Problém pro český průmysl: Dodávky strojů váznou kvůli transportu z Asie

Pandemie koronaviru způsobila společně se zvýšením objemů světového obchodu s Čínou nedostatek přepravních kontejnerů. Jejich cena je nyní výrazně vyšší než před pandemií, stejně jako čekací lhůty dodání zboží. Dopady pociťuje i český průmysl.

Klienti, kteří si objednávají nově vyráběné stroje v Asii, si na ně počkají výrazně déle. Především pokud požadují speciální úpravu technologií, prodlouží se čekací lhůta i na 5 až 8 měsíců. Komplikací je především nedostatek přepravních kontejnerů na asijském trhu. Na problém upozornila společnost Profika, která v tuzemsku prodává CNC stroje.

Zatímco v Evropě je přepravních kontejnerů dostatek, v Asii transportní boxy chybí. Příčina není zcela zřejmá, pravděpodobně tkví ve skutečnosti, že aktuálně vývoz z Asie převažuje nad dovozem, transportní kontejnery se tak v dostatečném množství nevrací. „K tomu se přidává další potíž – lodní doprava je teď tak zatížena, že se prodlužuje i vylodění v Hamburku a proclívání. Právě z tohoto přístavu přitom do Česka míří velká část strojů vyrobených v Asii,“ vysvětluje Jakub Kaufman ze společnosti Profika sídlící v Benátkách nad Jizerou, která se specializuje na CNC stroje. 

Obrázek: Problém pro český průmysl: Dodávky strojů váznou kvůli transportu z Asie

Potížím čelí i kamionová doprava, která se potýká jak s vytížeností, tak i s nedostatkem pracovníků. Situaci dále komplikuje nemoc covid-19, která nedovolí řadě řidičů vyjet. Foto: Freepik

Nedostatek čipů je taktéž vážným problémem, trh potrápí alespoň dva roky. Společně s drahou lodní dopravou a koronavirovou krizí jde o kombinaci citelně zpomalující světový průmysl.

Zákazníci si zboží zabírají už na lodi

Podle Profiky, která je výhradním prodejcem jihokorejské značky Hyundai-Wia a Hanwha pro tuzemský trh, se průměrná doba dodání prodloužila až o 3 měsíce, v případě specializovaných strojů i výrazně více. „Jakmile je stroj naložen na loď, okamžitě s ním počítáme jako se skladovým a je zabraný pro zákazníka. V této době totiž zákazník ví, že stroj, který má dodání např. 2 měsíce a je tedy teprve na lodi, je v podstatě skladový, tedy s rychlým dodáním. Při odlišném postupu by stroj, který je teprve na lodi, mohl rezervovat jiný evropský dealer,“ upozorňuje Kaufman. 

Obrázek: Problém pro český průmysl: Dodávky strojů váznou kvůli transportu z Asie

Nákladní lodní doprava je ideální pro velké objemy zboží a velké kusy techniky, jakými jsou např. obráběcí stroje. Cena za kontejner se od počátku pandemie zvýšila z na 11 000 dolarů, což je přibližně 8× více než před pandemií. Dopady to má i na české e-shopy. Např. Alza.cz nedávno místo lodní dopravy z Číny poněkud netradičně využila vlakovou. Foto: Pixabay

Stroje na sklad si v takových případech dealeři kupují od výrobce, jako by se jednalo o koncového zákazníka. To představuje nutnou velkou investici s nejistým výsledkem. Málokterá společnost má takové zázemí, aby si mohla dovolit naskladnit několik strojů, jejichž cena se pohybuje v milionech korun, tak aby mohla zákazníkovi vyjít maximálně vstříc termínem dodání.

Klienti ovšem potřebují stroje co nejdříve, protože již mají nasmlouvané práce a počítají s určitým objemem výroby. Aby mohli vyrábět a nepřišli o zakázky, kupují technologie, které jsou již naskladněné – nezřídka se jedná o dražší stroje se specifikacemi, které zákazníci pro svou práci nepotřebují.

Zdroj: TZ Profika

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Petr Svoboda

Dobře nám tak,dříve jsme dokázali vyrobit vše od jehly až po lokomotivu.Po revoluci jsme všechno zlikvidovali za mrzský peníz,páni podnikatelé kupovali a vyráběli levně v asii a teď se to otočilo.

Obrázek: Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Obrázek: AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
Obrázek: Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Obrázek: Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat