MWh, tedy o 45 % více než v roce 2023. Rostoucí objem spotřebované elektřiny a vyšší počet nabíjecích transakcí naznačují, že elektromobilita se v Česku dostává do popředí zájmu širší veřejnosti a že dotace, které byly před několika týdny úspěšně vyčerpány, byly velkým lákadlem.

Rostoucí využití stanic jako pozitivní signál

Výrazný nárůst využití dobíjecích stanic lze pozorovat i v jejich vytíženosti, která meziročně vzrostla o 35,5 %. Vytížení vztažené k výkonu stanic dosahuje nyní hodnoty 2,93 %. Časové vytížení stanic, tedy doba, kdy jsou nabíječky skutečně využívány, se zvýšilo o 4,86 %. To signalizuje, že stále více elektromobilistů spoléhá na veřejné nabíjecí sítě, což je dobrým ukazatelem úspěšného rozvoje elektromobility v České republice. I tak je vytíženost nabíjecích stanic poměrně malá a naše síť je obecně naddimenzovaná.

Vedoucí sekce E-mobilita v PRE, Libor Hladík, uvedl, že k růstu přispěly dotace na elektromobily v rámci Záručního programu Elektromobilita, díky nimž počet čistě bateriových vozů na českých silnicích vzrostl na téměř 33 tisíc. Tento trend se odráží nejen na vyšší spotřebě elektřiny, ale i na rostoucím počtu zákazníků, kterých meziročně přibylo 43,7 %.

Obliba elektromobilů roste i mezi firmami

PRE POINT nabízí tři hlavní typy nabíjecích stanic: pomalé AC stanice s výkonem až 22 kW, rychlé DC stanice a ultrarychlé UFC stanice s výkonem až 300 kW. Různorodé možnosti umožňují elektromobilistům volit vhodný typ nabíjení podle svých aktuálních potřeb – od pohodlného nabíjení přes noc až po rychlé dobití během krátkých zastávek na cestách.

Obrázek: Elektromobilita na vzestupu: Počet dobíjecích stanic v ČR roste, stejně jako jejich vytíženost

Přemýšlíte o elektromobilu? Nabíjení na řadě míst není problémem ani v případě, že nemáte vlastní garáž či zásuvku u domu. Foto: Se souhlasem PRE

Velkou roli v dalším rozvoji elektromobility hraje také firemní sektor. Jak uvedl Hladík, s přechodem firem k bezemisním vozovým parkům v souvislosti s povinným ESG reportingem se zvyšuje poptávka po neveřejných dobíjecích místech, která jsou budována přímo pro potřeby firemních flotil. Samotná PRE aktuálně provozuje jednu z největších flotil elektromobilů v Česku s 178 bateriovými vozy a 20 plug-in hybridy, což představuje přes 40 % celkové flotily společnosti.

Zdroj: TZ PRE

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Čína má magnet 800 000krát silnější než magnetické pole Země
Čína má magnet 800 000krát silnější než magnetické pole Země
Obrázek: Země se málem ocitla bez magnetického pole: Jak blízko byla totální katastrofě?
Země se málem ocitla bez magnetického pole: Jak blízko byla totální katastrofě?
Obrázek: Návrat k tomu nejlepšímu: vivo X200 Pro má unikátní technologii čtečky otisků prstů
Návrat k tomu nejlepšímu: vivo X200 Pro má unikátní technologii čtečky otisků prstů
Obrázek: Luxus v kosmu. Takto bude vypadat první soukromá vesmírné stanice, která může nahradit ISS
Luxus v kosmu. Takto bude vypadat první soukromá vesmírné stanice, která může nahradit ISS
Obrázek: Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků
Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků
Obrázek: Jak snadno najít kometu na obloze? S mobilní aplikací ji najdete za pár sekund
Jak snadno najít kometu na obloze? S mobilní aplikací ji najdete za pár sekund
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít