Chytré AR brýle pomáhají zaměstnancům odvést práci kvalitněji a za kratší dobu. Vznikaly v Česku

Brýle pro rozšířenou realitu mají velký potenciál mimo zábavní průmysl. Dokonce lze říct, že klíčovou oblast pro mladou technologii představuje montáž, výroba, logistika a další „papírová“ odvětví. Jak vypadá jejich využití v praxi?

Díky pokrokům v miniaturizaci vypadají chytré brýle podobně jako ty běžné, dioptrické, které dobře známe. Odlišuje je jen malý displej u jednoho oka a robustnější konstrukce.

Jedny z nejzajímavějších AR brýlí na trhu jsou v současnosti AIRe Lens od japonské společnosti Konica Minolta. Ty vzhledově i funkcemi připomínají původní Google Glass a když jsme je zkoušeli, byly příjemně lehké. Slibují navíc až sedmihodinovou dobu výdrže, což je u chytrých brýlí nezvykle hodně.

Brýle pro rozšířenou realitu: Volné ruce a detailní instrukce přímo před okem

Způsobů fungování AR brýlí je vícero, ale výkonnější kousky jsou obvykle připojeny k výpočetní jednotce, kterou lze různě připevnit po těle – nejčastěji se nosí u pasu. V případě AIRe Lens jsou brýle s jednotkou propojeny kabelem.

Pozorovací úhel brýlí AIRe Lens je 25 stupňů a samozřejmě je lze nasadit jak na tradiční dioptrické brýle, tak různé ochranné. Komunikace probíhá standardně skrze Wi-Fi.

Obrázek: Chytré AR brýle pomáhají zaměstnancům odvést práci kvalitněji a za kratší dobu. Vznikaly v Česku

Zajímavostí je, že brýle vznikly u nás v ČR, konkrétně v Brně. Ač je Konica Minolta společností japonskou, její výzkumné R&D centrum v Brně patří mezi jedny z největších.

Možná si říkáte – k čemu to všechno je? AR brýle jsou sice hezké, ale jaké je reálné využití? Zdá se, že možností, jak chytré brýle využít, je daleko více, než se původně dalo předvídat. Mít volné ruce na práci ale přesto si moci zobrazit na displeji cokoliv, co je potřeba, dává totiž netušené možnosti.

Mechanici brněnského Siemensu staví s AIRe Lens parní turbíny

Úspěch chytré brýle sklízí kupříkladu v oblasti montáže či kompletace. Za dobrý příklad může sloužit Siemens, který chytré brýle testuje dlouhodobě. Mechanici firmy – rovněž v Brně – využívají brýle při montáži průmyslových parních turbín. Komplexní dokumentaci si promítají přímo před sebe během kompletace, ruce mají volné, a navíc se uspoří náklady: Dělníci si totiž snáze poradí s případnými problémy, méně chybují a nepotřebují tolik zkušeností.

https://www.youtube.com/watch?v=CZ8bpEXFZGY

Výsledky si německý obr pochvaluje: Zatímco za běžných podmínek trvá montáž servomotoru kolem 6 hodin, a to v případě, že jde o zkušeného mechanika, vycvičený nováček to s brýlemi AIRe Lens dokáže v polovičním čase. Snížila se také míra chybovosti – digitální animované manuály jsou přesnější, jasnější a praktičtější.

Komplikovaným papírovým technickým manuálům tak, zdá se, postupně v provozu odzvoní.

Využití AR brýlí v dalších oblastech

Zajímavou oblastí využití ale může být i pro kutily a domácnosti celkově. Jednoduše proto, že i úplný nováček dokáže leccos vyrobit, opracovat nebo vyřešit, má-li k dispozici návod. A promítnout si ho před sebe, zatímco pracuji třeba se dřevem, je vysoce praktické, a to opětovně především díky tomu, že je možné mít volné ruce. Tablety, notebooky ani smartphony takový luxus nedopřávají.

Potenciál mají navíc chytré brýle také třeba v muzeích. Návštěvníci by v blízké budoucnosti mohli spíše než audioprůvodce dostávat chytré brýle, které jim promítnout dodatečné informace o umění, které si prohlíží. Je to neintruzivní a příjemné řešení; snad jen by se v případě poškození brýlí nemusely náklady zrovna vyplatit, obzvláště u muzeí, které peněz nazbyt mnoho nemají.

Možná překvapivou oblastí uplatnění AR brýlí jsou letiště. Jednak by šly využít pro svůj zábavní potenciál u pasažérů aerolinek, navíc ale představují také způsob, jakým lze jednoduše vizualizovat každodenní procesy na letištích. Snazší analýza dat, které letištěm každý den proudí, spolu se vzdáleným přístupem ke kontrolnímu středisku letiště, by v budoucnu měli zaměstnancům zjednodušit život.

Brýle mají navíc výhodu v tom, že je může nosit a používat prakticky každý.

Odborníci už nemusí jezdit za klienty, pracovníka navedou na dálku

AIRe Lens a další brýle by mohly najít smysl i u čistě manažerských pozic. Možnost projekce toho, co vidí někdo jiný, by výrazně usnadnil kontrolu i podporu. Představte si, že nemusíte hned volat ajťáka a složitě mu vysvětlovat, co před sebou vidíte, ale prostě mu to skutečně ukážete. Efektivní a jednoduché? Ano, časová úspora pro obě strany.

Obdobným příkladem použití jsou chytré brýle ve stavebnictví. Pokud má dělník volné ruce, je to bezpečnější pro něj i jeho okolí, a navíc umožňuje efektivní dohled nadřízeného, či případně snadnou poradu s odborníkem na dálku.

Obrázek: Chytré AR brýle pomáhají zaměstnancům odvést práci kvalitněji a za kratší dobu. Vznikaly v Česku

Pracovníci ve skladech, které má třeba Amazon, už s chytrými brýlemi leckdy pracují. Logistika je velmi perspektivní oblastí pro chytré brýle: Mít možnost si při práci jen pomocí malého displeje před okem zobrazit, co se má kde vzít, přesunout a dodat, je – opětovně – obrovskou časovou úsporou.

Podobně jako nositelná zařízení v podobě hodinek a fitness náramků, i chytré brýle mohou potenciálně představovat zajímavé řešení pro sportovce. Možnost promítnutí různých údajů o těle či jídle nebo sportovním vyžití přímo před sebe je lákavé.

Anebo si představte, že nakupujete, a chytré brýle vám na žádost promítnout nákupní seznam, kde si odškrtáváte, co už v košíku máte. Budoucnost bude nejen digitální, ale hlavně pohodlná.

Obrázek: Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Obrázek: AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
Obrázek: Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Obrázek: Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat