Svátek her v Česku: Ohlédnutí za letošní herní konferencí Game Access 2024

Sedmý ročník Game Accessu do Brna znovu přilákal velké množství herních vývojářů a nadšenců. Návštěvníkům nabídl program plný zajímavých přednášek prezentovaných veterány herního průmyslu. Každý den byl navíc zakončen party s živou hudbou, kde vystoupily kapely ztvárňující legendární Nirvanu a Guns N‘ Roses. 

Přehlídka profesionálů

Game Access již tradičně umí zajistit zajímavé přednášející jak z ČR tak ze zahraničí. Tento rok byl největším lákadlem herní designér Warren Spector (Thief, Deus Ex, Ultima, System Shock), který mluvil o tom, co pro nás hry znamenají, o svých mnohaletých zkušenostech a také o tom, jak vyjednávat s investory.

O svých trnitých cestách skrze kariéru ve hrách se rozmluvilo více řečníků. Mezi nimi třeba vývojář Harry Krueger (Returnal, Nex Machina) rozebíral svou 15letý posun od kodéra ke kreativnímu řediteli.

Obrázek: Svátek her v Česku: Ohlédnutí za letošní herní konferencí Game Access 2024

Zdroj: Redakce inSmart.

Zajímavé byly také zkušenosti designérky Jill Murray, která se věnuje vytváření her na základě již existujících příběhů z jiných médií např. se podělila o svůj postup, jak adaptovat postavy z populární komiksové série Invincible do poutavé hry, již bude vyhovovat skalním fanouškům a zároveň přitáhne i neznalé hráče.

Většina přednášek se tento rok spíš zaměřovala na konkrétní výzvy a specifické postřehy, na které vývojáři mohou během své práce narazit. Pro úplné začátečníky v herním průmyslu nebylo na programu moc prostoru.

Herní průmysl stále zažívá krizi, studia v ČR ji zatím ustávají zdárně

Na konferenci dominoval stánek brněnského studia Madfinger Games. Před pár lety se studio rozhodlo opustit trh s mobilními hrami a vsadilo na vývoj FPS multiplayeru Grey Zone Warfare. Risk se vyplatil a hry se od svého spuštění na konci dubna tohoto roku prodalo přes 900 tisíc kopií. Titul sází na vysokou realističnost a preferenci k pomalejšímu gameplayi, který dává prostor k taktizování a promyšlené týmové práci. Za zmínku stojí kromě realistického chování zbraní i autentická balistika a zdravotní systém, jenž se pokouší simulovat reálná zranění bez použití hitpointů. Hra je zatím v early accessu a nějakou dobu si v něm pobude. Hráči mají zatím přístup k 20 % obsahu. Dobrou zprávou je, že vývojáři z Madfingeru mají už vše promyšlené a obsah bude postupně přibývat.

Ve vývoji nezahálejí ani další studia. Keen Software, známý pro své Space Engineers, pracuje na AI People, hře kterou bude řídit jejich vlastní specificky trénovaná AI. Jedná se o jednu z prvních vlaštovek, v nichž moderní umělá inteligence hraje hlavní roli a zcela řídí chování a reakce postav ve hře (kromě postavy hráče). Komunikace zatím vedou spíš ke komickým situacím, nicméně studio je na dobré cestě. Hlavní zajímavostí je, že si AI pamatuje, co jí hráč řekl i po několika hodinách hraní a místo halucinování reaguje správně.

Na konferenci si návštěvníci mohli vyzkoušet i sportovní titul z prostředí tenisových kurtů TopSpin 2K25 vytvořený v Hangaru 13. Studio se momentálně věnuje vývoji nové Mafie, ale na bližší informace si budeme muset počkat. Tajemně se vyjádřilo i studio Ashborne Games, které na konci minulého roku vydalo The Last Train Home. Firma patří pod nechvalně známý Embracer Group, jenž už zavřel několik svých studií a propustil mnoho zaměstnanců. Studio naštěstí čistku ustálo a teď pracuje na novém neoznámeném projektu. Bohužel na více informací si počkáme ještě dlouho.

Obrázek: Svátek her v Česku: Ohlédnutí za letošní herní konferencí Game Access 2024

Zdroj: Redakce inSmart.

Ráj indie her

Největší úspěch si Game Access může připsat za skvělé využití prostoru pro indie hry. Tento rok se jich na konferenci objevilo tolik, že skoro nebyl čas věnovat se přednáškám. Asi nejvíce zaujal návštěvníky Scarlet Deer Inn, 2D adventura, která by měla vyjít někdy v průběhu příštího roku. Na konci konference se mimo jiné udílely ceny za vystavené indie tituly. Byl to právě Scarlet Deer Inn, který zaslouženě vyhrál cenu za Art.

Obrázek: Svátek her v Česku: Ohlédnutí za letošní herní konferencí Game Access 2024

Zdroj: Redakce inSmart.

Cenu za gameplay vyhrála plošinovka Heartbreaker od studentů z polské technologické univerzity v Lodži. Cenu za nejlepší hru si odneslo slovenské studio Bitmap Galaxy, které vytvořilo relaxační hru Preserve.

Zájem kromě vítězů vzbudilo třeba i kyberpunkové roguelike RPG Netspecter, kde se hráč stane hackerem bojujícím proti procedurálně generované síti. V neposlední řadě zaujme především historické nadšence survival Middle Ages: Peasant and Knights od nově vzniklého indie studia Neronian Studios. Hráč se přenese do zemí Koruny české v období 14. stol. a bude si moct vybrat, jestli bude chtít žít jako rytíř nebo rolník. Titul nabízí realistické vyrábění a inventář. Vydání je plánované na konec roku 2025.

Zdroj: Redakce inSmart.

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Nejdražší ohňostroj v historii: Evropa vyšle do vesmíru satelit, který obratem shoří v atmosféře
Nejdražší ohňostroj v historii: Evropa vyšle do vesmíru satelit, který obratem shoří v atmosféře
Obrázek: Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD
Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD
Obrázek: Evropa má umělý Měsíc pro testování vesmírných technologií: V Německu otevřelo výzkumné zařízení LUNA
Evropa má umělý Měsíc pro testování vesmírných technologií: V Německu otevřelo výzkumné zařízení LUNA
Obrázek: Víra konspirátorů ve spiknutí není tak neochvějná, znejistila je AI
Víra konspirátorů ve spiknutí není tak neochvějná, znejistila je AI
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu