Vyzkoušeli jsme Huawei Matebook 14: Jaký je nový notebook s 3:2 displejem?

Huawei si chce utrhnout větší podíl na trhu s přenosnými počítači díky nové generaci notebooku MateBook 14. Novinka dorazila na trh se skvělou výbavou, zpracováním a za zajímavou cenu. Jak se notebook povedl?

Huawei vsadil v České republice na notebooky a nositelnou elektroniku.  Nejnovější model notebooku s označením MateBook 14 chce zaujmout všechny, kteří hledají dobře vybavený počítač na práci a multimédia. Potěší zejména dotykový displej s 2K rozlišením a poměrem stran 3:2. To ale není zdaleka všechno.

Obrázek: Vyzkoušeli jsme Huawei Matebook 14: Jaký je nový notebook s 3:2 displejem?

MateBook 14 má displej s poměrem stran 3:2. Foto: Se souhlasem společnosti Huawei

Obsah balení

Balení nového MateBooku je ve znamení minimalismu. Uvnitř bílé krabice, která připomíná ty od Apple zařízení, najdeme vedle samotného notebooku také rychlou 65W USB-C nabíječku s odnímatelným kabelem. Kabel tak můžete kdykoliv použít např. k propojení notebooku a chytrého telefonu.

Obrázek: Vyzkoušeli jsme Huawei Matebook 14: Jaký je nový notebook s 3:2 displejem?

Notebook, nabíječka a kabel. Nic víc v balení nehledejte. Foto: Redakce inSmart.cz

To je vše, nic víc se v balení kromě návodů a záručních listů nenachází. Nic důležitého tedy nechybí ani nepřebývá.

Displej a zpracování

Podobně jako balení je i Matebook 14 samotný minimalistickým zařízením. Celokovové (unibody) tělo o rozměrech 307,5 × 15,9 × 223,8 mm váží pouhých 1,49 kg, což je příjemná hodnota. Stroj na víku zdobí lesklé logo Huawei a hrany pokrývá jen minimum portů. Šedivá metalická barva s označením „Space Gray“ působí konzervativně a hodit se tak bude pro obě pohlaví.

Kovové tělo je náchylné na otisky prstů. Jinak je ale velmi kvalitně zpracované. Foto: Redakce inSmart.cz

Po otevření víka zaujme velký touchpad umístěný na středu zařízení, který podporuje nejrůznější gesta. Nad ním se nachází tichá podsvícená klávesnice s možností regulace intenzity podsvícení. Na fotografiích je sice EN rozložení klávesnice, ale na českém trhu se zařízení prodává s českou klávesnicí. V kulatém tlačítku se již tradičně nachází čtečka otisků prstů.

14″ FullView displej zaujme svým poměrem 3:2 a tenkými rámečky. Díky tomu displej působí větší než u běžných 14″ zařízení. Displej má rozlišení 2K (2160 x 1440) a podporuje 100 % barevného prostoru sRGB, což ocení uživatelé pracující s grafikou. Dále má displej kontrastní poměr 1500:1 a jas 300 nitů. Huawei přidal dotykovou vrstvu, díky čemuž je panel lesklý.

Na první pohled si lze všimnout, že nad displejem se nenachází kamera pro videohovory. Ty výrobce ukryl do klávesnice, kdy se po stisknutí klávesy kamerka vyklopí. Myšlenka je to zajímavá, ale jak ukázala už předchozí generace, v praxi to příliš praktické není. Úhel kamery totiž není úplně nejšťastnější a pokud si notebook nepodložíte, budete mít problém vejít se do záběru.

Kamerka sice člověka neustále „nešmíruje“ pro časté videohovory ale není kvůli úhlu ideální. Foto: Redakce inSmart.cz

Hardwarová výbava

Huawei opět vsadil na minulou generaci procesorů Ryzen, tedy nikoliv na tu nejnovější (série 5000), ale na sérii 4000. Rozdíly ve výkonu jsou minimální a cena je zde nižší, takže důvod je jasný. Osmijádrový procesor AMD Ryzen 7 4800H běží na frekvenci 2,9 GHz, přičemž turbo boost ji dokáže dočasně vyhnat až na 4,2 GHz. Doplňuje jej integrovaný grafický čip Radeon RX Vega 10, který postačí na hraní na nižší a střední detaily, ale např. FIFA 2021 utáhne i na vyšší.

Dále výrobce vsadil na 16 GB DDR4 RAM a 512GB SSD. Výkonu je pro práci, multimédia a základní hraní více než dostatek a v kombinaci se 100% podporou sRGB jde o zajímavou volbu na cesty pro grafiky a lidi pracující s multimédii.

WP DataTables

Výkonný hardware je třeba chladit. Huawei použil nový typ chladiče, který je tenčí a využívá dvojice aktivních ventilátorů. Ventilátory jsou tiché, díky nízkému profilu však při vyšší zátěži vydávají zvuk na vyšších frekveních, který může někomu vadit. Nasávání vzduchu probíhá na dolní straně zařízení. Dole se také nachází dvojice reproduktorů, jejichž hlasitost a kvalita je výborná.

Konektorů je nezbytné minimum. Chybí snad jen slot na paměťové karty. Foto: Redakce inSmart.cz

Co se týče konektivity, pro bezdrátové připojení lze využít Bluetooth 5.0 a Wi-Fi 5 802.11ac. Pro připojení periferií nechybí dvojice USB 3.2 portů doplněná o USB-C, které lze vedle napájení využít k připojení rozbočovače s dalšími porty. Pro obrazový výstup je připraven plnohodnotný HDMI konektor a pro audio tradiční 3,5 jack. Chybí zde jen slot pro paměťové karty.

Jako operační systém byl zvolen Windows 10 Home, přičemž zařízení je plně kompatibilní s chystanými Windows 11. Huawei můžeme pochválit také za fakt, že do zařízení neinstaluje zbytečný software obtěžující uživatele. Z externích aplikací v MateBooku 14 najdete jen Huawei PC Manager, který pomáhá s aktualizací ovladačů a nabízí přehled informací o zařízení.

Podobně jako u předchozí generace je i zde možné rychle sdílet obsah mobilního zařízení Huawei s notebookem. Ke spárování slouží NFC cívka ukrytá pod touchpadem. Stačí tak přiložit chytrý telefon Huawei a můžete zrcadlit jeho displej na notebooku a ovládat jej díky funkci Huawei Share na dálku.

Výdrž baterie a nabíjení

Zmíněná 65W USB-C nabíječka podporuje rychlé nabíjení Huawei SuperCharge a váží pouhých 160 gramů. Pokud notebook často přenášíte, nízkou váhu oceníte. Nabíječka dokáže nabít notebook za 15 minut na další přibližně 2 hodiny používání (výrobce uvádí dokonce 2,5 hodiny). Celkově se výdrž notebooku na jedno nabití pohybuje kolem 9-11 hodin na jedno nabití.

Obrázek: Vyzkoušeli jsme Huawei Matebook 14: Jaký je nový notebook s 3:2 displejem?

Spodní strana notebooku s žebrováním pro reproduktory a nasávání vzduchu do chladiče. Foto: Redakce inSmart.cz

Díky rychlonabíjení je výdrž více než dostačující a 56Wh baterie sama o sobě pohodlně vydá na celý pracovní den. V tomto směru tedy není notebooku co vytknout.

Závěr: Ideální notebook na práci i do školy

Huawei notebooky umí. Ukázal to už u minulé generace, kdy představil stroje, za které by se nemusely stydět zaběhnuté značky. Tělo notebooku je perfektně zpracované, nic nevrže a zařízení je příjemně lehké a pevné.

Hardware nabízí dostatek výkonu i pro náročnější práci, kdy notebook bez problémů zvládne vedle kancelářských nástrojů a prohlížeče i práci ve Photoshopu či jiných náročnějších programech. Jako pracovní nástroj či notebook do školy tedy poslouží perfektně.

Obrázek: Vyzkoušeli jsme Huawei Matebook 14: Jaký je nový notebook s 3:2 displejem?

Lesklý displej je důsledkem použití dotykového panelu. Foto: Redakce inSmart.cz

Díky příjemné klávesnici a nadprůměrnému displeji je práce na MateBooku 14 pohodlná a díký výdrži baterie na jediné nabití přes 9 hodin s sebou nemusíte neustále nosit nabíječku. Nebít umístění kamery a chybějící čtečky paměťových karet, jen těžko by se nám hledaly nedostatky.

Notebook v současné chvíli vychází na 21 990 Kč s DPH, přičemž v České republice bude k dispozici v jediné variantě popsané v článku. Ve své cenové kategorii je MateBook 14 skvělou volbou, kterou lze s klidným svědomím doporučit.

  • Design a zpracování - 90%
    90%
  • Výkon procesoru - 80%
    80%
  • Kvalita displeje - 90%
    90%
  • Výdrž baterie - 90%
    90%
88%

Závěr

Díky příjemné klávesnici a nadprůměrnému displeji je práce na MateBooku 14 pohodlná a díký výdrži baterie na jediné nabití přes 9 hodin s sebou nemusíte neustále nosit nabíječku. Nebít umístění kamery a chybějící čtečky paměťových karet, jen těžko by se nám hledaly nedostatky. Ve své cenové kategorii je MateBook 14 skvělou volbou, kterou lze s klidným svědomím doporučit.

Klady

  • Kvalitní zpracování
  • Výkon
  • Výbava
  • Konektivita
  • Nízká váha
  • Kvalitní displej s podporou 100 % sRGB
  • Dobrá cena

Zápory

  • Umístění kamery pro videohovory
  • Absence slotu na paměťové karty

Obrázek: Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Obrázek: AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
Obrázek: Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Obrázek: Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat