Zvykejte si. Nové AI tlačítko brzy najdete na každé klávesnici. ASUS představil novou generaci PC s Copilot+

Společnost ASUS na veletrhu Computex 2024 odhalila nové technologické inovace svých produktů. Důraz kladla především na zužitkování AI a představení svého vlastního využití umělé inteligence nazvané Ubiquitous AI.

ASUS nasadil AI kam mohl

Nové řady notebooků jsou navržené tak, aby zákazníkům nabídly variabilitu využití a každý si mohl koupit model, který mu nejvíce vyhovuje. ASUS má v záloze několik modelů pro obecné využití, práci, hraní a kreativitu. Každý z nich je náležitě vybaven procesorem AMD Ryzen AI řady 300, díky čemuž disponují výkonem více než 45 TOPS NPU pro umělou inteligenci. Také od teď nesmí chybět integrované tlačítko Copilot+ pro rychlý přístup k AI funkcím.

Obrázek: Zvykejte si. Nové AI tlačítko brzy najdete na každé klávesnici. ASUS představil novou generaci PC s Copilot+

Nová éra hraní s pomocí AI. Zdroj: Se souhlasem ASUS

Nové TUF Gaming notebooky

Hráče, kteří si potrpí na výkon, zaujmou dva nové modely herních notebooků z populární řady TUF Gaming. Herní mašiny s názvy A14 a A16, jež korespondují s velikostí jejich displejů (14 a 16palcové), v sobě ukrývají procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370 s integrovanou NPU a AI výkonem 50 TOPS, grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX 4070 a vylepšené chlazení. Hráčům poskytnou AI funkce, jako je rozmazání pozadí nebo korekce pohledu očí. Zároveň zajistí maximální využití herních funkcí zejména DLSS Super Resolution pro generování snímků a rekonstrukci paprsku. Vše pak krásně vynikne na displeji s rozlišením 2,5K a obnovovací frekvencí 165 Hz.

Obrázek: Zvykejte si. Nové AI tlačítko brzy najdete na každé klávesnici. ASUS představil novou generaci PC s Copilot+

Zdroj: Se souhlasem ASUS

Řada ProArt pro kreativce

Výkon nepotřebují jen hráči. Speciální řada notebooků ProArt má hned tři nové přírůstky ProArt P16, ProArt PX13 a ProArt PZ13. Kromě Copilot+ v sobě mají předinstalované aplikace StoryCube a MuseTree plně využívající lokální AI. StoryCube slouží k správě digitálních zdrojů využívajících AI pro kategorizaci scén a generování klipů. Díky tomuto softwaru se značně usnadní spravování a export knihovny souborů uživatele. MuseTree pro změnu funguje jako generátor vizuálních prostředků, se kterými může dál pracovat.

16palcový notebook ProArt P16 s procesorem AMD Ryzen AI 9 HX 370 v kombinaci s grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 4070 lze využít k práci, kreativní tvorbě a hraní her. Nízká váha 1,85 kg umožňuje vzít si tento výkonný stroj kamkoliv.

Obrázek: Zvykejte si. Nové AI tlačítko brzy najdete na každé klávesnici. ASUS představil novou generaci PC s Copilot+

Zdroj: Se souhlasem ASUS

Pro uživatele, kteří jsou stále v pohybu, má ASUS připraveny i další modely oplývající flexibilitou. 13palcový konvertibilní notebook ProArt PX13 disponuje 360° pantem, takže lze z něj udělat dle potřeby třeba tablet. Lumina OLED displej s 3K rozlišením, procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370 a grafická karta GeForce RTX 4070 umožňují maximální využití AI nástrojů a prostoru pro práci.

Ještě větší mobilitu slibuje ultrakompaktní odnímatelný notebook ProArt PZ13. S váhou pouhých 0,85 kg a odnímatelné klávesnici se stane práce na tomto notebooku velmi komfortní záležitostí. Procesor Snapdragon řady X s podporou AI umožňuje bezproblémovou práci s Copilot+. 70Wh baterie s dlouhou výdrží, odolnost proti prachu a vodě s certifikací IP52 a slot na SD karty s MicroSD adaptérem dělá z tohoto modelu ideálního a odolného společníka na cesty.

Obrázek: Zvykejte si. Nové AI tlačítko brzy najdete na každé klávesnici. ASUS představil novou generaci PC s Copilot+

Kompaktní zařízení na cesty. Zdroj: Se souhlasem ASUS

ASUS Zenbook S 16 – prémiová kvalita a exkluzivní materiály

1,1 cm tenký a 1,5 kg vážící prvotřídní notebook Zenbook S 16 s 16palcovým 3K displejem nabízí nevídané spojení jedinečného designu, kvality a praktičnosti. Šasi je vyrobeno z nového exkluzivního materiálu Ceraluminum. Tento materiál je kombinací hliníku a keramiky, díky čemuž povrch počítače nestudí a dodává mu luxusní vzhled.

 Zajímavý na to tomto notebooku je i jeho vnitřek. Nový Zenbook disponuje procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370, 2TB PCIe 4.0 x4 SSD úložiště a až 32 GB LPDDR5x paměti RAM. Mimo jiné nabízí obraz na úrovni domácího kina a díky audio systému se šesti reproduktory, doplněný o technologii Dolby Atmos, přehrává zvuk ve filmové kino kvalitě. Uživatelský komfort zvyšuje praktický touchpad s poměrem stran 16:10, který podporuje inteligentní gesta pro snadnou navigaci a ovládání. Pokročilý 3D chladicí systém s odpařovací komorou zajistí dlouhou životnost a bezproblémový chod počítače.

Při designu tohoto notebooku návrháři mysleli i na bezpečnost. Je vybaven bezpečnostním procesorem Microsoft Pluton, který chrání kritické komponenty před vnějšími hrozbami. Díky infračervené kameře AiSense s Full HD rozlišením se lze do účtů a aplikací přihlašovat jen pomocí obličeje. Zároveň umožňuje funkci adaptivního zamykání.  

Obrázek: Zvykejte si. Nové AI tlačítko brzy najdete na každé klávesnici. ASUS představil novou generaci PC s Copilot+

Zdroj: Se souhlasem ASUS

Na běžné uživatele se také nezapomnělo

ASUS Vivobook S 15 přivádí sílu AI i mezi nevyhraněné uživatele, kteří používají PC spíše jen k běžným úkonům. Jedná se o první počítač s Copilot+, jejž ASUS uvedl na trh. S pomocí AI a kamery AiSense se značně zvýšila bezpečnost a ochrana soukromí proti vnějším faktorům. Adaptivní zámek při odchodu uživatele automaticky počítač uzamkne a po jeho návratu odemkne. Notebook je mimo jiné vybaven funkcí Live Captions, která převádí jakýkoli zvuk procházející počítačem na anglické titulky v reálném čase ve všech aplikacích. Další funkce Cocreator převádí prompty uživatele do grafických zobrazení. 

Obstojný výkon zajišťuje nejnovější grafika AMD Radeon, až 32 GB paměti LPDDR5X, SSD PCIe 4.0 úložiště s kapacitou až 1 TB a v neposlední řadě procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370.

Obrázek: Zvykejte si. Nové AI tlačítko brzy najdete na každé klávesnici. ASUS představil novou generaci PC s Copilot+

Zdroj: Se souhlasem ASUS

Ubiquitous AI

Umělá inteligence nabízí pro rozvoj technologií velké možnosti. ASUS nechce zůstat pozadu a hodlá využít příležitost na maximum a být v čele změn. Ideálním cílem společnosti je, aby AI provázela všechny činnosti prováděné na PC a byla celosvětově zpřístupněna. Pro tyto účely má připravené velké servery k trénování a procesu úsudku. Výsledkem mají být aplikace a funkce, které budou nabízet rychlá řešení. Prvními vlaštovkami jsou již výše zmíněné funkce Cocreator, StoryCube, MuseTree a adaptivní zámek. Jestli se společnosti podaří docílit svých cílů a zda se stane leaderem v odvětví kombinace AI s osobními počítači ukáže až čas.

Zdroj: Tisková konference ASUS na Computex 2024

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Nejdražší ohňostroj v historii: Evropa vyšle do vesmíru satelit, který obratem shoří v atmosféře
Nejdražší ohňostroj v historii: Evropa vyšle do vesmíru satelit, který obratem shoří v atmosféře
Obrázek: Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD
Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD
Obrázek: Evropa má umělý Měsíc pro testování vesmírných technologií: V Německu otevřelo výzkumné zařízení LUNA
Evropa má umělý Měsíc pro testování vesmírných technologií: V Německu otevřelo výzkumné zařízení LUNA
Obrázek: Víra konspirátorů ve spiknutí není tak neochvějná, znejistila je AI
Víra konspirátorů ve spiknutí není tak neochvějná, znejistila je AI
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu