Až Putin začne válku: Jak se dostat na internet ve válkou zmítané zemi?

Připojení k internetu je dnes jednou ze základních potřeb. Využíváme jej pro základní komunikaci i získávání informací, které mohou být v případě války obzvlášť potřebné. Jak se k internetu připojit v případě konfliktu a problémů s infrastrukturou?

Zaútočí Rusko na Ukrajinu? Možná již brzy

Odhadované datum ruského útoku na Ukrajinu odhadují americké tajné služby na 16. února 2022, případně po konci olympijských her v Číně. Pravděpodobnost útoku je podle analytiků nyní velmi pravděpodobná a v posledních dnech se situace vyostřuje.

Doufejme, že se nakonec uklidní, ale ruská média již svou propagandu tlačí na plné obrátky a ruská technika a vojáci stojí nedaleko ukrajinských hranic. Ostatní země již stahují své diplomaty a obyvatele z území Ukrajiny. Odborníci na vojenské operace očekávají několik možných scénářů. Jedním z nich je scénář, kdy konflikt začne vykonstruovanou záminkou ze strany Ruska, podobně jako za 2. světové války došlo k přepadení německého přepadení vysílače v Gliwicích, čímž odstartoval nejkrvavější konflikt v lidské historii.

Následovat by mohl bleskový útok ruské armády na ukrajinský Kyjev se snahou zničit infrastrukturu a destabilizovat zemi. Útoku by mohl předcházet útok kybernetický s cílem vyřadit komunikační sítě a důležitou infrastrukturu.

Cenzura a „vypínání“ internetu? Obojí lze obejít

Až už bude scénář jakýkoliv, hrozící válka mezi Ruskem a Ukrajinou by měla velké dopady na životy obyčejných civilních obyvatel. Pokud k útoku skutečně dojde, očekávají analytici velkou migrační vlnu, která by mohla pro země EU znamenat příliv až 4 milionů uprchlíků.

Obrázek: Až Putin začne válku: Jak se dostat na internet ve válkou zmítané zemi?

Očekávat lze, že v případě okupace území bude internet buďto nedostupný, nebo přinejmenším cenzurovaný. Foto: Pixabay

V několika předchozích textech jsme se zabývali cenzurou a vypínáním internetu, který je dnes zásadním médiem pro získávání informací a komunikaci. I v případech kybernetických útoků a zablokování přístupu na určité weby lze ve většině případů omezení obejít. Někdy pomohou komerční VPN služby, ale existují i řešení vytvořené na míru pro situace, kdy je nejhůře.

Jako ideální se samozřejmě jeví satelitní internet, ale ten je pro běžné uživatele prakticky nedostupný a Starlink od SpaceX měl být na Ukrajině dostupný až v roce 2023.

Štěstím pro internet je fakt, že byl vyvíjen jako decentralizovaná komunikační síť, která by měla odolat i atomovým útokům a výpadkům jednotlivých uzlů. Pokud jeden či více komunikačních uzlů vypadne, jejich funkci může převzít jiný. Samozřejmě i to má své limity a dobře cílený útok dokáže určité území od internetu zcela odpojit.

Jako obejít cenzuru a státní omezení připojení ke svobodnému internetu?

Kanadská aplikace Psiphon vznikla jako projekt na Torontské univerzitě v roce 2006 s cílem přijít s řešením, jak lidem, kteří čelí cenzuře a omezení internetového připojení, nabídnout přístup k požadovanému obsahu. Využívá k tomu síť více než 3 500 serverů po celém světě. Pokud je tedy např. určitá stránka v dané zemi blokovaná, nebo vypadne důležitý uzel, díky aplikaci se ke stránce může uživatel ve většině případů nadále připojit. K připojení totiž dojde oklikou, přepojením z jiných míst a počítačů v síti, navíc za využití šifrování.

Takové připojení je samozřejmě o poznání pomalejší, ale pokud potřebujete v nouzi napsat rodině či přátelům v zahraničí, může velmi pomoci.

Obrázek: Až Putin začne válku: Jak se dostat na internet ve válkou zmítané zemi?

Blokování přístupu ke svobodným informacím ze strany vlády, zaměstnavatele či poskytovatele připojení lze obejít. Foto: Freepik

Jak se bránit proti vypínání internetu vládou? Bezplatná aplikace Psiphon zachraňuje svobodný internet v Bělorusku. Masakr v Barmě: Střílení do davů, přes 80 mrtvých a cenzura a vypínání internetu vládou.

Pokud znáte někoho, kdo žije na Ukrajině, nebo v jiné zemi s probíhající cenzurou internetu, můžete mu doporučit preventivní instalaci aplikace Psiphon, díky které bude mít dotyčný/á o něco větší šanci dostat se k informacím a komunikovat s rodinou či přáteli. I taková drobnost může v těžké situaci velmi pomoci. Aplikace je pro běžné použití zdarma.

Tvůrci mysleli i na situaci, kdy vláda zablokuje možnost stažení aplikace Psiphon z oficiálních stránek a obchodů s aplikacemi. Uživatelům přijde přímý odkaz na instalační soubor na e-mail po zaslání zprávy na adresu get@psiphon3.com. Doufejme, že ke konfliktu nakonec nedojde, ale je dobré se připravit na všechny myslitelné scénáře.

Zdroj: BBC, NBC, inSmart.cz

6 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jano

Jak tento mlady, krasny, progresivni, inkludovany, atd., bere za samozrejmost ze Putin je zuby cenici dabel a za vse muze…

Martinec

Jenže on a v Rusku zakořeněná agrese „za vše“ doopravdy může…

Pavel

tvá demence je vrozená nebo na ní pracuješ ze všech sil

Aristotele

Ano souhlas! A hlavně za ty dinosaury by měli zaplatit! I když mě by stačilo, kdyby nám přestali vyhazovat Vrbětice do vzduchu a netrávili každýho novičokem. My víme, rusáci, že jste se chystali i na Hřiba! Ještě že hlídka naší celní správy zajistila vaše ruskojazyčné agety už v Lesích na… Číst více »

Aristotele

Tak třeba to opravdu ví a může si to dovolit aspoň nepřímo naznačovat. Já si taky můžu dovolit spekulovat o tom, jestli třeba útok na dvojčata nenaplánoval Jirka Křoví a neprovedl Will Shith s Tommy Lee Jonesem, aby mohli spustit invazi do Afghanistánu… Nebo nemůžu?? Ne, řekl bych že ne.… Číst více »

Tomáš

Příspěvek by pro porušení pravidel diskuze odstraněn.

Obrázek: Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Obrázek: AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
Obrázek: Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Obrázek: Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat