Test Starlink Mini v české divočině. Jak funguje a jaké jsou rychlosti satelitního internetu?

I v České republice stále existuje řada míst, kam signál mobilních operátorů nedosáhne. Právě zde přichází ke slovu satelitní internetová síť Starlink od společnosti SpaceX. Jeden z našich čtenářů, geek, vášnivý lovec a milovník přírody v jednom, se s námi podělil o své zkušenosti s používáním novinky Starlink Mini v odlehlých koutech České republiky. Jak probíhá objednání, kolik času zabere nastavení a jakých rychlostí a spotřeby dosáhl?

Náš čtenář Tomáš Sotoniak si Starlink Mini pořídil z několika důvodů. Primárně však kvůli svým loveckým výpravám, které ho často zavedou do odlehlých oblastí bez mobilního signálu. Ačkoli oceňuje pocit odloučení od moderního světa, uznává, že možnost připojení k internetu může být v určitých situacích neocenitelná. A jako IT profesionál zkrátka potřebuje být často v dosahu. Dalším důvodem je jeho každoroční účast na táboře v oblasti bez pokrytí, kde jako zdravotník potřebuje mít možnost přivolat v případě nouze pomoc. Jaké jsou jeho zkušenosti se Starlink Mini?

Obrázek: Test Starlink Mini v české divočině. Jak funguje a jaké jsou rychlosti satelitního internetu?

Starlink Mini je velký přibližně jako notebook. Výhodou je spojení satelitu a Wi-Fi routeru do jednoho zařízení. Foto: Se souhlasem SpaceX

Objednávka a doručení

Starlink Mini je velký jako notebook a stojí 10 500 Kč. Oproti běžné sadě s přijímačem a Wi-Fi routerem zvlášť spojuje Starlink Mini obě zařízení do jedné placky s rozměry 298,5 × 259 mm. Není tedy o mnoho větší než papír velikosti A4. Na zadní straně zařízení se nachází výklopný stojánek a zdířky pro připojení napájecího kabelu a RJ-45. Se stojanem a 15m nabíjecím kabelem váží Starlink Mini 1,53 kg.

Minimalistické balení a jednoduchý návod. Starlink má velmi jednoduchou konfiguraci. Foto: Pro inSmart.cz, Tomáš Sotoniak

Objednání probíhá jednoduše přes oficiální stránky. Překvapivě rychlé doručení je pak podle Tomáše prvním pozitivním aspektem, který stojí za zmínku. Zařízení dorazilo do týdne od objednání, dokonce dříve, než SpaceX sliboval. Firmy totiž slibuje dodání za 2-4 týdny.

Balení a instalace

Starlink Mini dorazil v kartonovém balení. Po otevření krabice čeká uživatele příjemné překvapení v podobě návodu sestávajícího ze pouhých čtyř kroků. Instalace je natolik jednoduchá, že ji zvládne i méně technicky zdatný jedinec. Celý proces zabere jen několik minut, což Sotoniak přirovnává k „novému IKEA levelu“ jednoduchosti. Zprovoznění Starlinku je otázkou několika minut a stačí vám k němu smartphone a přehledná aplikace výrobce. Aplikace vás automaticky navede a ukáže, pokud je třeba přijímač lépe natočit vůči obloze.

Od prvotního zapnutí, nastavení a úvodní aktualizace firmwaru zvládnete být online do 10 minut. Každé další připojení již proběhne automaticky během několika desítek vteřin.

Spotřeba? Postačí výkonná powerbanka

Starlink Mini operuje s 12V napájením a maximální spotřebou 60 W. Reálná spotřeba se však pohybuje kolem 25-30 W, s krátkodobým nárůstem na 40 W při startu zařízení. Wi-Fi síť pracuje na standardu Wi-Fi 5 a integrovaný router je typu 802.11ac (Wi-Fi 5 s 3×3 MU-MIMO). Díky anténám se Starlink Mini vyznačuje dobrým dosahem, umožňujícím pokrytí rozsáhlé oblasti. Výrobce uvádí až 112 metrů čtverečních, ale v závislosti na okolním terénu to umí být i o trochu více.

Starlink Mini příliš „nežere“. Router podle výrobce zvládne více než 100 připojených uživatelů naráz. Foto: Se souhlasem Tomáše Sotoniaka

Rychlost připojení zahanbí nejednoho českého poskytovatele

Měření rychlosti připojení přineslo zajímavé výsledky. Je třeba poznamenat, že existuje rozdíl mezi měřením provedeným oficiální aplikací Starlink a nezávislými nástroji. Oficiální aplikace Starlink naměřila rychlosti stahování/nahrávání v rozmezí od 53/17 Mbps do 158/17 Mbps. Nezávislé měření pomocí aplikace WiFiman od Ubiquiti zaznamenalo hodnoty 37/23 Mbps až 103/37 Mbps. Latence se pohybovala mezi 24 ms (Starlink app) a 79 ms (WiFiman).

Kolísání rychlosti je pravděpodobně způsobeno proměnlivou viditelností satelitů na nízké oběžné dráze. Přesto se většinu času rychlost pohybovala v horní třetině uvedeného rozmezí, což poskytuje více než dostatečný výkon pro běžné online aktivity i v odlehlých lokalitách.

Otevřený výhled na oblohu jako základ

V tomto případě čtenář Starlink Mini nejprve na své zahradě a následně vyrazil do míst bez mobilního signálu. Jak Sotoniak zmiňuje, důležitým faktorem pro optimální fungování je přímý výhled na oblohu, což může být v hustě zalesněných oblastech výzvou. Na otevřené louce však zařízení fungovalo bezchybně. Díky délce kabelu se přímo nabízí umístění na vyvýšený bod, např. na střechu.

Obrázek: Test Starlink Mini v české divočině. Jak funguje a jaké jsou rychlosti satelitního internetu?

I takhle dnes může vypadat kancelář. Nabíjecí stanice Jackery Explorer 500 se solárním panelem mají dostatek výkonu pro napájení několika zařízení. Foto: Foto: Se souhlasem Tomáše Sotoniaka

Starlink nabízí různé tarify, které lze flexibilně měnit podle aktuálních potřeb uživatele. V tomto případě šlo o tarif MOBILE — REGIONAL v ceně 1 469 Kč měsíčně. Pro aktuální informace o cenách a tarifech doporučujeme navštívit oficiální webové stránky Starlinku. Ceny se totiž poměrně často mění a mají ve zvyku klesat.

Sotoniak plánuje další testování Starlink Mini, tentokrát v kombinaci s vozem Tesla. Co myslíte, bude internet fungovat i za jízdy?

Vyplatí se Starlink Mini?

Starlink Mini přináší rychlosti připojení, které jsou jinými způsoby v odlehlých lokalitách v tuto chvíli nedosažitelné. Pro outdoorové nadšence, záchranáře, geology, biology v terénu nebo kohokoli, kdo potřebuje a chce zůstat ve spojení i mimo dosah běžných sítí, může být Starlink Mini skutečným game-changerem. A když se zamyslíte nad možnostmi, není vysoká ani cena. Důležitý je mj. fakt, že předplatné můžete kdykoliv pozastavit a poté začít znovu platit ve chvíli, kdy budete satelitní internet znovu potřebovat.

Obrázek: Test Starlink Mini v české divočině. Jak funguje a jaké jsou rychlosti satelitního internetu?

Malá placka dokáže komunikovat se satelity konstelace Starlink. Foto: Se souhlasem SpaceX

S rostoucí sítí satelitů Starlink můžeme očekávat další zlepšování služeb a možná i nové aplikace této technologie. V současné chvíli se na oběžné dráze nachází kolem 6 200 satelitů konstelace Starlink.

Vize Elona Muska o globální internetové síti se stává realitou. Starlink chce do budoucna zatopit i běžným operátorům, kteří mají ze satelitní konkurence oprávněný strach. Z oběžné dráhy bude vysílat vlastní 4G signál.

Zdroj: Se souhlasem Tomáše Sotoniaka

Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Adolf

Dobrý den, zeptám se zda je možné využívat službu opravdu jen když potřebuji. Například někdy to bude 5 dní v měsíci, jiný měsíc třeba vůbec a podobně. Jde mi o použití v karavanu. Děkuji

David

Platíte měsíční předplatné. Tudíž když budete využívat 5 dní v měsíci budete platit celý měsíc. Když budete vědět že 3 měsíce nikam nepojedete jednoduše předplatné zrušite a za 3 měsíce zase zapnete.

Obrázek: Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?
Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?
Obrázek: Lockdown během pandemie COVID-19 u dětí zapříčinil předčasné stárnutí mozku, potvrzují vědci
Lockdown během pandemie COVID-19 u dětí zapříčinil předčasné stárnutí mozku, potvrzují vědci
Obrázek: Exploze kosmické lodi Starship vytvořila v atmosféře obrovskou 2000 km širokou díru
Exploze kosmické lodi Starship vytvořila v atmosféře obrovskou 2000 km širokou díru
Obrázek: Český vynález 369Sonic: Ultrazvukový nůž je extrémně ostrý a nakrájí dort i maso jako máslo
Český vynález 369Sonic: Ultrazvukový nůž je extrémně ostrý a nakrájí dort i maso jako máslo
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu