Objednejte si od stolu. Jak by mohla vypadat restaurace pandemické doby?

Nové způsoby fungování restaurací v USA a v dalších zemích s ostřejšími karanténními opatřeními ukazují, jak může vypadat jejich budoucnost.

Čím méně kontaktu, tím lépe, tak zní krédo doby: nedávná inovace od Square to jasně ukazuje.

Jak by mohla taková restaurace budoucnosti ale skutečně vypadat? Podívejme se scénář, kde by byl kontakt člověka s obsluhou restaurace úplně minimální.

Obrázek: Objednejte si od stolu. Jak by mohla vypadat restaurace pandemické doby?

Jak by to mohlo vypadat

Vyhlédnete si ideální restauraci a buď si rovnou sednete na zahrádku, nebo vlezete dovnitř. Tam vás přivítá robot s jednoduchou integrovanou umělou inteligencí v podobě chatbota. Sdělíte mu, zda máte rezervaci; pokud žádnou nemáte, přidělí vám stůl dle obsazenosti. Tu nemá problém rozpoznat, o to se jednoduše postarají snímače či kamery.

Poté, co se usadíte, snímáte QR kód na stole a otevře se vám jídelní lístek. Jídlo si vyberete, klepnete na displeji na jeho název a už se vám dělá; případně bude možnost do poznámky kupříkladu napsat, že o některou ingredienci nestojíte nebo třeba chcete jinou přílohu. Jednoduché. Jak restaurace pozná, k jakému stolu jídlo donést? Specificky označené QR kódy jsou jedním řešením, nabízí se i další, to problém není.

Poté, co kuchař jídlo uvaří, vám ho ke stolu donese robot. Pravda, pití a jídlo si budete muset odebrat sami – alespoň se současnou technologií – ale to se vcelku dá zvládnout. Poté zařízení spokojeně odjede zpět.

Obrázek: Objednejte si od stolu. Jak by mohla vypadat restaurace pandemické doby?

Napijete se, najíte se, doobjednáváte si průběžně dle potřeby. Dojíte, dopijete – a co teď, co placení? Toť asi nejtěžší otázka, ale rozhodně nejde o nemožnou záležitost. Platební terminál na robotovi je jedna možnost, stejně tak ale nutnost zkrátka dojít k baru a zaplatit tam, zde už je možnost vyhnout se živé obsluze poněkud nižší.

Zní vám to přehnaně? Mně také, ale počkejme pár let. Za necelé dvě desetiletí se svět změnil natolik, že by mě takový průběh návštěvy restaurace vůbec nepřekvapil. Pravdou ale je, že by tím stravování venku ztratilo něco ze svého kouzla – usměvavá, schopná servírka či stejně ochotný a milý číšník patří k dobrému stravovacímu zážitku stejně tak jako výtečné jídlo.

Komentář

Obrázek: Je to malý krok pro člověka a velký skok pro lidstvo... Motorola slaví 95. výročí
Je to malý krok pro člověka a velký skok pro lidstvo… Motorola slaví 95. výročí
Obrázek: Když spadne server. ČMIS ilustruje důležitost recyklace starého hardwaru
Když spadne server. ČMIS ilustruje důležitost recyklace starého hardwaru
Obrázek: Technologie české firmy pomáhá lékařům v boji s nemocničními infekcemi
Technologie české firmy pomáhá lékařům v boji s nemocničními infekcemi
Obrázek: Recenze chytrých hodinek Huawei Watch GT 4 41mm. Chytrý šperk pro ženy
Recenze chytrých hodinek Huawei Watch GT 4 41mm. Chytrý šperk pro ženy
Obrázek: Elektromobily v srdci Prahy: Kde nejvýhodněji nabíjet při návštěvě centra?
Elektromobily v srdci Prahy: Kde nejvýhodněji nabíjet při návštěvě centra?
Obrázek: O záběry zlodějů a nehod nepřijdete: Vybíráme úložiště pro Tesla Sentry Mode
O záběry zlodějů a nehod nepřijdete: Vybíráme úložiště pro Tesla Sentry Mode
Obrázek: Hledání práce na internetu: Jak najít dobrou práci
Hledání práce na internetu: Jak najít dobrou práci
Obrázek: Jak správně vybrat powerbanku: Co vám v obchodě neřeknou?
Jak správně vybrat powerbanku: Co vám v obchodě neřeknou?