Drobné plastové částice denně nevědomky vdechujeme, jíme a pijeme s potravinami a vodou z kohoutku. Podle čínských vědců však můžeme snížit riziko příjmu nanoplastů a mikroplastů ve vodě velmi jednoduše.
Předvařování pitné vody je tradicí v některých asijských zemích, v řadě vyspělých státech se tato metoda používá jako dezinfekce vody. Jednoduše ji předehřejete a necháte přirozeně chladnout. Snížíte tak riziko šíření mikrobiální kontaminace.
Teplota kolem 80 stupňů totiž usmrtí viry, bakterie a jednobuněčné organismy. Proto se tato praxe používá při podezření na riziko přenosu infekčního onemocnění. Dlouho však nebylo jasné, zda lze tímto způsobem vodu očistit také od plastových úlomků.
Vědci ze dvou čínských univerzit Guangzhou Medical University a Jinan University přidali do měkké i tvrdé vody nanoplasty a mikroplasty. Tekutinu poté převařili a prohnali filtrem. Skutečně ji dokázali částečně od plastových částic očistit, s úspěšností závisejících na jejím typu.
V některých případech dosahovala až 90 procent, napsal server ScienceAlert. Lépe než měkká voda si však vedla ta tvrdá, přirozeně tvořící nános vodního kamene, jehož hlavní složkou je uhličitan vápenatý (ve varné konvici vypadá jako křídový či nažloutlý povlak).
Chránit se může každý
Úlomky plastu pokryté vodním kamenem může snadno zachytit jednoduchý filtr, například sítko z nerezové oceli na čaj. V případě měkké vody, jež způsobuje menší množství vodního kamene, takto dokázali odborníci odstranit asi čtvrtinu nano/mikro částic.
„Tato jednoduchá strategie s převařenou vodou může dekontaminovat vodu z vodovodu od plastových úlomků a má potenciál snížit jejich příjem během běžné spotřeby pitné vody,“ napsali autoři studie publikované v časopise Environmental Science & Technology Letters.
Lidé se mohou před plastovým znečištěním chránit s použitím toho, co již mají v kuchyni. Čínský tým proto doufá, že se převařování pitné vody stane globálně rozšířenou praxí. Stále totiž nevíme, jaký dopad tyto zákeřné plastové úlomky na náš organismus mají.
Jsou v půdě, oceánech i mracích. Podle vědců se šíří organismem jako infekce. Lehce pronikají do všech našich tkání, orgánů i mozku, protože je roznáší krevní řečiště. Výzkumníci je našli i v mateřském mléku a v placentách těhotných žen.
Další nedávné výzkumy ukázaly, že nám mikroplasty mohou poškozovat buňky a měnit naše chování. Vědce znervózňuje nepoměr mezi expozicí a nedostatkem vědomostí o dopadu plastových mikročástic na naše zdraví.