Nákup F-35 vrátí Česku důležitou pozici v NATO a zvýší interoperabilitu se spojenci

V současnosti velmi diskutovaný nákup 24 letounů F-35 Lightning II pro české letectvo je klíčovým krokem nejen v rámci modernizace technického vybavení naší armády, zajistí také České republice silný hlas při komunikaci s ostatními státy či v rámci nadnárodních organizací.

Česká republika je od roku 1999 členem NATO. Z členství v tomto vojenském paktu vyplývá řada práv a výhod, na druhé straně ale taktéž povinností. Jednou z nich je pak soudržnost v zajištění vojenské podpory v rámci aliance. Tu by členské státy měly naplňovat na základě tzv. interoperability, která je jedním ze základních pilířů NATO. Interoperabilita totiž vyjadřuje schopnost spojenců jednat jednotně, účinně a efektivně za cílem dosažení stanovených strategických cílů. Česko se tak chtě nechtě musí podílet na tom, aby vojenská technika, kterou v rámci NATO využívá, podporovala tuto možnost taktické spolupráce.

Obrázek: Nákup F-35 vrátí Česku důležitou pozici v NATO a zvýší interoperabilitu se spojenci

Interoperabilita je jedním ze základních stavebních kamenů Severoatlantické aliance. Zdroj: Se souhlasem NATO

Gripeny musí z kola ven. Nahradí je F-35?

Čas je však bohužel neúprosný, a vybavení jednotlivých složek Armády ČR postupně zaostává za novými trendy, a je nutné jej čas od času inovovat. To se týká také našeho letectva, které aktuálně řeší problém s koncem nájemní smlouvy pro letku bojových letounů JAS-39 Gripen. Ta vyprší v roce 2027, a je tak nutné vymyslet, co dál. Inspiraci hledá armáda například u našich spojenců, kteří jsou již dnes vybaveni stíhačkami 5. generace, jež jsou aktuálně tím nejlepším, co dokáže letecká bojová technika nabídnout. V jejich čele pak stojí americké stroje F-35 Lightning II od výrobce vojenské techniky Lockheed Martin. Modernizace vzdušných sil Armády ČR je tak aktuálně prioritou číslo 1, a stíhačky F-35 tak s největší pravděpodobností v následujících letech přispějí k obnově letového parku českých vojsk.

NATO klade důraz na interoperabilitu mezi členskými státy

O tom, že stroje F-35 Lightning II svou výbavou předčí drtivou většinu bojových stíhacích letounů, které lze dnes na obloze spatřit, není velkých pochyb. Stíhačky však mají i další výhody. Jejich silnou stránkou je například možnost operovat na stejných komunikačních platformách, na jakých dnes fungují spojenecká letadla a další složky ozbrojených sil NATO. V tomto směru například stávající Gripeny značně zaostávají, jelikož je kromě ČR používá už jen hrstka států, které jsou navíc poměrně vzdálené od středu Evropy a mnohdy ani nejsou členy Severoatlantické aliance. Využít je tak ke koordinaci útoků příliš nelze. F-35 však představují přesný opak, jelikož jejich možnosti sdílení informací a dat mezi ostatními vojenskými silami prakticky neznají hranic. I díky tomu jsou tak v rámci interoperability jednoznačně nejlepšími stíhačkami na trhu.

Obrázek: Nákup F-35 vrátí Česku důležitou pozici v NATO a zvýší interoperabilitu se spojenci

Díky komunikačním technologiím stíhaček F-35 je koordinace útoků hračka. Zdroj: Se souhlasem Lockheed Martin

Svět se aktuálně zmítá v důsledcích konfliktu na Ukrajině, která zatím není členem NATO, sousedí však s východní hranici aliance, kam spadají také naši přímí sousedé Polsko a Slovensko. Hrozba ze strany napadení Ruskem je tak v posledních letech velmi reálná, a posílení východní části NATO je tak společným cílem všech členských států. Česká republika tak dá pořízením letounů F-35 nepřátelským státům jasně najevo, že hodlá brát obranu své i severoatlantické suverenity velmi vážně.

Bojové letouny F-35 posílí vojenskou i politickou moc ČR

Nákup stíhaček F-35 Lightning II pak nemá význam pouze v rámci posílení výbavy Armády ČR, avšak má přesah i do mezinárodní politiky naší země. Česká republika se díky nové letce bude moci aktivně účastnit koordinovaných vojenských cvičení NATO, což značně posílí náš hlas v rámci aliance. Změny se pak budou týkat také postavení ČR v rámci Evropské unie, která svou projektovou činností podpoří státy, které půjdou vstříc modernizaci a technickému pokroku.

Obrázek: Nákup F-35 vrátí Česku důležitou pozici v NATO a zvýší interoperabilitu se spojenci

Díky letce strojů F-35 Lightning II se Česká republika opět stane důležitým hráčem v globální politické hře. Zdroj: Se souhlasem Lockheed Martin

Ačkoliv je investice do nových bojových letounů pro český rozpočet velmi významnou položkou – vláda schválila pořízení 24 letounů F-35 za cenu 106 miliard korun – je nutné na ni pohlížet z vícero směrů. Česká republika tak možná v současné době není v žádném otevřeném konfliktu s nepřítelem, situace na politické mapě světa je však velmi proměnlivá, a štěstí v tomto směru přeje připraveným. Jak již bylo navíc řečeno, posílení bojeschopnosti českého letectva je pouze jednou z řady výhod, která posílí pozici ČR v rámci mezinárodních vztahů.

Zdroje: 1, 2, 3, 4

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Výkonný notebook Huawei MateBook X Pro váží jen 980 gramů. Prodávat se bude i v ČR
Výkonný notebook Huawei MateBook X Pro váží jen 980 gramů. Prodávat se bude i v ČR
Obrázek: Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Obrázek: Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Obrázek: Automatizace v praxi: Amazon má ve skladech armádu 750 000 robotů, lidskou pracovní sílu prý nevytlačují
Automatizace v praxi: Amazon má ve skladech armádu 750 000 robotů, lidskou pracovní sílu prý nevytlačují
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?