Kancelář v přírodě? Pomůže powerbar, výkonná powerbanka s 220V zásuvkou

Ať už jedete na dovolenou, nebo chcete kancelář na pár dní přesunout do divočiny, váš mobil a notebook se neobejdou bez „štávy“. Nedostatek elektrických zásuvek už dnes naštěstí umí vyřešit přenosné solární panely a powerbary. Díky těmto technologiím můžete být nezávislí na civilizaci i několik dní v kuse. Má to však své limity.

Cestou po Jihoafrické republice a na treku přes Český kras jsem vyzkoušel solární panel Crossio SolarPower 28W a powerbanku Jackery PowerBar 23 200 mAh. Obě zařízení je možné přepravovat letadlem, přičemž panel můžete nechat v odbaveném velkém zavazadle, powerbar musí jít do kabinového. S váhou necelých 700 gramů to ale není zásadní problém.

Solární panel a telefon nabitý kdekoliv

Základní výbava při cestování je bez debat mobilní telefon. Výdrž moderních smartphonů ale obvykle není žádná sláva a jako uživatel iPhone XR musím na dobíjení myslet minimálně jednou denně. 28wattový solární panel od Crossio se na cestách ukázal jako výborný pomocník. Je velmi skladný a za vhodných světelných podmínek doplní vyčerpanou energii až nečekaně rychle.

Obrázek: Kancelář v přírodě? Pomůže powerbar, výkonná powerbanka s 220V zásuvkou

Prudké africké Slunce zvládá iPhone nabít z 5 % na plnou baterii za zhruba 3 hodiny, což je doba srovnatelná s běžnou nabíječkou. Zařízení se skládá ze 4 panelů, každý o výkonu 7 W a s účinností 21-23 %. Účinnost ale samozřejmě kolísá s denní dobou a také počasím. Na přímém poledním Slunci zařízení nabije baterii o cca 30-35 % za hodinu (vybitá baterie se dobíjí rychleji, poté rychlost postupně klesá). Pokud se obloha zatáhne nebo se blíží večer, rychlost dobíjení klesne na zhruba 10 % za hodinu. Některé telefony se pak kvůli kolísavému napětí samy z panelu odpojí.

Podobného výsledku jsem dosáhl i při testu v České republice. Je ale třeba počítat s tím, že jsme kolem 50 ° severní šířky, takže sluneční paprsky dopadají na povrch pod nižším úhlem než blíže rovníku. Vyplatí se tak podpořit účinnost třeba tím, že nabíječku opřete o strom či o kámen. Díky zabudovanému poutku a kovovým okům je možné panel upevnit i třeba na batoh, stan, hamaku nebo suchou větev, prostě kamkoliv, kde zrovna svítí Slunce.

Obrázek: Kancelář v přírodě? Pomůže powerbar, výkonná powerbanka s 220V zásuvkou

Solární nabíječka Crossio je navržená přímo pro cestovatele a tomu odpovídá i zvýšená odolnost. Panely jsou vložené do obalu z pevné látky doplněné kapsičkou s kontrolní LED diodou a dvěma výstupy 5X/2,1A, takže zvládne nabíjet rovnou dvě zařízení zároveň. Kapsička zároveň poskytuje určitou ochranu před prachem a stříkající vodou, a můžete do ní uložit i kabely. Zařízení bohužel není vodotěsné, takže se nedá používat například při plavbě na divočejší řece, ale voděodolnost IPx4 zaručuje ochranu proti stříkající vodě či mírnému dešti.

Obrázek: Kancelář v přírodě? Pomůže powerbar, výkonná powerbanka s 220V zásuvkou

 

Panel tak bez úhony přežil prašné prostředí africké savany i trochu hrubší zacházení cestou před středočeské vápence. Ve složeném stavu panel spolehlivě chrání obal z tuhé látky, takže přežije i otřesy a sem tam nějaký pád či náraz. Poslední velkou výhodou je nesporná skladnost panelu. Váží 596 gramů a ve složeném stavu má rozměry jen 280 x 160 x 32 mm, což odpovídá rozměru větší knihy.

Powerbar se zásuvkou aneb s notebookem do divočiny

Pokud chcete mimo civilizaci nejen cestovat, ale i pracovat, pouze s telefonem si obvykle nevystačíte. A přestože jsou notebooky nabíjené přes USB stále častější, řada dnes používaných modelů se stále neobejde bez dobíjení z klasické zásuvky. Na zvládnutí tohoto problému už solární panel nestačí, ale řešení nabízí powerbar od firmy Jackery.

Obrázek: Kancelář v přírodě? Pomůže powerbar, výkonná powerbanka s 220V zásuvkou

E-shop Ilin.cz mi na zmíněné cesty zapůjčil powerbar s kapacitou 23 200 mAh a integrovanou 220V zásuvkou. Právě zásuvka a transformátor dělají ze zařízení o něco rozměrnější a těžší kousek než konkurenční powerbanky se srovnatelnou kapacitou. Váží 680 gramů, které jsou vměstnané do hranolu o rozměrech 6,5 x 6,5 x 16 cm. Přesto ale stále jde o nejmenší nabíječku s integrovaným zdrojem na 220 V na trhu. Zásuvka také přináší nutnost dalších kompromisů.

Zdířku na 220 V aktivujete ručně podržením tlačítka na boku zařízení. Po cca 3 vteřinách uslyšíte slabé hučení větráčku, který chladí powerbar. Z udávané kapacity 23 200 mAh nakonec při nabíjení notebooku či jiného zařízení zapojeného přes zásuvku dostanete jen zhruba polovinu, takže zařízení nabije běžný notebook asi 1x. Na malý pracovní výlet do přírody to vystačí, na delší expedice by bylo vhodné powerbar doplnit silnějším solárním panelem (zmiňovaný Crossio 28 W je v tomto případě bohužel nedostačující). Ze sítě se powerbar dobije za 8-12 hodin.

Pokud se ale na cestě obejdete bez zásuvky na 220 V či chcete mít tuto variantu jen pro strýčka příhodu, pak powerbar Jackery představuje slušnou zásobárnu energie. Disponuje totiž i trojící USB zdířek o různém výkonu. 1x Quick charge 3.0 (max 18 W), 1 x USB-C (max. 15 W, slouží i pro dobíjení powerbaru) a 1 x 5V/2,4A (max. 12 W). Zařízení tak zvládne dobíjet celkem 4 různá zařízení najednou. Kuřáci jistě ocení, že dokáže bez problémů nabít i zařízení Iqos, kterému jinak běžné powerbanky nestačí.

Obrázek: Kancelář v přírodě? Pomůže powerbar, výkonná powerbanka s 220V zásuvkou

Stejně jako solární panel Crossio je i powerbar Jackery navržený pro cestovatele, kteří rozhodně neplánují toulat se jen po turistických stezkách. Povrch zařízení je z tvrdé gumy a zástrčka na 220 V má vlastní krytku bránící vstupu nečistot. Takže pokud plánujete strávit pár pracovních dní v přírodě místo v kanceláři, powerbar Jackery vás nezklame.

Obrázek: AI ve vašem počítači. Co představí Microsoft na akci Microsoft Build 2024?
AI ve vašem počítači. Co představí Microsoft na akci Microsoft Build 2024?
Obrázek: Reklama na nový iPad pobouřila: Apple drtil hudbu i umění, Samsung chytře zareagoval
Reklama na nový iPad pobouřila: Apple drtil hudbu i umění, Samsung chytře zareagoval
Obrázek: Kvalitní alternativa k Apple Watch SE? Huawei Watch Fit 3 jsou levnější, s delší výdrží a větším displejem
Kvalitní alternativa k Apple Watch SE? Huawei Watch Fit 3 jsou levnější, s delší výdrží a větším displejem
Obrázek: Výzva pro ChatGPT: AI Claude přichází do Evropy, používat ji můžete zdarma
Výzva pro ChatGPT: AI Claude přichází do Evropy, používat ji můžete zdarma
Obrázek: Tuhle chybu dělá většina z nás: Datum narození jako heslo nepoužívejte
Tuhle chybu dělá většina z nás: Datum narození jako heslo nepoužívejte
Obrázek: Allegro Smart! Week poprvé v Česku: Ušetřit můžete tisíce, vybrali jsme pro vás nejzajímavější produkty
Allegro Smart! Week poprvé v Česku: Ušetřit můžete tisíce, vybrali jsme pro vás nejzajímavější produkty
Obrázek: Kde sledovat mistrovství světa v hokeji? Online v prohlížeči, na mobilu i v PC bez internetu
Kde sledovat mistrovství světa v hokeji? Online v prohlížeči, na mobilu i v PC bez internetu
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?