Zločinci mají problém: Aplikace Telegram začne poskytovat úřadům jejich IP adresy a telefonní čísla

Telegram, oblíbená chatovací aplikace známá svým důrazem na soukromí, se rozhodla otočit o 180 stupňů. Po letech ignorování žádostí vlád a úřadů o informace o podezřelých uživatelích nyní Telegram mění pravidla hry: začne sdílet IP adresy a telefonní čísla uživatelů, kteří se zapojují do nelegálních aktivit. Tento krok přichází nedlouho po zatčení zakladatele platformy ve Francii.

Pavel Durov, zakladatel a CEO Telegramu, oznámil, že aplikace začne vyhovovat právně závazným požadavkům úřadů a poskytovat informace o uživatelích, kteří porušují zákony. Durov, dlouhodobý zastánce svobody slova a soukromí na internetu, tak reaguje na rostoucí tlak na Telegram kvůli jeho využívání zločinci a prodejci nelegálních služeb a zboží.

Obrázek: Zločinci mají problém: Aplikace Telegram začne poskytovat úřadům jejich IP adresy a telefonní čísla

Telegram je populární chatovací aplikací pro běžné uživatele i zločince. Foto: Unsplash

Až dosud byl Telegram známý tím, že „nepředal třetím stranám ani bajt uživatelských zpráv“, což údajně platilo i o žádostech vládních orgánů. Tato politika se však nyní mění. „Zneužívání vyhledávání na Telegramu k nalezení nelegálních kanálů a botů je minulostí,“ uvedla společnost ve svém prohlášení a dodala, že IP adresy a telefonní čísla těch, kdo porušují pravidla, mohou být nově předána úřadům.

Přichází dohled a moderování obsahu ve spolupráci s AI

Kromě změny v poskytování uživatelských dat Telegram také vylepšuje svůj systém moderace. Díky kombinaci umělé inteligence a lidských moderátorů bude platforma lépe identifikovat a odstraňovat problematický obsah z výsledků vyhledávání. Durov vyzval uživatele, aby hlásili nebezpečný nebo ilegální obsah, a Telegram slíbil, že na základě těchto hlášení podnikne okamžité kroky.

Telegram tak jasně říká, že jeho platforma není místem pro zločince. Hlavní cíl je podle Durova ochránit běžné uživatele, kteří chtějí aplikaci využívat k nalezení zajímavých kanálů a komunikaci s přáteli, nikoli k nezákonným aktivitám.

Otázkou zůstává, jak tyto změny ovlivní popularitu Telegramu mezi uživateli, kteří preferují anonymitu a soukromí. Telegram sice zpřístupní informace o IP adresách a telefonních číslech zločinců, ale stále si zachovává šifrovanou komunikaci, funkce jako mizející zprávy a možnost používání aplikace telefonního čísla.

Durov podlehl tlaku francouzských úřadů

Změna politiky přichází v době, kdy je Durov sám pod tlakem. V srpnu byl zatčen ve Francii kvůli obviněním z trestných činů spojených s Telegramem a musí v zemi zůstat, dokud se situace nevyřeší.

Telegram bude muset najít rovnováhu mezi zachováním soukromí svých uživatelů a bojem proti zneužívání své platformy. Jak se toto rozhodnutí projeví na jeho uživatelské základně a zda Telegram zůstane vyhledávaným místem pro bezpečnou komunikaci, ukáže až čas. Jedno je však jasné: pro zločince bude přechod na jinou platformu hračkou a stejně jako kdykoliv předtím hravě najdou alternativu. Aplikace jako Session či Signal nabízí podobné možnosti jako Telegram, existují však desítky menších projektů a řešení.

Zdroje: 1, 2

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Víra konspirátorů ve spiknutí není tak neochvějná, znejistila je AI
Víra konspirátorů ve spiknutí není tak neochvějná, znejistila je AI
Obrázek: Vědci zálohovali lidský genom do 5D paměťového krystalu. Přetrvá tam miliardy let
Vědci zálohovali lidský genom do 5D paměťového krystalu. Přetrvá tam miliardy let
Obrázek: Novinky ze světa AI #73: Poslední zkouška lidstva, chytřejší Siri a obnovení vypnuté jaderné elektrárny pro napájení umělé inteligence
Novinky ze světa AI #73: Poslední zkouška lidstva, chytřejší Siri a obnovení vypnuté jaderné elektrárny pro napájení umělé inteligence
Obrázek: Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?
Ani Izrael nedokáže zařídit, aby vám telefon explodoval v kapse: Co se s pagery Hizballáhu doopravdy stalo?
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu