Polární záře je dnes vidět po celé ČR. Jak je to možné?

Fascinující podívaná, kterou většinou v České republice není možné spatřit, se dnes ukázala na většině území republiky. Pokud máte štěstí a oblohu nezahalují mraky, můžete ji v průběhu večera spatřit.

Dnes je pro obyvatele České republiky zvláštní den, neboť mohou být svědky jednoho z nejkrásnějších a nejvzácnějších přírodních úkazů – polární záře. Tento fenomén, který je obvykle spojován s polárními oblastmi, bude dnes večer viditelný na většině míst v ČR. V následujícím článku se dozvíte, co polární záře je a jaké podmínky vedly k tomu, že ji můžeme pozorovat z našich zeměpisných šířek.

Co je polární záře?

Polární záře, známá také jako aurora borealis na severní polokouli a aurora australis na jižní polokouli, je fascinující optický jev, který se objevuje v ionosféře. Je charakterizován zářivými oblouky, pruhy, nebo body světla, které se pohybují a mění barvy v závislosti na složení atmosféry a energii částic slunečního větru.

Obrázek: Polární záře je dnes vidět po celé ČR. Jak je to možné?

Umělá inteligence se při návrhu polární záře nad Prahou poněkud rozvášnila. Takto viditelná bohužel nebude. Foto: Midjourney

Polární záře vzniká díky interakci slunečního větru, což je proud částic vypouštěných Sluncem, s magnetickým polem Země. Když sluneční částice vstoupí do zemské magnetosféry, jsou kanalizovány podél magnetických siločar a srážejí se s částicemi v zemské atmosféře. Tyto srážky poté vyvolávají emisi světla v různých barvách, v závislosti na druhu atmosférického plynu, který je rozrušen.

Proč je polární záře viditelná v Česku?

Ačkoliv je polární záře nejčastěji spojována s polárními oblastmi, může být za určitých podmínek pozorována i ve středních zeměpisných šířkách. Jedním z faktorů, který umožňuje pozorování polární záře daleko od polárních oblastí, je intenzita sluneční aktivity. Slunce má 11letý cyklus, během kterého prochází fázemi zvýšené a snížené aktivity. V době zvýšené sluneční aktivity se častěji vyskytují sluneční erupce a koronální hmotné výrony, které způsobují zesílení slunečního větru. Když je sluneční vítr silnější, může dojít k rozšíření zemské magnetosféry, což zase umožňuje polární záři proniknout dále směrem k rovníku.


Dnes je polární záře viditelná v Česku zřejmě díky kombinaci silné sluneční aktivity a vhodných pozemských podmínek. Zvýšená sluneční aktivita způsobila, že více nabitého částicového materiálu bylo vypuštěno směrem k Zemi. Tyto částice následně interagují s magnetickým polem naší planety a způsobují tak výskyt polární záře na nezvyklých místech, jako je Česká republika.

Jak polární záři pozorovat?

Pokud chcete polární záři pozorovat, je důležité se vydat na místo s co nejnižším světelným znečištěním. To znamená, že je nejlepší se vyhnout velkým městům a osvětleným oblastem. Ideální je vyhledat temné místo, jako je například odlehlá vesnice nebo přírodní park.

K pozorování polární záře není třeba speciálního vybavení, stačí jen vaše oči a trpělivost. Záře může být viditelná v kteroukoli část noci, ale nejlepší šance na její pozorování bývají obvykle mezi 22:00 a 02:00. Předpovědi polární záře mohou být sledovány na různých webových stránkách a aplikacích, které monitorují sluneční aktivitu a geomagnetické podmínky.

Dnešní viditelnost polární záře v České republice je vzácný a fascinující jev, který stojí za to vidět na vlastní oči.

Zdroj: Czech Thunderstorm Research Association

Obrázek: AI ve vašem počítači. Co představí Microsoft na akci Microsoft Build 2024?
AI ve vašem počítači. Co představí Microsoft na akci Microsoft Build 2024?
Obrázek: Reklama na nový iPad pobouřila: Apple drtil hudbu i umění, Samsung chytře zareagoval
Reklama na nový iPad pobouřila: Apple drtil hudbu i umění, Samsung chytře zareagoval
Obrázek: Kvalitní alternativa k Apple Watch SE? Huawei Watch Fit 3 jsou levnější, s delší výdrží a větším displejem
Kvalitní alternativa k Apple Watch SE? Huawei Watch Fit 3 jsou levnější, s delší výdrží a větším displejem
Obrázek: Výzva pro ChatGPT: AI Claude přichází do Evropy, používat ji můžete zdarma
Výzva pro ChatGPT: AI Claude přichází do Evropy, používat ji můžete zdarma
Obrázek: Tuhle chybu dělá většina z nás: Datum narození jako heslo nepoužívejte
Tuhle chybu dělá většina z nás: Datum narození jako heslo nepoužívejte
Obrázek: Allegro Smart! Week poprvé v Česku: Ušetřit můžete tisíce, vybrali jsme pro vás nejzajímavější produkty
Allegro Smart! Week poprvé v Česku: Ušetřit můžete tisíce, vybrali jsme pro vás nejzajímavější produkty
Obrázek: Kde sledovat mistrovství světa v hokeji? Online v prohlížeči, na mobilu i v PC bez internetu
Kde sledovat mistrovství světa v hokeji? Online v prohlížeči, na mobilu i v PC bez internetu
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?