Novinky ze světa AI #78: Samoučící modely, agenti umělé inteligence a AI v automobilech

V posledních sedmi dnech jsme se dočkali poměrně velkých oznámení prakticky od všech velkých hráčů na trhu s AI technologiemi. Umělá inteligence se tak stále více sžívá s tou lidskou, a obě se vzájemně a efektivně doplňují.

Meta představila nové jazykové modely. Kontrolují práci ostatních a samy se při tom učí

Společnost Meta koncem minulého týdne oznámila vydání celé řady nových AI modelů, na kterých pracuje její výzkumná divize Fundamental AI Research (FAIR). Tyto nástroje by měly být založeny na technologii řetězce myšlenek (Chain-of-Thought, CoT), a před reakcí by tak měly být schopny nad odpovědí „přemýšlet“.

Jedním z modelů lákajících na nové funkce je Self Taught Evaluator, který má dokázat ověřovat práce jiných AI nástrojů. Sběrem syntetických dat by se pak software mohl poučit z chyb okolí, a sám se tak zdokonalovat. Self Taught Evaluator by navíc měl být schopen trénovat i další modely, a předávat tak své znalosti dál.

Apple v chystané aktualizaci iOS 18.2 posílí funkce AI

Tuto středu dorazila do mobilních telefonů iPhone dlouho očekávaná aktualizace iOS 18.2 Developer Beta 1. Ačkoliv veřejnost zatím ještě stále čeká na stabilní verzi iOS 18.1, vývojáři a testeři mohou již dnes testovat nové nástroje, které přináší platforma Apple Intelligence. Mezi ně patří například Image Playground, jenž využívá GenAI ke generování obrázků na základě textových podnětů. Podobným způsobem pak funguje i Genmoji, který dokáže vytvářet vlastní emotikony kompatibilní s aplikacemi v iOS. Funkce Image Wand pro změnu zvládne přeměnit hrubý náčrt na odpovídající obrázek.

Apple chce díky AI konkurovat i oblíbenému nástroji Google Lens, což by měl zajistit nástroj Visual Intelligence. V praxi tak bude stačit zamířit fotoaparát na určitý předmět, a umělá inteligence nabídne možnost vyhledání jej na webu, či o něm sama poskytne další informace. Velkou novinkou je pak integrace chatbota ChatGPT do hlasového asistenta Siri. Ta tak získá propojení s umělou inteligencí od OpenAI, a bude tak moci uživatelům poskytovat přesnější odpovědi na jejich dotazy.

Qualcomm, Google a Mercedes chtějí integrovat AI do hlasových asistentů ve vozech

Zajímavé inovace v oblasti AI technologií by mohlo přinést nedávno oznámené spojení firem Qualcomm, Google a Mercedes. Jejich společné úsilí by mohlo do nových generací vozů přinést hardware i software umožňující výrobcům automobilů vyvíjet vlastní hlasové asistenty vybavené umělou inteligencí.

Obrázek: Novinky ze světa AI #78: Samoučící modely, agenti umělé inteligence a AI v automobilech

Moderní vozy se díky AI čipům od Qualcommu a softwaru z dílny Google možná brzy stanou ještě chytřejšími. Foto: Freepik

Čipy společnosti Qualcomm již dlouho pohánějí mobilní telefony s operačním systémem Android. Značka se nyní snaží expandovat i do automobilového průmyslu, a její procesory tak již dnes pohánějí například přístrojovou desku či systémy automatického řízení z dílny General Motors a dalších výrobců. Ve spolupráci s Google by nyní měl vzniknout nový operační systém použitelný v automobilech. Nástroj by tak mohl posílit sféru služeb, kterou dnes do značné míry zastupují především Android Auto či Apple CarPlay, a učinit tak AI ještě více mobilní.

Microsoft spustil své AI Agents. Co všechno umí?

Po dlouhém čekání se na trh konečně dostává nový nástroj využívající umělou inteligenci, tentokrát z dílny Microsoftu. Jde o službu Agents, která má uživatelům pomoci například se správou e-mailů, poznámek i dalších činností zaměstnanců firem. Microsoft tak rozšiřuje své portfolio nástrojů určených pro střední a větší podniky, kterým chce usnadnit práci v administrativě.

Obrázek: Novinky ze světa AI #78: Samoučící modely, agenti umělé inteligence a AI v automobilech

Umělá inteligence dnes zastane i úlohu plnohodnotného osbního asistenta. Foto: Pexels

Technologický gigant chystá na trh uvést 10 těchto autonomních agentů, kteří budou plnit nejrůznější úkoly v oblasti prodeje, zákaznické podpory či účetnictví. Nástroje by měly být k dispozici ve veřejném náhledu ještě koncem letošního roku. Postupně se pak chystá i možnost vytvářet si vlastní agenty, a to prostřednictvím AI funkce Copilot Studio. Zatím tedy sice nevíme, na kolik pořízení těchto nástrojů firmy vyjde, Copilot Studio však aktuálně vychází na 30 dolarů (cca 700 korun) měsíčně. Je ale možné, že se s uvedením AI Agents cena předplatného v budoucnu zvýší.

Muskova xAI konečně spustila API pro Grok AI, které poodhalilo její schopnosti

Platforma umělé inteligence xAI vznikající pod taktovkou vizionáře Elona Muska tento týden spustila rozhraní pro programování aplikací (API) pro jazykový model Grok. Zjednodušeně řečeno jde o soubor pravidel, která umožňují různým systémům vzájemně komunikovat. Nástroj je užitečný zejména pro vývojáře, kteří pak mohou vytvářet aplikace a platformy pomocí dat a dalších informací z API.

V tomto konkrétním případě umožní rozhraní vývojářům vytvářet různé druhy aplikací fungující na bázi Grok AI. Aktuálně mají k dispozici pouze jeden velký jazykový model (LLM) nazvaný „grok-beta“. Jeho specifikace jsou však stále jedním velkým tajemstvým. Model navíc podporuje pouze generování textu, s obrázky či videem si zatím neporadí. Společnost xAI tak stále zaostává za konkurencí, a v boji o uživatele bude muset brzy šlápnout do pedálů, aby tempo svých soků minimálně dohnala.

NVIDIA konečně překonala výrobní potíže a opravila chybu v čipech Blackwell

Vedení společnosti NVIDIA oznámilo, že problém s designem jejich nejnovějších AI čipů Blackwell, který negativně ovlivnil výrobu, byl úspěšně vyřešen ve spolupráci se společností TSMC. Oprava umožní obnovení plánované produkce čipů, která měla původně začít již ve druhém čtvrtletí tohoto roku, ale byla odložena kvůli nízké výtěžnosti způsobené zmíněnou vadou. Zpoždění mělo dopad na klíčové zákazníky NVIDIA, včetně společností jako Meta, Google a Microsoft.

Obrázek: Novinky ze světa AI #78: Samoučící modely, agenti umělé inteligence a AI v automobilech

Výpočetní výkon pro AI za posledních 8 let vzrostl 1000×. Foto: Se souhlasem NVIDIA

Nová generace Blackwell spojuje dva křemíkové bloky do jediného komponentu, díky čemuž je 7-30× rychlejší v úlohách, jako je zpracování velkých jazykových modelů. Oproti akcelerátorům H100 má být Blackwell také až 25× energeticky efektivnější, což je zásadní mezigenerační skok.

Jensen Huang, CEO společnosti NVIDIA , přiznal odpovědnost za designovou chybu a zdůraznil, že problém byl ze 100 % na straně Nvidia. „Byl to fungující čip, ale kvůli chybě v návrhu byla výtěžnost křemíku nízká,“ uvedl Huang během svého vystoupení na konferenci Goldman Sachs. V reakci na spekulace ohledně napětí mezi NVIDIA a TSMC Huang tyto zprávy označil za nepravdivé. „TSMC nám rychle pomohlo překonat potíže s výtěžností a obnovit výrobu čipů Blackwell,“ dodal Huang.

Umělá inteligence Claude vám nově usnadní komunikaci s počítačem

Společnost Anthropic v úterý představila své novinky týkající se AI nástrojů. Největším odhalením byla vylepšená verze Claude 3.5 Sonnet, která údajně nabízí lepší výsledky v benchmarkových testech. Model také dostal novou funkci Computer Use, která jí umožní porozumět počítačům a komunikovat s nimi.

Zjednodušeně řešeno by tak mělo být nyní možné ovládat PC na dálku pouze prostřednictvím chatbota, a využít pro práci s AI větší výpočetní výkon. Pomocí tohoto nástroje se navíc Claude učí obecné počítačové dovednosti: dokáže napodobovat stisknutí klávesy, kliknutí myši či pohyb kurzoru. Model tak prakticky vidí, co se na obrazovce děje, což rozšiřuje jeho vnímací schopnosti. V praxi tak lze AI požádat například o rezervaci vstupenek na kulturní akci, vyplnění formuláře či stažení a instalaci aplikace. Velký pokrok oproti stávajícím technologiím pak představuje právě prvek umělé inteligence, která činí celou komunikaci rychlou a přirozenou.

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Návrat k plachetnicím: Britské firmy chtějí snížit uhlíkovou stopu lodní dopravy
Návrat k plachetnicím: Britské firmy chtějí snížit uhlíkovou stopu lodní dopravy
Obrázek: Tesla ukázala bezdrátové nabíjení pro Robotaxi s překvapivou účinností
Tesla ukázala bezdrátové nabíjení pro Robotaxi s překvapivou účinností
Obrázek: Čína má magnet 800 000krát silnější než magnetické pole Země
Čína má magnet 800 000krát silnější než magnetické pole Země
Obrázek: Země se málem ocitla bez magnetického pole: Jak blízko byla totální katastrofě?
Země se málem ocitla bez magnetického pole: Jak blízko byla totální katastrofě?
Obrázek: Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků
Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků
Obrázek: Jak snadno najít kometu na obloze? S mobilní aplikací ji najdete za pár sekund
Jak snadno najít kometu na obloze? S mobilní aplikací ji najdete za pár sekund
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít