Češi poskytují své počítače k blokování proruských webů. Blokují i ParlamentníListy.cz

Po vypnutí proruských dezinformačních webů se do blokování zbylých stránek, které svým narativem podporují Rusko, postili i někteří obyvatelé ČR. Otevřením webové stránky pomáhají zahltit vybrané servery.

Český CZ.NIC přistoupil po letech naléhání odborníků na zcela mimořádný krok v podobě blokování domén proruských dezinformačních webů. Mezi ty patřil např. Aeronet známý svými lživými texty a pochybným nakládáním s informacemi. Většina zmíněných webů je delší dobu na seznamu dezinformačních stránek Policie ČR a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Právě NÚKIB včera varoval před nárůstem kybernetických hrozeb a možným propuknutím „kybernetické války“.

Čeští uživatelé se dobrovolně účastní DDoS útoku na proruské weby

K blokování nezablokovaných webů se nyní rozhodla řada uživatelů na sociálních sítích. Ti dlouhodobě kritizují např. přístup kontroverzního webu ParlamentníListy.cz. Zařadili jej tak vedle ruských stránek typu oficiálních stránek kremlin.ru či dezinformačního webu SputnikNews. Jak Sputnik vytváří dezinformace jsme popsali v článku Fake News v praxi: Česká dezinformační média čerpají informace z účtů parodujících politiky.

Jak DDoS útok probíhá? Počítačoví odborníci vytvořili jednoduchý script, který stačí spustit v prohlížeči a nechat otevřený. Následně dochází k  automatickému zasílání dotazů na servery proruských webů, které jsou z důvodu zvýšeného náporu nedostupné. Dobrovolníci se tak účastní tzv. DDoS útoku, kdy dochází k zahlcení serverů a jejich následné nedostupnosti. O úplné vyřazení či smazání nicméně nejde. Stránky však bývají přinejmenším dočasně nedostupné, nebo výrazně zpomalené.

Skript uživatelé sdílí s pomocí služeb typu Uloz.to a či vlastních domén. Nutno podotknout, že k DDoS útokům dochází prakticky na denní bázi, a to i ze strany skupin napojených na Kreml. Nutno však podotknout, že podobné scripty mohou být také nebezpečné a sloužit k napadení počítačů malwarem.

Dezinformační scénu je potřeba nechat vyhladovět

Správnost rozhodnutí zablokovat zmíněné domény potvrdil internetový publicista Daniel Dočekal. „Velmi výrazně se podílejí na šíření dezinformací, lží a slouží jako nástroj agresora. Z dlouhodobého hlediska (a systémového řešení) je to diskutabilní a s otazníky. Nic jim pochopitelně nabrání si pořídit doménu někde jinde a provozovat to na nové doméně. Své posluchače a čtenáře si, bohužel, opět najdou,“ zmínil pro ČTK. Lepším řešením by bylo omezení financování takových webů.

Obrázek: Češi poskytují své počítače k blokování proruských webů. Blokují i ParlamentníListy.cz

CZ.NIC přistoupil k bezprecedentnímu kroku. Zablokování propagandistických webů mnohé odborníky překvapilo – pozitivně i negativně. Foto: Freepik

Přesun na nové domény by mohl být rozhodujícím krokem, kdy by nemuselo dojít ke schválení účtů ve službách AdSense a Sklik. V takovém případě přijdou pochybné weby o zdroj financování a omezí se jejich aktivity.

Zdroj: CZ.NIC

5 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
CZkotas

Ale publikování článků na stránkách „dezinformačních webech“ se řídí Článkem 17, Usnesení č. 2/1993 Sb. – Listina základních práv a svobod !!!

Michal E.

A Epochtimes.cz jejiž také zařazen mezi dezinformační? Takže to je teda hnus a konec svobody slova!

Attack Putin

attackputin.com

Zbynek

Opravdu neni dobre pobizet lidi, nabizet script a vystavovat je nebezpeci. Krasne to popsal nas cesky Avast (https://www.lupa.cz/aktuality/avast-varuje-pred-zapojovanim-se-do-ddos-utoku-na-ruske-weby/)

Jadrro

Prani otcem myslenky. Zase tady mame diktaturu a zakaz pristupu k informacim. Vsak ono to ty svazaky tu taky dohoni, na slavnem zapade uz potlacovani nazoru bezi dlouho. Vitejte v nove totalite !!!!!

Obrázek: Česko si nechává ujet vlak. Cena lithia klesá, těžba se brzy nemusí vyplatit
Česko si nechává ujet vlak. Cena lithia klesá, těžba se brzy nemusí vyplatit
Obrázek: Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Obrázek: AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
Obrázek: Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?