Ruská hrozba z Krymu: ESET odhalil, jak skupina Gamaredon útočí na Ukrajinu a země NATO

Hackerská skupina Gamaredon podporovaná ruským státem výrazně vylepšila své špionážní schopnosti a rozšířila své operace za hranice Ukrajiny do zemí NATO. Bezpečnostní výzkumníci společnosti ESET nyní zveřejnili detailní poznatky o aktivitách této skupiny, které odhalují nové nástroje i cíle útoků.

Tichá hrozba z Krymu

Gamaredon, skupina aktivní minimálně od roku 2013, se postupně vypracovala na nejaktivnějšího digitálního protivníka Ukrajiny. Podle informací Služby bezpečnosti Ukrajiny (SSU) operuje skupina z okupovaného Krymu a je napojena na 18. centrum informační bezpečnosti ruské FSB. Zatímco jejich hlavním cílem zůstávají ukrajinské vládní instituce, výzkum ESETu odhalil, že skupina se pokusila proniknout i do systémů několika zemí NATO, konkrétně Bulharska, Lotyšska, Litvy a Polska. Česko se prý zatím terčem útoku nestalo.

APT skupinu Gamaredon sledujeme dlouhodobě. Jedná se o útočníky, kteří nevyužívají sofistikované nástroje, byť patří mezi státem podporované skupiny, které k tomu mají finanční prostředky,“ vysvětluje Robert Šuman, vedoucí pražské výzkumné pobočky společnosti ESET.

Nový arzenál nástrojů pro krádež dat

V průběhu roku 2023 Gamaredon výrazně posílil své kybernetické špionážní schopnosti. Skupina vyvinula několik nových nástrojů založených na PowerShellu, které jsou určeny k získávání citlivých dat z e-mailových klientů a populárních komunikačních aplikací jako Signal nebo Telegram. Významným objevem výzkumníků ESETu je PteroBleed, specializovaný infostealer cílící na ukrajinské vojenské systémy a vládní webmailové služby.

Co činí Gamaredon zvláště zajímavým, je jejich nekonvenční přístup ke kybernetickým operacím. Na rozdíl od většiny státem podporovaných APT skupin, které se snaží zůstat v utajení, Gamaredon volí agresivnější strategii.

Obrázek: Ruská hrozba z Krymu: ESET odhalil, jak skupina Gamaredon útočí na Ukrajinu a země NATO

Rusko vede se západem dlouhodobě hybridní válku. Konflikt na Ukrajině situaci ještě zhoršil. Foto: Freepik

Útočníci ze skupiny Gamaredon se na rozdíl od většiny APT skupin nesnaží být nenápadní a zůstat při kyberšpionáži co nejdéle skrytí díky využívání nových technik,“ říká Šuman. „Operátoři z této skupiny jsou spíše bezohlední a nevadí jim, že je obránci systémů během jejich aktivit objeví. Přesto ale vynakládají velké úsilí na to, aby se vyhnuli blokování bezpečnostními řešeními.

Hrubá síla místo sofistikovanosti

Jak padlo výše, přes státní podporu zůstává sada nástrojů skupiny Gamaredon relativně jednoduchá. Tento nedostatek však kompenzují vytrvalostí a agresivní taktikou. Skupina si udržuje přístup k napadeným systémům nasazením více jednoduchých downloaderů a backdoorů současně. Pravidelně aktualizují své nástroje a používají rychle se měnící techniky obfuskace, aby se vyhnuli detekci.

Jejich typickým vstupním vektorem jsou spearphishingové kampaně a vlastní malware. Skupina také vyvinula metody pro infikování dokumentů Wordu a USB disků patřících původním obětem, spoléhajíc na to, že budou sdíleny s dalšími uživateli.

Přestože pokusy Gamaredonu o průnik do cílů v zemích NATO v dubnu 2022 a únoru 2023 nebyly úspěšné, jejich zájem o tyto regiony signalizuje potenciálně znepokojivý posun v ruských kybernetických operacích. Spolupráce skupiny s další ruskou APT skupinou InvisiMole naznačuje koordinovanější přístup ke kybernetické špionáži za hranicemi Ukrajiny.

S pokračujícím konfliktem na Ukrajině očekávají kybernetičtí experti, že Gamaredon bude udržovat svůj agresivní postoj. „Vzhledem k probíhající válce na Ukrajině očekáváme, že se skupina Gamaredon bude na tento region zaměřovat i nadále,“ uzavírá Šuman.

Zdroj: TZ ESET

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: SpaceX na prahu revoluce: Plně znovupoužitelná Starship v roce 2025 otevře cestu k osídlení dalších planet
SpaceX na prahu revoluce: Plně znovupoužitelná Starship v roce 2025 otevře cestu k osídlení dalších planet
Obrázek: Menší než nehet, větší než pevný disk: Nové paměťové karty SanDisk mají extrémní kapacitu až 2 TB
Menší než nehet, větší než pevný disk: Nové paměťové karty SanDisk mají extrémní kapacitu až 2 TB
Obrázek: Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Obrázek: Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu