Novinky ze světa AI #75: Meta opět manipuluje s osobními daty, LLM mají konkurenci, ChatGPT bude do konce roku zdražovat

Když se řekne umělá inteligence, vybaví si většina z nás velké jazykové modely. AI se však neomezuje pouze na ně, a přestože se v uplynulých pár dnech tyto systémy dočkaly svého rozvoje, začínají se objevovat i další, zajímavější alternativy. To vše i další témata rozebírá náš pravidelný přehled novinek ze světa umělé inteligence.

Chytré brýle Ray-Ban Meta využívají snímaná data k tréninku AI, mnohdy bez vědomí uživatelů

Chytré brýle Ray-Ban Meta na sebe v poslední době strhávají čím dál více pozornosti. Ne každá popularita je však brána pozitivně. Společnost Meta, která za jejich vývojem stojí, totiž podle všeho shromažďuje vizuální data ze svého nositelného AI zařízení, a využívá je k tréninku vlastních velkých jazykových modelů (LLM). Technologie umístěná v chytrých brýlích totiž uživatelům umožňuje interagovat s umělou inteligencí prostřednictvím snímání svého okolí. Z prohlášení zástupců společnosti vyplynulo, že fotografie a videa pořízená pomocí Ray-Ban Meta nejsou k těmto účelům použita, propojením s AI systémem spadá tento audiovizuální materiál pod zcela odlišné zásady užívání.

Společnost Meta byla již v minulosti obviňována z toho, že tímto způsobem využívá informace získané z příspěvků na sociálních sítích, které pod ni spadají. Zjištění týkající se chytrých brýlí tak naznačují, že technologický gigant tuto nepříliš populární politiku nakládání s citlivými daty nejspíš nehodlá měnit.

OpenAI vykázala financování v hodnotě 6,6 miliard dolarů, další peníze jsou na cestě

Společnost OpenAI ve svém nedávném prohlášení uvedla, že se jí v posledním kole financování podařilo získat úctyhodnou částku 6,6 miliard dolarů (přes 151 miliard korun). Díky této transakci se hodnota vývojáře ChatGPT vyšplhala až na 151 miliard dolarů (téměř 3,5 bilionu korun). OpenAI slaví tržní úspěchy především díky tomu, že stojí v samém srdci rozmachu AI technologií, a příznivá situace tak láká další investory.

Jedním z nich je i kapitálový fond japonské telekomunikační společnosti SoftBank zvaný Vision Fond, který do firmy Sama Altmana investuje dalších 500 milionů dolarů (bezmála 11,5 miliard korun). Na druhou stranu někteří potenciální investoři své nabídky stahují – například společnost Apple, o které se ještě nedávno hovořilo jako o možném partnerovi OpenAI. Tvůrci ChatGPT se tak na trhu skutečně daří, a navzdory některým kontroverzním aktivitám v rámci vedení firmy se tak OpenAI stále drží na předních špičkách žebříčku technologií umělé inteligence.

LLM versus LFM: Americký startup mění koncept umělé inteligence

Startupy jsou hybnou silou současného trhu, a v AI bublině to platí dvojnásob. Příkladem je společnost Liquid AI, která představila svůj nový koncept generativní umělé inteligence, který nefunguje dle tradiční architektury známou z LLM. Namísto toho totiž využívá tzv. Liquid Foundation Model (LFM), který se v mnoha ohledech odklání od předem trénovaných transformátorů typu GPT, Gemini či Copilot. Zástupci Liquid AI pak tvrdí, že jejich nástroje zmíněné velké jazykové modely ve srovnávacích testech dokonce překonávají.

Obrázek: Novinky ze světa AI #75: Meta opět manipuluje s osobními daty, LLM mají konkurenci, ChatGPT bude do konce roku zdražovat

Dokáže koncept LFM porazit zaběhnuté systémy LLM? Foto: Pixabay

Nové LFM jsou k dispozici v různých velikostech parametrů, přičemž poslední z nich využívá model typu Mixture of Experts (MoE). Je tedy složen z řady menších jazykových modelů, což mu umožňuje řešit i komplexní zadání a úlohy. Výhodou těchto systémů je také optimalizace pro hardware značek NVIDIA, AMD, Qualcomm či Apple. Ačkoliv jsou tvrzení startupu o inovaci v oblasti AI odvážná, vše bude mnohem jasnější teprve tehdy, až se jejich LFM dostanou do praxe.

Spojené arabské emiráty propojují umělou inteligenci s vesmírnými technologiemi

Společnost Space42 debutovala na burze cenných papírů v Abú Dhabí (ADX) po dokončení fúze společnosti Bayanat, poskytovatele geoprostorových řešení s umělou inteligencí, a společnosti Yahsat, vlajkové lodi satelitních řešení ve Spojených arabských emirátech (SAE). Cílem nově vzniklé společnosti Space42 je přispět k rozvoji AI a vesmírných technologií a upevnit pozici SAE jako regionálního lídra a významného hráče v celosvětovém měřítku. Firma navíc také sleduje aktivní snahy země o dosažení cílů Národní vesmírné strategie 2030 a Strategie AI 2031, které mají z SAE vytvořit klíčového poskytovatele v celém hodnotovém řetězci v oblasti vesmíru.

„Spuštění společnosti Space42 představuje odvážný krok vpřed nejen pro naši společnost, ale i pro vizi SAE stát se světovým lídrem v oblasti umělé inteligence a vesmírných technologií,“ uvedl Mansoor Al Mansoori, předseda představenstva firmy. „Spojením silných stránek společností Bayanat a Yahsat rozšiřujeme obzory toho, co je možné.“ Dokáže Space42 skutečně změnit stávající definici budoucnosti AI a kosmických misí? Snad budeme mít brzy příležitost se o tom přesvědčit na vlastní oči.

Po YouTube, Netflixu a Disney zdražuje i ChatGPT. Nové ceny nejspíš přijdou ještě letos

Oblíbený chatbot ChatGPT má pro své platící uživatele nejspíš špatné zprávy. Z dostupných informací vyplývá, že OpenAI plánuje zvýšit cenu předplatného pro uživatele ChatGPT Plus o 2 dolary (cca 46 korun) měsíčně. Tím však vlna zdražování neskončí, a již nyní se hovoří o tom, že se cena v nadcházejících pěti letech postupně vyšplhá nad hodnotu 1 000 korun/měsíc.

Obrázek: Novinky ze světa AI #75: Meta opět manipuluje s osobními daty, LLM mají konkurenci, ChatGPT bude do konce roku zdražovat

OpenAI podle všeho naskakuje na vlnu zdražování služeb, a plánuje zvýšit ceny předplatného u programu ChatGPT Plus. Foto: Unsplash

Důvodem prosazení vyšší ceny předplatného mají být ambice společnosti OpenAI v oblasti příjmů, ale také vysoké náklady na provoz umělé inteligence. Pokud budou tyto informace pravdivé, budou příjmy z předplatného provozovatele ChatGPT tvořit většinu celkových zisků firmy. Tím se OpenAI dostane již na úroveň nadnárodních konglomerátů typu Nestlé či Comcast, které mají na světovém trhu mnohem větší záběr.

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Vědci našli lék na jizvy: Klíčem k jejich léčbě může být parazitický červ
Vědci našli lék na jizvy: Klíčem k jejich léčbě může být parazitický červ
Obrázek: Stavebnictví budoucnosti: První hotel na světě postavený s pomocí obří 3D tiskárny roste v Texasu
Stavebnictví budoucnosti: První hotel na světě postavený s pomocí obří 3D tiskárny roste v Texasu
Obrázek: Nejdražší ohňostroj v historii: Evropa vyšle do vesmíru satelit, který obratem shoří v atmosféře
Nejdražší ohňostroj v historii: Evropa vyšle do vesmíru satelit, který obratem shoří v atmosféře
Obrázek: Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD
Vrátí se Intel na výsluní? Nová architektura grafických karet Arc by se mohla vyrovnat Radeonům od AMD
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu