Proč už nelétáme na Měsíc?

Již v březnu 2018 uplynulo datum, do kterého Google nabízel svou Lunar X Prize – 20 milionů amerických dolarů pro soukromou firmu, která se dostane jako první na Měsíc. A dnes, 20. července 2019, slavíme 50 let od doby, kdy přistál první člověk na Měsíci. Proč už nelétáme na místo, které jsme úspěšně navštívili před polovinou století?

Obrázek: Proč už nelétáme na Měsíc?

Startupy a společnosti měly na cestu na Měsíc více než deset let; původní ukončení sice mělo přijít už v roce 2012, Google však několikrát tento deadline prodloužil. V lednu roku 2019 však bylo jasné, že se nic takového nenajde. Byť vesmírný program ani zdaleka mrtvý není, a i díky podpoře NASA a dalších subjektů se o dalším dobývání kosmu nadále hovoří, skloňuje se spíše kolonizace Marsu.

Měsíc stojí stranou. Nenápadný, nechtěný.

Podmínky získání X Prize byly jasné: přistát s kosmickou lodí na povrchu Měsíce, na povrchu překonat 500metrovou vzdálenost a následně odeslat zpět na Zemi videa a fotografie ve vysokém rozlišení. A projekt nesměl být financovány vládami států.

Od počátku projektu v září 2017 se na povrch Měsíců podívala jen tři vozidla: všechna čínská, na Měsíci se mohlo pohybovat jen jedno z nich (Čchang-e 3) a navíc byly financovány vládou.

Obrázek: Proč už nelétáme na Měsíc?

Lidem se na Měsíc nechce, poslední přistání proběhlo před 49 lety

V roce 2019 to je přesně 50 let (jak vypadalo řídící středisko NASA před 50 lety?), co na Měsíci přistála posádka Spojených států amerických a na povrch vstoupil první člověk: Neil Armstrong.„Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ Legendární slova, která každý z nás slyšel či četl již mnohokrát. Skok to skutečně byl, ale poslední člověk, který se prošel po Měsíci, byl Eugene Cernan a Harrison Schmitt v roce 1972. Dohromady na povrchu Měsíce chodilo 12 mužů, všichni z programu Apollo a všichni v rozmezí tří let.

Od té doby nic – jen stroje bez posádky.

Odpověď na to, proč už lidé na Měsíc nelétají, je zcela prozaická a jednodušší, než by si člověk mohl myslet. Jde o zdroje; primárně o peníze.

První přistání na Měsíci v období tří let od roku 1969 do roku 1972 je nutné vnímat v dobovém kontextu: nešlo o profitabilní záležitost (ani zdaleka) a spíše než o technologický pokrok či objevy šlo o vesmírné závody, o extrémní variantu závodů ve zbrojení. Šlo o porážku Ruska, o důkaz, že Spojené státy jsou velmoc velmocí.

Šlo také o rychlost příletu na Měsíc: nalezení nejpřímější cesty.

Obrázek: Proč už nelétáme na Měsíc?

Zdroj: NASA. První fotografie z vesmíru v televizi.

Soukromé společnosti a NASA tu jsou, ale vývoj potrvá dlouho a nebude levný

Dnešní touhy jsou však výrazně odlišné. Nejde o Studenou válku, ale o touhu objevovat, prozkoumávat, nalézat a chápat. Motivace je odlišná, a musí vycházet z jednotlivců, nikoliv států. I proto je to tak odlišné a těžké: a možná i z toho důvodu lidstvo láká spíše Mars. Ten je totiž ještě exotičtější, vzdálenější a lákavější.

Mimochodem – cena rakety Saturn V, kterou používal Apollo program a která i dnes obstojí? 1,16 miliard dolarů. Falcon Heavy z dílny SpaceX Elona Muska stojí „pouhých“ 90 milionů; výrazně nižší částku, která už je mnohem přijatelnější. Jenže také dosahuje jen dvou třetin výkonu Saturnu V.

NASA sice pracuje na projektu Space Launch System (SLS) který by měl Saturn V překonat, ovšem vývoj se vyšplhá na miliardy dolarů a vývoj potrvá ještě roky.

Výsledkem soutěže Lunar X Prize, jejíž finanční odměna byla vlastně dosti zanedbatelná, je však vznik nových společností, které jsou stále ve „vesmírném průmyslu“ aktivní a budou i nadále, a to po celém světě. A to je naděje do budoucna. Naděje, že i generace mileniálů a ještě mladších také uvidí přistávat člověka na Měsíci.

NASA chce poslat člověka na Měsíc do roku 2024

Původní plán mluvil o roku 2028 a založení vesmírné stanice Gateway („vstupní brána“), která měla posloužit jako základna pro astronauty k přesunu na a z Měsíce. Stále se s ní počítá, ale astronauti se zřejmě nejprve na povrch Měsíce podívají „po staru“.

Více o návratu lidí na Měsíc:

Za účelem mise NASA vyvíjí obří raketu Space Launch Systém (SLS) a kosmickou loď plus lunární modul v rámci projektu Orion.

Vydáno březen 2018, aktualizováno 20. 7. 2019. Zdroj: Technology Review

4 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka_1

Nějak mi za celá ta léta nedošlo, k čemu je dobré vyhazovat peníze za nějaké lety na Měsíc, z kterého nic nekápne, než řešit podstatně důležitější problémy tohoto světa. Měsíc si tam bude kroužit do zblbnutí a kromě přílůivu a odlivu nám v ničem nepomůže. Tož tak asi…

Milda

Nějak mi za celá ta léta nedoslo, proc první lidoop slezl ze stromu, vzdyť tam byl v bezpečí, potrava na dosah ruky a přitom dole ho mohlo přeci ùplnĕ zbytečně nĕco sežrat a nic z toho ne? Hm takže tak asi

Jiří Tesař Ing

Jak víte že z Měsíce nic ,,nekápne,,?

Co např. startovací základna pro lety po vesmíru,zdroj různých surovin,obranná základna proti nebezpečných asteroidům?
A dál se mi už nechce nic vymýšlet.

Sam

Na měsíc se nelétá, abychom tam nerušili Ufony. Amerika má s něma už dlouho dohodu viz oblast 51.

Obrázek: Konec okolním ruchům: Sluchátka Huawei FreeBuds 6i přichází s vylepšeným ANC
Konec okolním ruchům: Sluchátka Huawei FreeBuds 6i přichází s vylepšeným ANC
Obrázek: Výkonný notebook Huawei MateBook X Pro váží jen 980 gramů. Prodávat se bude i v ČR
Výkonný notebook Huawei MateBook X Pro váží jen 980 gramů. Prodávat se bude i v ČR
Obrázek: Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Obrázek: Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?