Adobe Firefly Video: Nový AI videogenerátor je tady, vyzkoušet si jej může každý zdarma

Po několika měsících napínání a čekání společnost Adobe konečně spustila beta verzi AI modelu Firefly Video. Co nový generátor videí umí a jak se do testování zapojit?

Firefly Video je vlajkovou lodí technologií umělé inteligence z dílny Adobe a také nejnovějším přírůstkem do produktové řady kreativních nástrojů Creative Cloud, kde najdeme mimo jiné i programy Photoshop či Premiere Pro. K jeho prvnímu odhalení došlo letos v dubnu, a od té doby nás vývojáři průběžně lákají na jeho schopnosti vytvářet krátké videoklipy na základě textových a obrazových podnětů.

Firefly Video zvládá práci s textovými i obrázkovými vstupy

Tento týden v pondělí jsme se konečně dočkali, jelikož v pondělí došlo ke spuštění zkušební beta verze modelu Firefly Video. Nástroj navazuje na nedávno představený generátor obrázků a textů Firefly Image, jehož funkce jsou již nyní k dispozici na webu firefly.adobe.com.

Obrázek: Adobe Firefly Video: Nový AI videogenerátor je tady, vyzkoušet si jej může každý zdarma

Na webu společnosti Adobe je již dnes k dispozici generátor obrázků. Brzy by se v něm mohly dát vytvářet i videa. Foto: Redakce inSmart.cz

Firefly Video by měl uživatelům zatím umožnit tvořit pětisekundová videa v rozlišení 720p na základě textových podnětů či statických obrázků, kterým umělá inteligence vdechne pohyb. Může tak jít například o krátké 2D či 3D animace, ale také o realistické videozáznamy. Pro větší kontrolu nad výstupem jsou k dispozici i možnosti změny úhlů kamery, velikosti záběru, pohybu a zoomu, přičemž společnost Adobe uvádí, že pracuje na dalších způsobech, jak video generované umělou inteligencí řídit. Velkou výhodou pro místní trh by pak mohla být podpora češtiny, kterou má již zmíněný obrázkový generátor Firefly Image, takže lze předpokládat, že česky bude umět komunikovat i Firefly Video. Z dostupných zdrojů přímo od Adobe však tato informace zatím potvrzena není.

Jak se přihlásit k beta testování

Zástupci společnosti Adobe uvedlo, že jejich modely byl a stále jsou trénovány pouze na filmových záběrech a datech z veřejných domén, na jejichž použití pro trénování svých modelů AI má firma práva. Nemělo by tak hrozit nic podobného jako v případě některých konkurenčních nástrojů, které aktuálně řeší hned několik soudních sporů týkajících se porušení autorských práv.

Pokud si chcete funkce Firefly Video vyzkoušet sami, můžete se přihlásit na čekací listinu. Bohužel zatím nedokážeme odhadnout, jak dlouho trvá se k přístupu dostat, jelikož v naší redakci jsme se zatím na řadu nedostali. Další možností je pak využití nástroje Generative Extend, který je k dispozici taktéž v beta verzi přímo v rozhraní programu Premiere Pro určenému pro práci s již exitujícím video obsahem. Tuto novou funkci lze v aplikaci využít k vytvoření několikasekundových snímků, které prodlouží editovaný videoklip, díky čemuž je například možné vytvořit plynulé přechody mezi záběry.

Obrázek: Adobe Firefly Video: Nový AI videogenerátor je tady, vyzkoušet si jej může každý zdarma

K modelu Firefly Video vede aktuálně cesta pouze přes čekací listinu. Foto: Redakce inSmart.cz

Beta verze programu je aktuálně bezplatná, při plném spuštění však Adobe počítá se zpoplatněním. Přesné ceny by měly být zveřejněny po skončení testovací fáze.

Adobe Firefly Video je první vlaštovkou video-GenAI, která se dostává k lidem

Spuštěním modelu Firefly Video se Adobe přidává k řadě technologických společností, které pracují na vývoji nástrojů schopných generovat video prostřednictvím AI. Nejočekávanějším modelem je v tomto ohledu Sora od OpenAI, která by údajně měla být schopna generovat i minutové klipy. Horkými želízky v ohni jsou však i Movie Gen z dílny Meta či Google Veo, který byl představen letos v květnu. Žádný z těchto nástrojů však zatím není veřejně dostupný. Potenciál pak mají i některé čínské generátory, například Hailuo AI, o kterém zatím v Evropě příliš není slyšet, um v oblasti tvorby videoklipů mu však rozhodně nelze upírat, jak lze ostatně vidět ve veřejné galerii. Jisté ale je, že Adobe si open-beta testováním získává významné plusové body u uživatelů, kteří chtějí umělou inteligenci k tvorbě videí využít, a možná si tak tímto tahem zajistí konkurenční výhodu.

Zdroj: blog.adobe.com, news.adobe.com

Úvodní foto: Freepik

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: SpaceX na prahu revoluce: Plně znovupoužitelná Starship v roce 2025 otevře cestu k osídlení dalších planet
SpaceX na prahu revoluce: Plně znovupoužitelná Starship v roce 2025 otevře cestu k osídlení dalších planet
Obrázek: Menší než nehet, větší než pevný disk: Nové paměťové karty SanDisk mají extrémní kapacitu až 2 TB
Menší než nehet, větší než pevný disk: Nové paměťové karty SanDisk mají extrémní kapacitu až 2 TB
Obrázek: Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Obrázek: Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu