Místo týdne 8 měsíců ve vesmíru. Testovací let Boeingu se změnil v drama

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) zažívá neobvyklou situaci. Zatímco se posádka mise Crew-8 společnosti SpaceX dnes vrací na Zemi, dvojice testovacích pilotů Boeingu – Suni Williams a Butch Wilmore – musí na svůj návrat ještě počkat. Původně přitom měli strávit ve vesmíru pouhý týden, přičemž na ISS přiletěli letos v červnu. Co stojí za dramatickým prodloužením jejich mise?

Když Williams a Wilmore 4. června nastupovali do lodi Boeing Starliner, očekávali krátkou testovací misi. Jejich loď však během cesty postihly závažné technické problémy včetně úniků plynu a potíží s tryskami. NASA proto musela nechat Starliner i s astronauty zakotvený u ISS, zatímco inženýři analyzovali vzniklé komplikace.

Obrázek: Místo týdne 8 měsíců ve vesmíru. Testovací let Boeingu se změnil v drama

NASA se obávala posadit dvojici kosmonautů do lodi Starliner. Ta se tak na Zemi vrátila zpět prázdná. Zdroj: Se souhlasem NASA

Po týdnech nejistoty padlo v srpnu konečné rozhodnutí – návrat posádky ve Starlineru by byl příliš riskantní. NASA proto musela improvizovat a najít alternativní způsob, jak dostat astronauty zpět na Zemi. Řešením se stala mise Crew-9 společnosti SpaceX.

Aby mohli Williams a Wilmore využít loď Crew-9 pro návrat, musela NASA provést několik zásadních změn. Dvě původně plánované členky posádky – Zena Cardman a Stephanie Wilson – byly z mise odvolány. Crew-9 tak 28. září odstartovala pouze se dvěma astronauty a dvěma prázdnými sedadly vyváženými zátěží. Crew-8 se dnes úspěšně vrátila na Zemi, ale bez posádky Starlineru. Ti si budou muset počkat na plánovaný návrat Crew-9, tedy až do začátku roku 2025.

Z hostů členy expedice

Za 18 týdnů, které už Williams a Wilmore strávili na ISS, se z původně krátkodobých hostů stali plnohodnotní členové posádky. Suni Williams dokonce 22. září převzala velení celé vesmírné stanice. Oba astronauti se zapojili do běžného provozu ISS včetně údržby, vědeckých experimentů a výstupů do volného prostoru.

Astronauti mají všechny potřebné zdroje, zásoby a výcvik pro případ, že by z jakéhokoli důvodu museli zůstat na ISS delší dobu. A tentokrát se jim skutečně hodí.

Prodloužený pobyt ve vesmíru není výjimkou

Neplánované prodloužení pobytu na ISS není v historii kosmonautiky ničím novým. Například astronaut Frank Rubio měl původně strávit ve vesmíru šest měsíců, ale kvůli úniku chladiva z ruské lodi Sojuz se jeho mise protáhla na 371 dní, čímž ustanovil americký rekord v délce nepřetržitého pobytu ve vesmíru.

Obrázek: Místo týdne 8 měsíců ve vesmíru. Testovací let Boeingu se změnil v drama

Při návratu na Zemi měl Starliner další technické problémy. Zdroj: Se svolením NASA

Williams a Wilmore se k situaci staví profesionálně. „Nemá smysl se tím trápit. Přechod na dlouhodobou misi byl prakticky okamžitý,“ uvedl Wilmore. Williams přiznává, že jí chybí rodina a domácí mazlíčci, ale dodává: „Toto je moje šťastné místo. Miluji být tady nahoře ve vesmíru. Je to zábava. Každý den můžete svou práci dělat vzhůru nohama, což přináší úplně jiný pohled na věc.

Dvojice astronautů se vrátí na Zemi nejdříve v únoru 2025 na palubě stejné lodi Crew-9, se kterou přiletěla současná posádka. Do té doby budou pokračovat v plnění svých povinností na palubě ISS jako součást Expedice 72.

Zdroj: CNN Space

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Návrat k plachetnicím: Britské firmy chtějí snížit uhlíkovou stopu lodní dopravy
Návrat k plachetnicím: Britské firmy chtějí snížit uhlíkovou stopu lodní dopravy
Obrázek: Tesla ukázala bezdrátové nabíjení pro Robotaxi s překvapivou účinností
Tesla ukázala bezdrátové nabíjení pro Robotaxi s překvapivou účinností
Obrázek: Čína má magnet 800 000krát silnější než magnetické pole Země
Čína má magnet 800 000krát silnější než magnetické pole Země
Obrázek: Země se málem ocitla bez magnetického pole: Jak blízko byla totální katastrofě?
Země se málem ocitla bez magnetického pole: Jak blízko byla totální katastrofě?
Obrázek: Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků
Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků
Obrázek: Jak snadno najít kometu na obloze? S mobilní aplikací ji najdete za pár sekund
Jak snadno najít kometu na obloze? S mobilní aplikací ji najdete za pár sekund
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít