Test: Levná retro konzole R36S pro hraní na cestách. Tisíce her pro PlayStation a Nintendo na jednom místě

Retro konzole R36S přináší nostalgii z devadesátých let přímo do našich kapes. Za dostupnou cenu nabízí tisíce herních klasik, ale nevyhne se ani několika kompromisům. Jak na ní vypadá hraní starých her a co všechno zvládne?

Více než před měsícem mě na jedné sociální síti zaujala reklama na retro herní konzoli, kterou by si prý člověk vyrůstající v 90. letech minulého století neměl nechat ujít. Ač to mnozí čeští prodejci, nebo spíše překupníci, přímo neuvádí, jde o čínskou konzoli s označením R36S. V přepočtu za necelou tisícovku byla rychle objednána z Číny a za týden dorazila.

Balení a překvapivá hardwarová výbava

Skromné balení obsahovalo herní konzoli s přednahranou microSD kartou, ochrannou fólii na obrazovku a krátký USB-C kabel. Chyběl ale adaptér pro nabíjení, na což je nutné při nákupu myslet. Můžete však použít ten od vašeho telefonu. Na krabičce byly uvedeny technické parametry: 1 GB DDR3L RAM, čtyřjádrový ARM procesor RK3326 s frekvencí 1,5 GHz, 3,5″ IPS obrazovka s rozlišením 640×480 a baterie s kapacitou 3200 mAh. Tedy poněkud lepší parametry hardware, než jsem měl v oněch devadesátkách.

Obrázek: Test: Levná retro konzole R36S pro hraní na cestách. Tisíce her pro PlayStation a Nintendo na jednom místě

Na první pohled je podoba s konzolí GameBoy nepřehlédnutelná. A není to náhoda. R36S umí emulovat i slavné konzole od Nintenda. V Česku ji někteří překupníci prodávají např. pod názvem RetroPlay. Foto: Redakce inSmart.cz

Uvedena je také přítomnost WiFi a Bluetooth, což ale není pravdou a na základní desce není (pouze je podporuje při připojení externího donglu). Na spodní části konzole se nacházejí dva USB-C porty (jeden pro nabíjení vlevo a druhý OTG vpravo), 3,5mm audio jack a dva sloty pro microSD karty. Pravý slot je určen pro kartu s operačním systémem a hrami, zatímco levý lze využít pro další hry.

Operační systém podporuje emulátory slavných konzolí

Konzole využívá systém ArkOS, který umožňuje spouštět více než 90 různých emulátorů, od systémů jako Commodore, Amiga, MS-DOS, přes NES, Super Nintendo, Nintendo 64, Gameboy, až po Playstation 1 a Playstation Portable. K dispozici je i nástroj Portmaster pro další rozšíření herní knihovny.

Obrázek: Test: Levná retro konzole R36S pro hraní na cestách. Tisíce her pro PlayStation a Nintendo na jednom místě

Tvůrci Open Source konzole se toho nebojí. Konzole R36S dorazí s tisícovkami her. Foto: Redakce inSmart.cz

Po zapnutí konzole příjemně překvapí displej – barvy jsou živé a rozlišení je pro retro hraní dostatečné. V případě varianty s 128GB microSD kartou byly některé hry již předinstalovány, uvádí se celkem 17 000 titulů, avšak skutečný počet her bude nižší, protože konzole započítává všechny spustitelné soubory. Některé hry nelze spustit, případně jsou v asijských jazycích, ty je možné dle potřeby smazat.

Pokud chceme přidat další hry, nahrajeme je na microSD kartu do složky příslušného emulátoru. V mém případě klasiky jako Wacky Wheels, GPEGA pro MS-DOS z letité zálohy umístěné do složky DOS zafungovaly na výbornou.

Obrázek: Test: Levná retro konzole R36S pro hraní na cestách. Tisíce her pro PlayStation a Nintendo na jednom místě

Do konzole můžete díky emulátorům snadno přidat další hry pro populární konzole. Stáhnout je můžete např. přes Internet Archive (v těchto dnech má výpadky). Foto: Redakce inSmart.cz

MicroSD kartu raději rychle vyměňte

V zařízení je dodaná microSD karta neznámého původu a kvality, což může podle zkušeností komunity způsobit problémy. Doporučuje se pořídit značkovou kartu a dodanou kartu nahradit, například pomocí programu Win32 Disk Imager či bezplatnou verzi Macrium Reflect. R36S je ale poměrně vybíravá, co se týče kompatibility microSD karet. Pravý slot pro operační systém nejlépe zvládá karty od Samsungu.

Obrázek: Test: Levná retro konzole R36S pro hraní na cestách. Tisíce her pro PlayStation a Nintendo na jednom místě

Zpracování je překvapivě dobré, za danou cenu jsme byli mile překvapeni. Foto: Redakce inSmart.cz

Protože 128 GB karta byla poměrně plná, rozhodl jsem se využít i druhého slotu na levé straně. Po vložení karty změníme konfiguraci v menu Options -> Advanced a úplně dole Switch to SD2 for Roms. Žádná z karet od Sandisku mi nefungovala, což je podle komunity běžné, viz seznam kompatibilních karet. Karta Samsung Evo 256 GB zafungovala bez potíží. Složky s hrami na systémové kartě ja pak třeba přehrát na kartu vloženou vlevo (nejlépe pomocí čtečky karet a PC).

Aktualizace systému zlepší chod konzole

Doporučuji taktéž provést aktualizaci operačního systému, protože může zlepšit výkon konzole. Kvůli absenci Wi-Fi je nutné použít USB-C OTG kabel a externí síťovou kartu nebo Wi-Fi adaptér (osvědčené jsou modely od TP-Link). Některé možnosti, jako USB tethering s mobilním telefonem, se mi nepodařilo zprovoznit. Po připojení Wi-Fi adaptéru lze nastavení připojení provést v menu Options -> Wi-Fi (úplně dole). Pokud položku v menu nevidíte, zkuste změnit téma vzhledu v hlavním menu systému, výchozí téma nemusí dovolit odrolovat úplně dolů. Samotný update pak spustíte v menu Options volbou Update

Obrázek: Test: Levná retro konzole R36S pro hraní na cestách. Tisíce her pro PlayStation a Nintendo na jednom místě

Konzole je v poměru s retro konzolemi velmi výkonná a poradí si tak s tisícovkami her pro desítky různých konzolí. Foto: Redakce inSmart.cz

Aktualizace trvá delší dobu a po jejím dokončení se zařízení restartuje. V mém případě po restartu systém naběhl, byl slyšet na pozadí zvuk, ale obrazovka zůstala černá. Po chvilce hledání na internetu jsem nalezl řešení v podobě náhrady dtb souborů na kartě s operačním systémem.

Po aktualizaci se v menu objevila nová možnost „Switch power button tap to off“, která umožňuje vypínat konzoli přímo zapínacím tlačítkem. Ve výchozím stavu je třeba konzoli zdlouhavě vypínat přes hlavní menu (Quit -> Shutdown System).

Pro návrat do hlavní nabídky z jakékoli spuštěné hry je potřeba dvakrát za sebou stisknout tlačítka Select a Start.

Obrázek: Test: Levná retro konzole R36S pro hraní na cestách. Tisíce her pro PlayStation a Nintendo na jednom místě

Hraní a dojmy: R36S je milé překvapení pro geeky

Za cenu kolem 1 000 Kč (dostupnou z čínských e-shopů, v ČR je od překupníků cena vyšší) nabízí R36S mnoho zábavy. Jak jste asi pochopili z textu výše, má samozřejmě určité nedostatky. Při náročnějších hrách, jako je například F1 2009 pro Playstation 1, může dojít ke zpomalení, a je nutné upravit nastavení emulátoru. Pro starší hry však konzole poskytuje dostatečný výkon. Výdrž baterie je také slušná a dosahuje přibližně šesti hodin. Velmi pěkný a jasný je IPS displej. Nutné je si však uvědomit, že jde o zařízení v ceně necelých 1 000 Kč. A za tu cenu dosáhl výrobce fantastických výsledků.

Nevýhodou je absence Wi-Fi a potřeba výměny microSD karty. U některých her je také nutné přizpůsobit mapování tlačítek v emulátoru. Slabší je za nás také zvuku reproduktorů, kdy doporučujeme použití sluchátek. Tyto problémy však nejsou nepřekonatelné a na internetu je k dispozici mnoho návodů, rad a tipů.

Obrázek: Test: Levná retro konzole R36S pro hraní na cestách. Tisíce her pro PlayStation a Nintendo na jednom místě

Konzole R36S může být vhodným dárkem pro fanoušky retro her z devadesátých let, kteří hledají cenově dostupnou zábavu. Musí ale být tak trošku geekové, aby je bavila troška toho nastavování a vylepšování kolem.

Máte zkušenosti s R36S nebo dotazy? Podělte se o své názory a vzpomínky na staré hry v diskuzi pod článkem

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Tesla ukázala bezdrátové nabíjení pro Robotaxi s překvapivou účinností
Tesla ukázala bezdrátové nabíjení pro Robotaxi s překvapivou účinností
Obrázek: Čína má magnet 800 000krát silnější než magnetické pole Země
Čína má magnet 800 000krát silnější než magnetické pole Země
Obrázek: Země se málem ocitla bez magnetického pole: Jak blízko byla totální katastrofě?
Země se málem ocitla bez magnetického pole: Jak blízko byla totální katastrofě?
Obrázek: Návrat k tomu nejlepšímu: vivo X200 Pro má unikátní technologii čtečky otisků prstů
Návrat k tomu nejlepšímu: vivo X200 Pro má unikátní technologii čtečky otisků prstů
Obrázek: Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků
Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků
Obrázek: Jak snadno najít kometu na obloze? S mobilní aplikací ji najdete za pár sekund
Jak snadno najít kometu na obloze? S mobilní aplikací ji najdete za pár sekund
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít