Novinky ze světa AI #77: Umělá inteligence oživuje roboty i vyhynulé živočišné druhy

Události posledních dní ukazují, že umělá inteligence dokáže mnohem víc než jen pohánět velké jazykové modely, jako jsou Gemini či GPT. Pozornost se nyní obrací k inovativním projektům, které propojují technologie s reálným světem nečekaným způsobem.

Umělá inteligence oživila vyhynulého ptáka dodo, návštěvníci britského muzea s ním mohou dokonce mluvit

Návštěvníci Univerzitního zoologického muzea v Cambridge mají díky AI jedinečnou příležitost promluvit si se zástupcem dnes již vyhynulého živočišného druhu dronta mauricijského, též známého jako pták dodo. Institut totiž v rámci inovativního experimentu „vzkřísil“ jeho ostatky, a replika zvířete tak nyní může odpovídat na nejrůznější otázky. Umělá inteligence pracuje na bázi sofistikovaného algoritmu, který čerpá informace z rozsáhlé databáze historických a biologických dat. Cílem projektu využít popularizaci vědy k prohloubení touhy po vzdělání, a také vytvořit pomyslný most propojující minulost s budoucností.

Kromě dronta mauricijského pak cambridžské univerzitní muzeum podobně oživila ještě dalších tucet zvířat, včetně švába, pandy červené či velryby. Příběh vyhynutí ptáka dodo, ke kterému došlo již během 17. století, je však podle vědců speciální. Jde totiž o učebnicový příklad symboliky vymírání druhů a nutnosti chránit současnou přírodu. Jeho vtělení do AI modelu pak podtrhuje význam této technologie v moderním světě.

Spořič obrazovky na míru? Díky podpoře AI v Google TV je to možné

Společnost Google nedávno implementovala funkce umělé inteligence do své platformy Google TV. Pravděpodobně největším lákadlem je pak možnost generování si vlastních spořičů obrazovky, a to díky podpoře GenAI. Nečinný displej tak můžete během několika okamžiků proměnit v unikátní umělecké dílo, a jakmile se vám okouká, pohotově je vyměnit za jiný obrázek.

Obrázek: Novinky ze světa AI #77: Umělá inteligence oživuje roboty i vyhynulé živočišné druhy

Společnost Google na své platformě Google TV spustila funkci AI generátoru pro spořič obrazovky. Foto: Unsplash

Uživatelé služby Google TV se již se spořiči obrazovky měli možnost setkat, snímky však byly náhodně vybírány z veřejné databáze fotografií, které má Google k dispozici. Nová funkce využívající AI tak tomuto nástroji přináší značnou míru originality. Pokud si chcete umělou inteligenci v Google TV aktivovat, lze tak učinit v nastavení systému. V nové nabídce s výtvory AI můžete sami popsat, co by na tapetě mělo být, případně si můžete zvolit z předem vygenerovaných šablon. Nakonec stačí jen volbu potvrdit a máte hotovo.

Google po vzorku Microsoftu a Amazonu shání pro provoz své AI jadernou energii

Další novinkou ve společnosti Google týkající se umělé inteligence je nedávný podpis dohody s firmou Kairos Power o nákupu energie z malých modulárních jaderných reaktorů. Ta by měla uspokojit poptávku po elektřině sloužící k pohánění AI technologií. Hlavním cílem spolupráce obou společností je zprovoznit první malý modulární reaktor Kairos do roku 2030. V následujících letech by se pak síť těchto nukleárních reaktorů měla rozrůstat.

Google tak následuje trend dalších lídrů v AI technologiích – minulý měsíc například společnost Microsoft podepsala dohodu s Constellation Energy s cílem přivést zpět k životu odstavenou elektrárnu Three Mile Island v Pensylvánii. Firma Amazon pro změnu uzavřela obchod s Talen Energy, jehož předmětem byl nákup datového centra s jaderným pohonem. V případě Googlu však zatím nejsou známy žádné další detaily, a není tak ani dosud jasné, kde budou nové elektrárny vybudovány. Nebude ale nejspíš trvat dlouho, a o tomto projektu se dozvíme víc.

Samsung podpořil projekt Liner přinášející umělou inteligenci na vysoké školy

Americký startup Liner, který stojí za vývojem vyhledávače s umělou inteligencí určeného studentům a výzkumným pracovníkům, získal od svých investorů finanční podporu ve výši 29 milionů dolarů (přes 676 milionů korun) na provoz AI. Své peníze do projektu vložila mimo jiné i společnost Samsung, která chce prostřednictvím této platformy pomoci rozvíjet podnikání v oblasti specializovaného vyhledávání informací.

Obrázek: Novinky ze světa AI #77: Umělá inteligence oživuje roboty i vyhynulé živočišné druhy

Jazykový model Liner pomáhá studentům i akademikům při práci s relevantními daty. Nyní projekt dostává masivní finanční podporu, mimo jiné od Samsungu. Foto: Unplash

Velkou část uživatelské základny vyhledávače Liner tvoří studenti i zaměstnanci amerických univerzit v Kalifornii a Texasu. Nástroj, který byl oficiálně spuštěn teprve v minulém roce, chce svým klientům zprostředkovat spolehlivé využití AI vyhledávání zaměřené na důvěryhodné zdroje. Ty pochází například z akademických prací, odborných publikací či vládních databází. Startup za svých bezmála deset let existence získal celkovou finanční podporu ve výši několika desítek milionů dolarů, a kromě zkvalitňování funkcí postupně rozšiřuje své pole působnosti i na další vysokoškolská pracoviště, například v San Franciscu.

Po obrázcích a videu i zvuk. Adobe údajně pracuje na AI audiogenerátoru a dalších novinkách

Společnost Adobe tento týden spustila nový nástroj Firefly Video, který umožní využívat AI nástroje k práci s videem přímo v rozhraní programu Premiere Pro. Zatímco někteří z nás zatím ani nedostali šanci připojit se do otevřené bety, už se začíná šuškat o nových experimentálních nadstavbách, které rozšíří schopnosti produktů z dílny Adobe.

Tou bezpochyby nejzajímavější je tzv. Project Super Sonic, který by měl dokázat generovat nejrůznější zvukové efekty. Ty mohou být vytvářeny buď na základě vstupních pokynů, ale také například prostřednictvím analýzy videa bez zvuku a automatickým doplněným vhodného podkresu. Tímto nástrojem by tak společnost Adobe mohla završit vývoj AI rozšíření pro své programy. Přesto se však objevují i náznaky toho, že se zlepšení dočkají i další funkce. Perfect Blend by například měl zdokonalit realističnost stínů na snímcích, In Motion zase vytvářet krátké animace. K ověřování důvěryhodnosti zdrojů poslouží Know How, který dokáže vypátrat původní informace z videí na internetu. Podobných projektů by měla vznikat celá řada Pokud se tedy k veřejnosti dostane alespoň část těchto programů, bude to znamenat výrazný skok pro společnosti Adobe i pro AI technologie jako takové.

Humanoidní robot Atlas od Boston Dynamics se díky spolupráci s Toyotou zlepší ve strojovém učení

Boston Dynamics a Toyota Research Institute (TRI) představily vizi svého společného projektu, který má za úkol převést umělou inteligenci do robotického rozhraní elektrického humanoidního robota Atlas. Obě společnosti by chtěly využít své odborné znalosti v oboru velkých modelů chování (LBM), které jsou jistou analogií velkých jazykových modelů (LLM). Vytvořením vhodného algoritmu by se Atlas mohl být schopen učit určitým vzorcům chování, podobně jako se AI učí reagovat na příkazy uživatelů.

Obrázek: Novinky ze světa AI #77: Umělá inteligence oživuje roboty i vyhynulé živočišné druhy

Humanoidní robot Atlas vyvíjený společností Boston Dynamics se dočká své vlastní umělé inteligence. Foto: Se souhlasem Boston Dynamics

Na konci projektu by pak měl stanout univerzální stroj, který zvládá učit se dělat veškeré aktivity podobně jako člověk. Z pohledu hardwaru humanoidní roboti již příliš limitů nemají, obecná umělá inteligence je však v tomto ohledu stále v plenkách. Atlas od Boston Dynamics má ale již dlouhou dobu našlápnuto stát se revolučním strojem, a spolupráce s TRI by mohla být onou jiskrou, která tuto novou éru spojení robotů s AI zažehne.

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Luxus v kosmu. Americký start-up představil koncept první soukromé vesmírné stanice
Luxus v kosmu. Americký start-up představil koncept první soukromé vesmírné stanice
Obrázek: SpaceX na prahu revoluce: Plně znovupoužitelná Starship v roce 2025 otevře cestu k osídlení dalších planet
SpaceX na prahu revoluce: Plně znovupoužitelná Starship v roce 2025 otevře cestu k osídlení dalších planet
Obrázek: Menší než nehet, větší než pevný disk: Nové paměťové karty SanDisk mají extrémní kapacitu až 2 TB
Menší než nehet, větší než pevný disk: Nové paměťové karty SanDisk mají extrémní kapacitu až 2 TB
Obrázek: Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Obrázek: Jak snadno najít kometu na obloze? S mobilní aplikací ji najdete za pár sekund
Jak snadno najít kometu na obloze? S mobilní aplikací ji najdete za pár sekund
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit