Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady

Robotický vysavač dokáže vylézt do schodů, poctivě vysaje a vytře a následně se ještě sám vyčistí. Od vyklepávání nádržky na nečistoty po každém úklidu jsme se dostali do situace, kdy robotický vysavač zvládne fungovat skutečně autonomně. Jaké technologie a novinky brzy uvidíme na trhu, a jaké už jsou realitou?

Robotické vysavače se mění z jednoduchých pomocníků na komplexní přístroje schopné řady pokročilých úkonů. Výrobce Dreame, který je v našich končinách známý především výrobou robotických vysavačů pro značku Xiaomi, na veletru IFA 2024 v Berlíně představil řadu nových technologií, které ještě nedávno vypadaly jako sci-fi. Pokud ještě stále vysypáváte nádržku vysavače po každém čištění, nebo vysáváte ručně, možná vás nové možnosti přesvědčí k přechodu na robotický vysavač.

Obrázek: Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady

Vzhůru do schodů, pro moderní robotické vysavače už není problém ani to. Foto: Redakce inSmart.cz

Vyjíždění na schody a vysoké prahy

Pokud máte domácnost s prahy vyššími než 1,5 cm, začne mít většina robotických vysavačů problémy. Nad 2 cm už překážku „překročí“ skutečně jen málokterý a o schodech si mohou současné modely nechat jen zdát. To se však brzy změní. Dreame představilo svou technologii pro překonávání překážek, vyšších prahů a „schodů“.

Systém ProLeap funguje jednoduše – vysavač vysune dvojici postranních koleček, která způsobí nazdvihnutí přední části. Vysavač nejprve vyhodnotí výšku schodu, následně provede nadzvihnutí a rozjede se dopředu. Poradí si tak s přechodem vysokým cca 4 centimetry.

Technologie ještě není dokonalá a nezvládne vyjíždět na vyšší schody. Poněkud neohrabaně působí také cesta dolů ze schodů, kdy vysavač poměrně tvrdě dopadá a škrábe hrany schodů. Jako demonstrace však hezky ukazuje, že minimálně s vysokými prahy a přechody si již výrobci poradili a nyní budou technologii dále vylepšovat. V prvních produktech ji máme spatřit již v roce 2025.

Automatické praní mopů a doplnění čisté vody

Ještě cca 3 roky nazpět bylo běžné, že pokud jste chtěli vysavač přimět ke stírání či mopování, museli jste vyměnit nádržku či přidat speciální nástavec na čistou vodu s mopem. Nová generace robotických vysavačů již spoléhání na chytřejší systém, kdy si robot vodu doplňuje přímo v dokovací stanici automaticky. Mopy má většina pokročilých modelů neustále nasazené a podle potřeby je dokáže dát dolů či opět zvednout např. při vjezdu na koberec.

Obrázek: Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady

Mopy se dnes dokáží zvednout, posunout do strany i automaticky vyprat a vysušit. Foto: Redakce inSmart.cz

Pokud tedy pošlete vysavač pouze vysát, nestane se nic neobvyklého. Pokud jde o mopování či kombinaci obou funkcí, vysavač si před výjezdem namočí a vypere mopy, doplní vestavěnou nádržku čistou vodou a vyrazí do terénu. Pokud v průběhu zjistí, že už s mopem uklidil velkou plochu, dojede si jej vyprat.

Praní probíhá tak, že po zajetí do dokovací stanice vysavač namočí mopy čistou vodou a třením o speciální podložky je vypere. Čistá voda se odsaje do nádržky se špinavou vodou či přečerpá přímo do odpadů. Pokud úklid skončil, je mop vyprán a usušen teplým či studeným vzduchem. Všechno probíhá automaticky a na vás je jen jednou za čas doplnit čistou vodu a vylít špinavou. Nové modely s napojením na odpady, kterých na trhu zatím příliš není, zvládnou po napojení na odpady prakticky nezobslužný provoz. Jen jednou za cca 30 vysávání budete muset vyměnit sáček v dokovací stanici.

Tuto funkci už několik let mají modely řady X10+, X20+ a další od Xiaomi, Dreame X40 Ultra, X40 Master, Roborock S7 MaxV Ultra a řada dalších modelů od různých výrobců. Nejde tedy o úplnou novinku, ale většina uživatelů má doma ještě starší modely robotických vysavačů bez chytré dokovací stanice. Tuto funkci lze tedy brát za budoucí standard a věřte mi, že jakmile ji vyzkoušíte, nebudete chtít jinak.

Napojení na odpady

Když padla řeč o modelu Dreame X40 Master, ten vyčnívá především možností napojení na odpady. Dokovací stanice tedy nemusí mít dvojici velkých nádob na čistou a špinavou vodu, ale hadičkami je vysavač napojen přímo na přívod čisté vody a odpady. Zmíněný model vše posouvá ještě o něco dále, neboť počítá se zabudováním jako vestavný spotřebič. Vysavač tak můžete mít např. v kuchyňské lince či kdekoliv jinde v domácnosti. Dokovací stanice díky obdélníkovému tvaru zapadne na řadu míst a nemusí stát samostatně, jako je tomu dnes o většiny modelů.

Obrázek: Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady

Dreame připravilo X40 Master tak, aby šlo vysavač zabudovat např. do kuchyňské linky jako vestavný spotřebič. Foto: Redakce inSmart.cz

Výsuvný mop vytře u stěn i v rozích

Až na pár modelů si většina robotických vysavačů dnes příliš dobře neporadí s úklidem v rozích a těsně u stěn. Vysát nečistoty ještě většina zvládne, ale zajet mopem se jim na tato místa z pochopitelných důvodů nedaří. Na rozdíl od bočních kartáčků totiž mopy většinou do prostoru nevyčnívají.

Obrázek: Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady

Pravý mop (na obrázku vlevo) se dokáže vysunout do strany. To samé přední kartáček. Foto: Redakce inSmart.cz

Novým trendem, jak ho představilo Dreame i Roborock na IFA 2024, je vysouvací rameno s mopem, které se v případě potřeby vzdálí z konstrukce vysavače a vytře i u stěn a v rozích. Jednoduché řešení podle demonstrace fungovalo dobře. Na trhu je již k nalezení např. v modelu X40 Ultra. Podobně vysavače v případě potřeby vysouvají kartáčky.

Konec namotávání vlasů

U starších modelů výrobci doporučují pravidelnou údržbu a čištění. Pokud ji zanedbáte a máte v domácnosti osoby s delšími vlasy, pravděpodobně po nějaké době najdete kartáč vysavače ve stavu, kdy již není schopen sbírat další nečistoty. Vlasy je nutné rozstříhat či přeříznout žiletkou, kterou někteří výrobci dávají do balení.

Obrázek: Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady

Ostří se postará o přetrhání vlasů a jejich následné nasátí do nádržky. Foto: Foto: Redakce inSmart.cz

I tento problém se moderní robotické vysavače snaží řešit. Přístupy má samotné Dreame hned 2. První je jednoduchý – vedle kartáče se nachází také ostří, o které se vlasy a chlupy snadno přestřihnou a následně se nasají do nádobky s nečistotami. Druhý vsází na důmyslnou konstrukci s dvojicí protichůdných kartáčů, které znemožní namotání chlupů. I zde dlouhé vlasy a chlupy zamíří rovnou do nádobky s nečistotami.

Dvojice protichůdných kartáčků vlasy pošle mezi ostatní nečistoty. Foto: Redakce inSmart.cz

Jak je zřejmé, nejnovější modely vyšších řad již kombinují, nebo budou kombinovat všechny zmíněné funkce. Robotické vysavače se tak i díky rostoucímu výkonu stávají pomocníky, kteří zastanou podstatnou část domácího úklidu. A dávno již neplatí, že by se hodily jen na drobné nečistoty.

Zdroj: Redakce inSmart.cz na IFA 2024

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Obrázek: Vědci našli lék na jizvy: Klíčem k jejich léčbě může být parazitický červ
Vědci našli lék na jizvy: Klíčem k jejich léčbě může být parazitický červ
Obrázek: Stavebnictví budoucnosti: První hotel na světě postavený s pomocí obří 3D tiskárny roste v Texasu
Stavebnictví budoucnosti: První hotel na světě postavený s pomocí obří 3D tiskárny roste v Texasu
Obrázek: Nejdražší ohňostroj v historii: Evropa vyšle do vesmíru satelit, který obratem shoří v atmosféře
Nejdražší ohňostroj v historii: Evropa vyšle do vesmíru satelit, který obratem shoří v atmosféře
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu