LiFePO4 baterie: V čem jsou lepší než Li-Ion či Li-Pol a proč je chtít?

Jsou bezpečné, výkonné a déle vydrží. LiFePO4 akumulátory mají vlastnosti, které jim mohou ostatní lithiové akumulátory závidět. V čem spočívají jejich hlavní výhody a kde nachází nejlepší využití?

Lithiové články s lepšími vlastnostmi

Akumulátory využívající ve svých elektrodách lithium jsou známy již od počátků 20. století. V poslední době se však stále častěji objevují nejrůznější modifikace této technologie, využívající například kombinace soli lithia s jinými sloučeninami, případně její polymery. Tyto nové alternativy lithiových akumulátorů pak dosahují jedinečných vodivostních i technických vlastností, díky čemuž nachází široké spektrum využití v nejrůznějších oblastech a zařízeních.

Z nejvýznamnějších skupin baterií na bázi lithia stojí jistě za zmínku lithium-polymerové (Li-Pol) akumulátory, které najdeme v drtivé většině malé elektroniky, tzn. v mobilních telefonech, digitálních fotoaparátech, ale také noteboocích či powerbankách. Na podobném chemickém principu pak fungují také lithium-iontové (Li-Ion) články, které jsou díky svým parametrům nejčastěji využívány v klasických vyměnitelných bateriích. Lithium-železo-fosfátové (LiFePO4) si postupně razí cestu a mají řadu výhod.

Obrázek: LiFePO4 baterie: V čem jsou lepší než Li-Ion či Li-Pol a proč je chtít?

Lithium-železo-fosfátové (LiFePO4) články mají unikátní vlastnosti. Využití naleznou především v domácích záložních bateriových řešeních, u přenosných bateriových stanic a sahat po nich začali i výrobci elektromobilů. Foto: Freepik

Čím vynikají LiFePO4 akumulátory?

Lithium-železo-fosfátové (LiFePO4) akumulátory využívají elektrody složené z grafitové anody a katody tvořené právě směsnou fosfátovou solí železa a lithia. Díky tomu má výsledný akumulátor jedinečné vlastnosti, které udávají jeho možnosti užití. Mezi hlavní výhody LiFePO4 článků patří:

  • vynikající vlastnosti – Zejména vysoký jmenovitý proud, minimální ztráty a robustnost v ohledu pomalého vybíjení; celková doba nabíjení je také výrazně kratší (v porovnání s olověnými (Pb) akumulátory je nabíjení článků až 5× rychlejší). Pro plné nabití shodné kapacity potřebují pouhou třetinu času oproti olověným akumulátorům.
  • vysoká odolnost – Baterie je méně náchylná ke vzplanutí a také disponuje vyšší chemickou odolností pro případ poškození elektrolytem či jinými chemikáliemi tvořenými v procesu generace elektrického proudu.
  • nízká hmotnost – Vysoký výkon vzhledem k hmotnosti, díky čemuž lze akumulátory využít mnohem efektivněji například v elektrických modelech či dopravních prostředcích.
  • delší životnost – LiFePO4 články disponují možností opakovaného nabití a vybití v rádu několika tisíců cyklů. Oproti tomu Li-Ion a Li-Pol akumulátory mají životnost kolem 1 tisíce cyklů. Lithium-železo-fosfátové články tak vydrží fungovat klidně 10 a více let bez významné změny vlastností.
  • ekologie – Výhodou je také jejich snadnější recyklace a fakt, že nevyužívají toxických prvků, jako je kobalt.

Baterie, nebo akumulátor? Hlavním rozdílem mezi baterií a akumulátorem je v možnosti dobíjení. Akumulátor můžeme na rozdíl od baterie opakovaně dobíjet. V Česku jsou však oba výrazy často zaměňovány a lidé jsou zvyklí používat oba výrazy.

Kde narazíte na LiFePO4 baterie?

Právě LiFePO4 články totiž mohou najít své využití v zařízeních, na které vlastnosti Li-Ion a Li-Pol akumulátorů zkrátka nestačí. Do budoucna se mohou stát hlavním druhem baterií využívaných v oblasti elektromobility. Právě v tomto odvětví technologií totiž začal jejich současný výzkum a vývoj. Již nyní jsou k dostání například motory firmy ePropulsion, která se zaměřuje na elektrický pohon lodí a člunů, a používá ve svém řešení právě LiFePO4 akumulátory. Z automobilek pak stojí za zmínku automobilka Tesla Motors, kteří oznámili použití LiFePO4 akumulátorů do nejnovějších modelů řad 3 a Y.

Obrázek: LiFePO4 baterie: V čem jsou lepší než Li-Ion či Li-Pol a proč je chtít?

Lithiové akumulátory se již řadu let hojně využívají v elektromobilech. Nyní by se jejich pole působnosti mohlo dále rozšířit díky variantě LiFePo4. Zdroj: Unsplash

Lithium-železo-fosfátové články tak mohou přinést nové možnosti na trh elektromobilů, ale také jiných odvětví průmyslu využívajících lehké, výkonné a odolné zdroje elektrické energie s dlouhou životností. V dohledné době se na inSmart.cz můžete těšit např. na testy bateriových napájecích stanic s LiFePO4 články, které jsou ideální jako nouzový zdroj elektřiny, kdy dokáží napájet klidně i celou domácnost.

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5

7 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ozana

Proč porovnáváte LiFePo s Pb Aku, proč ne s LiIon?

Roman

Nic jineho uz nekupuji.Jinak ve vyvoji jsou uz i sirnate baterie ktere LiFePo 4 baterky zcela zastini ve spouste vlastnosti.Hezky den.

Milan Rýdl

Dobrý den,
zajímalo by mě zda se prosazuje tento typ (LiFe Po) akumulátoru i u velkých energetických řešení?
A v případě, že ne tak proč?

Stanislav

Člověče, máte v tom guláš. Lithium-iontové baterie jsou i LiFePo4 i Li-polymerové. Něco si o tom nastudujte a pak článek opravte, jinak si umělá „inteligence“ článek naindexuje a bude jako pravdu šířit dál a já se utluču do hlavy. Trochu to usnadním, našel jsem vám článek, kde je rozdělení popsáno… Číst více »

Miloslav Voves

Řekl bych, že rozdíl mezi baterií a akumulátorem není v možnosti dobíjení. To je rozdíl mezi primárním článkem a akumulátorovým článkem. Baterie je složena z několika článků a může být primární (nenabíjecí) nebo akumulátorová (dobíjecí).

Petr Kovařík

Dobrý den, zakoupil jsem v rámci setu solární elektrárny, baterii LiFeYPO4 48V,2,88kWh včetně Smart BMS(hlídání jednotlivých článků) v červenci 2022. Při dodržení všech pokynů tj. např. odstavení dobíjení při max. napětí nebo vybíjení min. napětí (či teploty) u jakéhokoliv z článků, došlo po roce k poklesu kapacity baterie cca. na… Číst více »

Obrázek: Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Obrázek: Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Obrázek: Automatizace v praxi: Amazon má ve skladech armádu 750 000 robotů, lidskou pracovní sílu prý nevytlačují
Automatizace v praxi: Amazon má ve skladech armádu 750 000 robotů, lidskou pracovní sílu prý nevytlačují
Obrázek: Česko si nechává ujet vlak. Cena lithia klesá, těžba se brzy nemusí vyplatit
Česko si nechává ujet vlak. Cena lithia klesá, těžba se brzy nemusí vyplatit
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?