Fantastický úspěch: Historici díky umělé inteligenci získali klíč k luštění starobylých pompejských svitků

Výzkumníci úspěšně využili schopnosti strojového učení k rozluštění prastarého svitku, který byl v roce 79 n. l. pohřben pod lávou a popelem během sopečné erupce Vesuvu nedaleko měst Pompeje a Herculaneum. Svitky není možné bezpečně rozvinout, a tak musely nastoupit počítačová tomografie a umělá inteligence. Postupně bylo možné dešifrovat část textu ze spálených svitků, která by měla usnadnit další překlad.

V minulém roce jsme v rámci pravidelného souhrnu novinek ze světa AI psali o veřejné výzvě s názvem Vesuvius Challenge, v rámci níž se mohli fanoušci do technologií umělé inteligence zapojit do dešifrovací soutěže o překlad co největšího množství textu ze starobylých svitků nalezených v troskách Pompejí a Herculanea na úpatí sopky Vesuv.  Prvních úspěchů již bylo dosaženo loni, nyní se ale vědci v oblasti strojového učení posunuli opět o něco dál. Podařilo se jim totiž přeložit více než 2 000 dosud nečitelných znaků, a významně tak pokročit v dešifrování obsahu tajuplných dobových dokumentů.

Obrázek: Fantastický úspěch: Historici díky umělé inteligenci získali klíč k luštění starobylých pompejských svitků

Starořímské svitky pohřbené v Pompejích a Herculaneu vydávají svá tajemství. Svůj podíl na tom nese i AI. Zdroj: Se souhlasem Vesuvius Challenge

Za průlomovým objevem stojí trojice mladých vědců

Výhodou celé výzvy Vesuvius Challenge je především skutečnost, že tato akce může spojit i na první pohled nezávisle fungující výzkumníky či vědecké týmy, a celkový pokrok se tak může značným způsobem zefektivnit a urychlit. Trojice vědců, která se podobným způsobem společnými silami dopátrala rozluštění starého svitku, se tak skládala z Youssefa Nadera, Lukea Farritora a Juliana Schilligera. Byl to pak přímo Farritor (aktuálně působící jako stážista v americké vesmírné společnosti SpaceX), který se podílel na výše uvedeném dešifrování první části svitku a který svým výzkumem přispěl k rozluštění slova πορφυρας (porphyras) odkazujícího na fialovou barvu. Nader aktuálně působí jako doktorand na univerzitě v Berlíně, Schililiger se věnuje studiu robotiky ve švýcarském Curychu.

Obrázek: Fantastický úspěch: Historici díky umělé inteligenci získali klíč k luštění starobylých pompejských svitků

Vědci stojící za rozklíčováním dokumentu: zleva Youssef Nader, Luke Farritor a Julian Schilliger. Zdroj: Se souhlasem Vesuvius Challenge

Klíčem k dešifrování byla komplexní 3D mapa

Naderovi, Farritorovi a Schilligerovi se podařilo rozklíčovat celkem 15 sloupců textu čítajících dohromady okolo 2 000 znaků. Text nacházející se na samém konci jednoho z řady starořímských svitků prý pochází z pera epikurejského filozofa Filodéma a pojednává o hudbě, jídle a o užívání si života. Samotné dešifrování pak probíhalo na základě vytvoření 3D skenu dokumentu pomocí počítačové tomografie a následném rozdělení textu do dílů, které byly podrobeny AI rozboru. Svitky jsou totiž spálené prakticky na popel. A snaha o jejich rozmotání by znamenala jejich zničení. Jak nyní svitky vypadají můžete vidět na snímků níže.

Přeložená část svitku představuje přibližně 5 % z celku, i tak je ale výzkum některými historiky považován za jeden z nejvýznamnějších vědeckých počinů současnosti. Zdůrazňuje totiž nejen možnosti všestranného využití umělé inteligence v překladu historických dokumentů, ale představuje také první náznak klíče, podle kterého by mělo být možné přeložit i další svitky, u nichž většina dosud leží v troskách Vily papyrů v Herculaneu.

Obrázek: Fantastický úspěch: Historici díky umělé inteligenci získali klíč k luštění starobylých pompejských svitků

Díky strojovému učení bylo možné odhalit písmo, které bylo po téměř dvě tisíciletí skryto. Zdroj: Se souhlasem Vesuvius Challenge

Trojice vědců si díky svému objevu vysloužila honorář 700 000 dolarů (více než 16 milionů korun). Vesuvius Challenge však pokračuje dál, a v letošním roce nabízí dalších 100 000 dolarů (zhruba 2,3 milionů korun) vědcům, kteří přeloží více než 90 % ze čtyř aktuálně naskenovaných svitků. Podaří se mladým výzkumníkům uzmout si pro sebe i tuto odměnu, nebo objev čeká na novou krev? Těžko říct. Nezbývá než doufat, že budou Pompeje a Herculaneum i nadále odhalovat svá zašifrovaná tajemství.

Pokud vás zajímá, jak celý proces od skenování po detekci probíhal, doporučujeme obsáhlý text na oficiálních stránkách Vesuvius Challenge.

Zdroje: 1, 2, 3
Úvodní fotografie: Unsplash

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Konec okolním ruchům: Sluchátka Huawei FreeBuds 6i přichází s vylepšeným ANC
Konec okolním ruchům: Sluchátka Huawei FreeBuds 6i přichází s vylepšeným ANC
Obrázek: Výkonný notebook Huawei MateBook X Pro váží jen 980 gramů. Prodávat se bude i v ČR
Výkonný notebook Huawei MateBook X Pro váží jen 980 gramů. Prodávat se bude i v ČR
Obrázek: Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Obrázek: Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?