Na Zemi dorazila první fotografie Marsu z arabské sondy Hope

Mise Hope (Al-Amal, neboli Naděje) Spojených arabských emirátů zažila úspěšný týden. V úterý 9. února sonda úspěšně dorazila na orbitu kolem rudé planety, čímž se Emiráty staly prvním arabským národem, který své vědecké zařízení k Marsu úspěšně dostal.

Zaslaná fotografie je předzvěstí mnoha snímků, které arabští vědci v dohledné době zveřejní. Sonda Hope byla vědci navedena na vzdálenou oběžnou dráhu, ze které může pozorovat celý disk planety. Cílem mise je studovat klima na planetě, kam by se v nejbližších letech měla poprvé v historii vydat i lidská posádka. Poznatky pomohou pochopit důvody, proč Mars přišel o své dříve příznivé klima a atmosféru.

18. února 2021 ve večerních hodinách dorazila na Mars také mise Perseverance z produkce NASA. Jak přistání probíhalo a co se mohlo pokazit? Na Zemi poslalo vozítko Perseverance první fotografii z povrchu planety.

Na první pohled jde spíše o snímek, který je více podobný těm zachycených teleskopy ze Země. Satelity na oběžné dráze kolem Marsu totiž většinou nevidí celý disk naráz. Důvodem je fakt, že dosud sondy většinou analyzovaly povrch Marsu a menší vzdálenost umožnila pořízení kvalitnějších snímků. Dále sondy sloužily jakožto komunikační prostředníci pro lepší spojení pozemních vozítek na povrchu planety se Zemí.

Co ukazuje první arabský snímek z oběžné dráhy kolem Marsu?

Snímek zachycený sondou Hope byl pořízen ze vzdálenosti 24 700 km nad povrchem ve středu v 21:36 SEČ, tedy den po příletu k Marsu. Severní pól Marsu se nachází v levém horním rohu snímku. Ve středu snímku lze spatřit nejvyšší známou horu sluneční soustavy, Olympus Mons.

Obrázek: Na Zemi dorazila první fotografie Marsu z arabské sondy Hope

Letošní únor je pro milovníky vesmíru velkým svátkem. K Marsu dorazí hned trojice misí. Takto zachytila Mars po svém příletu sonda Hope. Foto: UAESA/MBRSC/LASP/EMM-EXI

Za povšimnutí stojí trojice sopek, které se nachází v linii. Jde o Ascraeus Mons, Pavonis Mons a Arsia Mons. Na východ od nich se, částečně zahalený mraky, nachází velký kaňon Valles Marineris neboli údolí Marineru, které je pojmenováno po sondě Mariner 9, která ho objevila.

Čína zveřejnila unikátní video z orbity Marsu, mise vozítka Tianwen-1 pokračuje. V únoru k Marsu také dorazí vozítko Perseverance agentury NASA.

Sonda postupně upravuje svou oběžnou dráhu

Hope se nyní kolem Marsu pohybuje o elipse, která má v nejbližším bodě vzdálenost pouhých 1 000 km od povrchu planety a v nejvzdálenějším 50 000 km. Během nejbližších několika týdnů bude postupně navedena na oběžnou dráhu, kde budou vzdálenosti činit 22 000 – 43 000 km od povrchu planety.

Z této vzdálenosti bude sonda Hope pozorovat klima Marsu a mj. únik atomů kyslíku a vodíku z atmosféry Marsu do okolního vesmíru. Tyto zbytky vody pomohou vědcům lépe pochopit, co se s vodou na planetě stalo a jakým vývojem si prošla.

Zdroj: BBC, Twitter @MohamedBinZayed

Obrázek: Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Obrázek: AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
Obrázek: Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Obrázek: Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat