Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků

Nad Českem se momentálně odehrává fascinující úkaz – kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) je viditelná pouhým okem a za jasného počasí ji lze snadno zachytit i mobilním telefonem. Tato kometa byla objevena v roce 2023 a nyní má své hlavní období viditelnosti. Až do 20. října bude její viditelnost na večerní obloze nad západním horizontem sílit. Poté začne kometa postupně slábnout, ale za dobrých podmínek bude její ohon ještě nějakou dobu viditelný do cca 26. října. Jak si tento vzácný moment zvěčnit?

Fotografování komet mobilem se může zdát složité a v podobných scénářích i nepraktické, ale při správném nastavení a několika jednoduchých technikách lze dosáhnout překvapivě dobrých výsledků. Máte po ruce mobil? Pak můžete vyrazit na „lov“.

Obrázek: Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků

Kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) není těžké zachytit ani mobilním telefonem. Foto: Unsplash

Najděte tmavé místo bez světelného znečištění

Čím méně světelného znečištění, tím lépe. Města jsou plná umělého světla, které negativně ovlivňuje viditelnost hvězd i komet. Ideální je proto vybrat si místo mimo městskou zástavbu, například vyvýšenou polohu na kopci nebo venkovskou oblast. Světelný smog sníží kontrast komety a způsobí, že bude méně výrazná. Pokud máte možnost, vypněte také všechny okolní zdroje světla.

Kam se tedy vydat? Abyste nemuseli jezdit daleko, nakoukněte do následující mapy světelného znečištění. Myslete přitom také na to,  že budete koukat na západ a nemělo by tím směrem ideálně být velké město produkující značné množství světelného smogu.

Jak potvrzují zkušenosti řady uživatelů, zachytit kometu jde i ve městě. Stačí si počkat na správný čas (cca 45 minut po západu slunce) a koukat správným směrem.

Kde kometu na obloze najít? Použijte aplikaci pro orientaci na noční obloze

K nalezení komety na obloze můžete využít mobilní aplikace, které vám pomohou snadno určit její polohu. Aplikace jako „Star Walk 2“ nebo „Stellarium“ používají rozšířenou realitu a data z astronomických katalogů, aby vám ukázaly přesné místo, kde se kometa nachází. Stačí spustit aplikaci, namířit mobil na oblohu a aplikace vám ukáže, kde kometu hledat.

Obrázek: Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků

Aplikace Star Walk 2 či Stellarium (ta má funkci hledání i ve verzi zdarma) vám pomohou kometu na obloze najít během několika sekund. Stačí sledovat oblohu telefonem a následovat šipku. Foto: Redakce inSmart.cz

I když kometu na vlastní oči kvůli zhoršeným podmínkám nevidíte, můžete díky aplikaci najít její místo na obloze a následně ji vyfotit díky delší závěrce.

Použijte stativ nebo mobil opřete o pevný povrch

Pokud jste si vybrali vhodné místo, je na řadě výbava. Fotografování noční oblohy vyžaduje delší expozici, během které je potřeba udržet telefon co nejvíce v klidu. I malé chvění může způsobit značné rozmazání snímku. Nejlepší volbou je použití stativu, který zajistí stabilní pozici mobilu. Pokud nemáte stativ, můžete telefon opřít o pevný povrch, například lavičku, kámen nebo zábradlí. Myslete však na to, že si můžete např. o kámen snadno poškrábat displej.

Obrázek: Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků

Telefon můžete klidně o něco opřít. Stojánek či stativ jsou však pohodlnější. Foto: Unsplash

V rámci našeho pokusu jsme telefon zkoušeli držet telefon nehnutě v ruce 5 sekund. To byla doba nezbytná pro pořízení snímku podle automatického nočního režimu telefonu vivo X100 Pro. Podobné časy expozice ukazoval i Huawei Pura 70 Pro. Nakonec zvítězila varianta s položením telefonu na rozvodovou skříň a opření o kus kamene. Bohužel, pětice stativů zůstala při odcestování na chatu doma. Pokud stativ doma nemáte, možná budete mít selfie tyč – některé lze použít i jako stojánek/stativ.

Abyste pohybům zabránili úplně, nastavte si pro pořízení snímku na telefonu časovač, což je funkce, kterou mají všechny modely na trhu. Díky tomu eliminujete další otřesy a kvalita výsledného snímku bude ještě o něco lepší.

Využijte noční režim vašeho fotoaparátu

Mnohé telefony jsou vybaveny režimem noční fotografie, který automaticky optimalizuje nastavení pro focení za špatných světelných podmínek. Pokud váš mobil nemá pokročilé možnosti pro noční focení, můžete využít specializované aplikace, jako je například ProCam X, nebo Open Camera, které umožňují manuální nastavení parametrů, jako jsou expozice a ISO.

Obrázek: Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků

Aplikace Star Walk 2 měla pravdu, kometa byla na predikovaném místě. Foto: Redakce inSmart.cz

Věřte noční automatice, nebo nastavte delší expozici

Většina moderních telefonů nabízí manuální režim nebo speciální noční režim, který umožňuje nastavit delší čas expozice (například 10–20 sekund) a citlivost ISO. Vyšší ISO zvýší citlivost senzoru na světlo, což je důležité pro zachycení slabších detailů, jako je ohon komety. Při experimentování s nastavením zkuste najít rovnováhu mezi citlivostí ISO a délkou expozice, aby nedošlo k přílišnému šumu na snímku.

U vyšších řad telefonů budou většinou výsledky lepší, ale nemusí to být pravidlem. Stejně tak nepotřebujete vyloženě nový telefon. Skvělých výsledků lze dosáhnout např. se stále oblíbeným Huawei P40 Pro z roku 2020.

Nebojte se experimentovat, noční oblohu vyfotíte i mobilem

Fotografování komet, Měsíce a noční oblohy obecně může být pro laika výzvou, ale s trpělivostí a experimentováním s nastavením se dají pořídit krásné snímky. Zkuste pořídit několik fotografií s různými nastaveními, aby se vám podařilo najít nejlepší kombinaci pro dané podmínky. Snímek pak můžete vylepšit v postprodukci pomocí aplikací pro úpravu fotografií, jako jsou Snapseed nebo Adobe Lightroom.

Obrázek: Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků

I bez stativu a z ruky se dá dosáhnout slušných výsledků. Dnes to zkusíme se stativem. Foto: Redakce inSmart.cz

Kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), stejně jako další vesmírná tělesa, lze zachytit i bez profesionálního vybavení. Pokud budete dodržovat uvedené tipy, můžete si odnést památku na tento vzácný vesmírný jev, který bude na Zemi pozorovatelný znovu až za cca 80 tisíc let. A kdo ví, jestli to budou lidé, kdo bude tuto podívanou znovu sledovat.

Zdroj: Redakce inSmart.cz

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Země se málem ocitla bez magnetického pole: Jak blízko byla totální katastrofě?
Země se málem ocitla bez magnetického pole: Jak blízko byla totální katastrofě?
Obrázek: Návrat k tomu nejlepšímu: vivo X200 Pro má unikátní technologii čtečky otisků prstů
Návrat k tomu nejlepšímu: vivo X200 Pro má unikátní technologii čtečky otisků prstů
Obrázek: Luxus v kosmu. Takto bude vypadat první soukromá vesmírné stanice, která může nahradit ISS
Luxus v kosmu. Takto bude vypadat první soukromá vesmírné stanice, která může nahradit ISS
Obrázek: SpaceX na prahu revoluce: Plně znovupoužitelná Starship v roce 2025 otevře cestu k osídlení dalších planet
SpaceX na prahu revoluce: Plně znovupoužitelná Starship v roce 2025 otevře cestu k osídlení dalších planet
Obrázek: Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků
Jak vyfotit kometu mobilem? 5 tipů, jak dosáhnout skvělých výsledků
Obrázek: Jak snadno najít kometu na obloze? S mobilní aplikací ji najdete za pár sekund
Jak snadno najít kometu na obloze? S mobilní aplikací ji najdete za pár sekund
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít