Zvukový vizionář Amar Bose změnil způsob, jakým posloucháme hudbu

V červenci si připomínáme výročí odchodu zvukového génia, který způsobil revoluci v oblasti reprodukce hudby. Profesor Amar Bose, jehož touha přenést zážitek z koncertního sálu do obývacího pokoje změnila svět audio technologií, nás opustil 12. července 2013. Odkaz zakladatele značky Bose je však mnohem významnější, než by se mohlo na první pohled zdát. 

Z opravny rádií na MIT

Amar G. Bose, narozený v roce 1929 v Filadelfii, projevoval zájem o elektroniku už od mládí. V domě svých rodičů vybudoval úspěšnou opravnu rádií, což přesvědčilo jeho otce, aby ho i za cenu zadlužení poslal studovat na prestižní Massachusetts Institute of Technology (MIT). Toto rozhodnutí se ukázalo jako klíčové pro budoucnost mladého Amara i celého audio průmyslu.

Obrázek: Zvukový vizionář Amar Bose změnil způsob, jakým posloucháme hudbu

Amar Gopal Bose zemřel 12. července 2013 ve věku 83 let. Během svého života stihl změnit audio průmysl. Foto: Se souhlasem Bose Corporation

Boseho vztah s MIT trval celý život. Po získání doktorátu zde 45 let přednášel a zároveň zde založil výzkumné centrum, které se stalo kolébkou mnoha inovací v oblasti akustiky.

Nejlepší audio systém své doby Bosemu nestačil

Boseho láska k živé hudbě ho vedla k nákupu nejkvalitnějšího audio systému své doby. Nespokojenost s jeho výkonem ho přiměla k výzkumu akustiky koncertních sálů. Jeho klíčový objev, že více než 80 % vnímaného zvuku v sále přichází k uším po odrazech, vedl k vytvoření legendárního reproduktoru Bose 901.

Tento systém, využívající osm reproduktorů směřujících dozadu a jeden dopředu, dokázal věrně napodobit akustiku koncertního sálu. Bose 901 se stal okamžitým hitem a položil základy pro budoucí úspěch společnosti Bose Corporation, založené v roce 1964.

Bose 901 byl významným milníkem na cestě k perfektnímu zvuku. Foto: Se souhlasem Bose Corporation

Aktivní potlačení okolního hluku (ANC) pro všechny

Další revoluci Bose způsobil v oblasti aktivního potlačení hluku (ANC). Původně vyvinutá pro letecký průmysl, tato technologie našla cestu do spotřebitelských produktů prostřednictvím sluchátek Bose QuietComfort. Tato inovace změnila způsob, jakým lidé poslouchají hudbu v hlučném prostředí, a inspirovala celý průmysl k následování.

V oblasti profesionálního ozvučení Bose systémy najdeme na prestižních místech jako je Sixtinská kaple ve Vatikánu nebo olympijský stadion v Pekingu.

Nejen zvuk, ale i pohodlné automobily

Bose Corporation se neomezila pouze na domácí audio. Společnost se prosadila v automobilovém průmyslu, kde její systémy využívají prémiové značky jako Porsche, Cadillac a Ferrari.

Zajímavou inovací jsou také elektromagnetické tlumiče, které společnost Bose ukázala po 20 letech vývoje v roce 2024. Ty způsobily značné pozdvižení, neboť překonávají všechna dosavadní řešení. Zatím se však kvůli své velikosti a ceně nestihly rozšířit. Patenty odkoupila společnost ClearMotion, která technologii dodala do prvních vozidel značky NIO poměrně nedávno.

Odkaz žije dál

Amar Bose nebyl jen úspěšným podnikatelem, ale i filantropem. V roce 2011 daroval většinu akcií Bose Corporation MIT, s podmínkou, že dividendy budou použity na podporu vzdělávání a výzkumu. Tento krok zajistil, že Boseho odkaz bude pokračovat v inspirování nové generace inženýrů a vědců.

I po jedenácti letech od Boseho odchodu společnost pokračuje v inovacích. Nedávno představené Bose Ultra Open Earbuds kombinují špičkovou audio technologii s elegantním designem připomínajícím šperk.

Obrázek: Zvukový vizionář Amar Bose změnil způsob, jakým posloucháme hudbu

Bose Ultra Open Earbuds jsou futuristický počin s otevřenou konstrukcí. Foto: Se souhlasem Bose Corporation

Amar Bose změnil způsob, jakým vnímáme a posloucháme zvuk. Jeho filozofie „lepší zvuk prostřednictvím výzkumu“ zůstává hnací silou společnosti i dnes. V době, kdy je trh přesycen audio produkty, značka Bose stále vyniká díky své neúnavné snaze o inovace a kvalitu. Odkaz Amara Bose tak žije dál, inspiruje nové generace a neustále posouvá hranice možností nejen v oblasti reprodukce zvuku.

Zdroj: Bose Corporation

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Vědci našli lék na jizvy: Klíčem k jejich léčbě může být parazitický červ
Vědci našli lék na jizvy: Klíčem k jejich léčbě může být parazitický červ
Obrázek: Stavebnictví budoucnosti: První hotel na světě postavený s pomocí obří 3D tiskárny roste v Texasu
Stavebnictví budoucnosti: První hotel na světě postavený s pomocí obří 3D tiskárny roste v Texasu
Obrázek: Nejdražší ohňostroj v historii: Evropa vyšle do vesmíru satelit, který obratem shoří v atmosféře
Nejdražší ohňostroj v historii: Evropa vyšle do vesmíru satelit, který obratem shoří v atmosféře
Obrázek: Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD
Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu