Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?

V úterý došlo k události, která šokovala nejen Blízký východ, ale i odborníky po celém světě. Více než 2 700 pagerů členů hnutí Hizballáh současně explodovalo, což mělo za následek četná zranění a úmrtí. Izrael, který je za tuto operaci pravděpodobně zodpovědný, však nepoužil technologii, která by na dálku způsobila explozi baterií v pagerech, jak mnohé zdroje mylně tvrdí. Ve skutečnosti šlo s největší pravděpodobností o velmi promyšlený a přesně načasovaný útok založený na sabotáži distribučního řetězce.

Mnohá neodborná média zpočátku spekulovala, že výbuchy pagerů mohly být důsledkem hackerského útoku, který způsobil přetížení lithiových baterií v pagerech, což způsobilo jejich přehřátí a explozi. Tento scénář se ale ukazuje jako nepravděpodobný. Jak vysvětlují odborníci na kybernetickou bezpečnost, včetně Alana Woodwarda z University of Surrey, i když jsou lithiové baterie náchylné k přehřátí a mohou spontánně vzplanout, způsobit explozi na povel je velmi náročné. Lithiové baterie mají tendenci spíše vzplanout nebo kouřit než explodovat s takovou silou, jaká byla zaznamenána při této operaci.

Obrázek: Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?

Pager je malé přenosné zařízení, které umožňuje přijímat krátké textové zprávy nebo upozornění, obvykle používané pro rychlou komunikaci. Foto: AI Pikaso

Co za výbuchy nejpravděpodobněji stojí? Modifikace zařízení a sabotáž v dodavatelském řetězci

Převládající teorie hovoří o tom, že šlo o sabotáž v rámci dodavatelského řetězce. Pagery, které Hizballáh používal pro interní komunikaci, byly nejspíše upraveny již během výroby nebo distribuce. Sabotážní tým mohl do těchto zařízení ukrýt malé množství výbušniny, například C4, semtexu či pentritu, a následně je odpálit na dálku. Zdroje Sky News Arabia uvádí, že šlo právě o pentrit, který měli Izraelci údajně odpálit vynuceným zahřátím zařízení.

Tento přístup by umožnil přesně načasované exploze bez potřeby složitých kybernetických útoků. Jak uvedl expert Tony Ingesson z Lundské univerzity, k vážným zraněním není potřeba mnoho výbušné látky – několik jednotek až desítek gramů skrytých v elektronickém zařízení může stačit na to, aby zranilo uživatele. Toto množství podle analytiků potvrzuje i rozsah zranění členů hnutí.

Důležité je zmínit, že se jednalo o pagery vyrobené tchajwanskou firmou Gold Apollo poháněné Li-Pol akumulátory, které byly v posledních měsících dodány Hizballáhu. Pagery byly používány jako „bezpečná“ alternativa k chytrým telefonům, které byly v minulosti Izraelem snadno monitorovány a odposlouchávány. Tato strategie byla výhodná pro Izrael, který využil důvěru Hizballáhu v „starou“ technologii a nastražil pasti v samotných zařízeních.

Proč mobilní telefon jen tak nevybouchne?

Výbuch pagerů otevřel otázku, zda je možné obdobným způsobem odpálit i běžná mobilní zařízení, jako jsou chytré telefony. Zde je však odpověď jednoznačná – ne. Mobilní telefony a jejich baterie nejsou navrženy tak, aby mohly explodovat na povel prostřednictvím vzdáleného signálu, pokud nebyly mechanicky upraveny. I kdyby hacker dokázal přehřát lithiovou baterii chytrého telefonu, maximální efekt by způsobil vzplanutí nebo menší výbuch, který by však nebyl dostatečně silný na to, aby způsobil vážná zranění, jako tomu bylo v případě pagerů.

Samotná exploze lithiové baterie závisí na mnoha faktorech, včetně jejího nabití a stavu, a nedosáhla by vzhledem k velikosti článků v pagerech síly potřebné k tomu, aby způsobila podobný druh zranění, jaký byl zaznamenán v Libanonu. Lithiové baterie mají spíše tendenci hořet a kouřit, ale jejich exploze je mnohem slabší než ta, kterou může způsobit výbušnina typu C4.

Kybernetický útok schopný způsobit výbuch běžného elektronického zařízení je technologicky velmi složitý. Bez předchozí fyzické manipulace s daným zařízením je prakticky nemožné dosáhnout podobné synchronizace výbuchu s garancí exploze, jako lze vidět na záběrech z Libanonu. Pro běžné uživatele to znamená, že jejich chytré telefony či další elektronika nejsou v ohrožení, pokud nebyly přímo modifikovány.

Izrael opakovaně překvapil svět tím, jak sofistikované jsou jeho tajné operace. Využil své zkušenosti, aby nastražil pasti přímo do zařízení, která Hizballáh pokládal za bezpečná. I v dnešní technologicky pokročilé době jsou někdy staré metody, jako je sabotáž, efektivnější než složité kybernetické útoky.

Armády a země po celém světě by si z incidentu měly odnést ponaučení, jak důležitá je kontrola nad dodavatelskými řetězci a fyzická bezpečnost zařízení. Běžní uživatelé mohou být v klidu –  podobné útoky na chytré telefony jsou extrémně nepravděpodobné a podobně silnou explozi baterie spíše způsobit nemohou.

Zdroje: The Telegraph, Komentář autora

Odebírat
Upozornit na
guest
6 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Dan

No, ono i takové vyhoření baterie v mobilu, není v rámci ochromení společnosti nic zanedbatelného. Bohužel, mobilní telefon má dnes skoro každý. Smutné kam ten svět směřuje.

Petr

Ale jdi, průměrně má dnes každý obyvatel v šuplíku dalších pět telefonů.

Jakub

Jako elektrotechnik nevím jak byste chtěl zařídit, aby baterie v telefonu zahořela a ještě k tomu na povel.

Toncek

Kdysi se v Li-ion bateriích používal jako sůl v elektrolytu chloristan lithný, měl ze všech možných solí řádově nejvyšší vodivost. Nechalo se toho, protože lithiové baterie po přetížení vybuchovaly. Na přelomu milenia okolo toho byl trochu humbuk, protože se vozily levné neoriginální baterie s tímto elektrolytem do mobilů z Číny,… Číst více »

Petr

Izrael do pageru umístil výbušninu, která byla s největší pravděpodobností součástí akumulátoru. Jedině tak mohl zajistit spolehlivé ukrytí. Pak už to byl jen nějaký inicializační mechanismus na základě zaslané zprávy do tohoto zařízení. Nasvědčuje to tomu, že celou architekturu pageru navrhl a nechal si vyrobit Mosad. Pak se následně dostali… Číst více »

Jaroslav

Teroristická organizace cílem teroristického útoku. Jen aby ti teroristi tu myšlenku neokopírovali, protože pak se má svět na co těšit.

Obrázek: Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?
Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?
Obrázek: Lockdown během pandemie COVID-19 u dětí zapříčinil předčasné stárnutí mozku, potvrzují vědci
Lockdown během pandemie COVID-19 u dětí zapříčinil předčasné stárnutí mozku, potvrzují vědci
Obrázek: Exploze kosmické lodi Starship vytvořila v atmosféře obrovskou 2000 km širokou díru
Exploze kosmické lodi Starship vytvořila v atmosféře obrovskou 2000 km širokou díru
Obrázek: Český vynález 369Sonic: Ultrazvukový nůž je extrémně ostrý a nakrájí dort i maso jako máslo
Český vynález 369Sonic: Ultrazvukový nůž je extrémně ostrý a nakrájí dort i maso jako máslo
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu