Hraní na notebooku? Umělá inteligence od NVIDIA vytěží z hardwaru maximum

Hraní na notebooku už dávno neznamená ochuzení se o grafický zážitek a detaily. Moderní grafické karty s chytrými technologiemi pro zpracování obrazu a úsporu energie dokáží při hraní nabídnout téměř desktopový zážitek. Notebooky s nimi poslouží i jako výkonné pracovní stanice. Jak pomáhají hráčům technologie, jako je NVIDIA G-SYNC a DLSS?

Hraní na notebooku má z pohledu výrobce určitá specifika. Hardware musí být dostatečně výkonný, ale na rozdíl od stolních PC zde hraje zásadní roli i spotřeba a generované teplo. NVIDIA proto do svých grafických čipů v průběhu času implementovala řadu chytrých technologií, které řeší potřeby notebookového hraní.

Předchozí verze technologie Max-Q výrazně zlepšily výkon, výdrž baterie, akustiku a celkovou efektivitu herních notebooků. Max-Q 4. generace jdou ještě o kus dál díky využití umělé inteligence. Technologie CPU Optimizer, Rapid Core Scaling a Battery Boost 2.0 se zařadily k technologiím jako Dynamic Boost, WhisperMode, Resizable BAR a DLSS. Právě DLSS, G-SYNC a NVIDIA Reflex dokáží zvýšit počet FPS, zrychlit tak reakce hráče a zlepšit zážitek ze hry.

DLSS 2.0 vylepšuje obraz díky AI

Deep Learning Super Sampling 2.0, neboli DLSS 2.0, je technologie značky NVIDIA pro grafické karty GeForce RTX snižující náročnost renderování scény. Grafická karta díky ní podává lepší výkon, notebook je tišší a vydrží déle fungovat na baterii. Vše funguje díky umělé inteligenci (AI), která se s pomocí neuronových sítí učí vylepšovat obrázky z nižšího na vyšší rozlišení. AI každý jeden snímek vygenerovaný v nižším rozlišení vezme a udělá z něj výstup ve vysokém rozlišení s perfektními detaily. Ve spojení s nejvýkonnějšími grafickými kartami na trhu, jakými jsou RTX 3080 Ti a RTX 3070 Ti, jsou výsledky fascinující.

Obrázek: Hraní na notebooku? Umělá inteligence od NVIDIA vytěží z hardwaru maximum

Notebooků s čipy RTX 3000 je na trhu čím dál více. Tvůrci obsahu i hráči si přijdou na své. Foto: Acer

Oproti první generaci již není AI v DLSS 2.0 třeba trénovat pro každou jednu hru. Umělá inteligence dokáže poskytnout výstupy, jako byste si ve hře nastavili vyšší detaily, jemnější rozlišení a kvalitnější vyhlazování. Ocení to především majitelé herních a profesionálních notebooků s vysokou obnovovací frekvencí displeje a ti, kdo svůj notebook při hraní občas také připojí k herními monitoru.

Notebookové grafické karty řady GeForce RTX 3000 DLSS 2.0 samozřejmě podporují. Moderní čipy v přenosných herních strojích dokáží vedle zlepšení výkonu také zvýšit výdrž na baterii a snížit zahřívání. DLSS v současné době podporuje více než 150 her, mezi které patří hity jako Cyberpunk 2077, Fortnite, Shadow Warrior 3 a další.

Obrázek: Hraní na notebooku? Umělá inteligence od NVIDIA vytěží z hardwaru maximum

V akčních titulech záleží na každé milisekundě. I výkonný hardware se navíc dokáže potrápit. DLSS 2.0 to řeší s použitím umělé inteligence. Foto: Se souhlasem CD Projekt

G-Sync a NVIDIA Reflex pro plynulé hraní a rychlejší reakce

Každý milisekunda se počítá. Každý snímek navíc může znamenat rozdíl mezi výhrou a smrtí ve hře. To je důvodem, proč hráči chtějí maximální možné FPS i nad rámec běžné plynulosti obrazu, která odpovídá 30 FPS. Pro hraní online her a akčních titulů jsou dvojnásobné hodnoty ideálem a cokoli navíc znamená pro hráče výhodu. Vedle vysokého výkonu grafické karty a technologií typu DLSS 2.0 jsou tak důležité i další technologie vylepšující plynulost obrazu.

Monitory se totiž standardně snaží zobrazovat obraz stále stejnou frekvencí, přičemž výstup FPS z grafické karty se neustále mění podle náročnosti scény. Může tak docházet k obrazovým chybám a artefaktům, které kazí zážitek ze hry. Přesně to řeší technologie G-Sync, která je jakýmsi kanálem mezi monitorem a grafickou kartou. Kompatibilní monitor dokáže díky G-Sync dynamicky uzpůsobit vykreslovací frekvenci podle toho, kolik snímků mu grafická karta pošle.

Obrázek: Hraní na notebooku? Umělá inteligence od NVIDIA vytěží z hardwaru maximum

Systémová latence při použití G-Sync a Reflex může být o poznání lepší, než mají ostatní hráči. Foto: NVIDIA

NVIDIA šla v tomto směru ještě dál a představila doplňující technologii Reflex. Tu ocení hráči v kompetitivních hrách, jako např. Apex Legends, Overwatch a Rainbow Six Siege. Reflex zlepšuje latenci a odezvu v situacích, kdy je potřeba rychle reagovat a přesně mířit. Při odezvě menší než 25 milisekund (ms) jde o významnou konkurenční výhodu. Ačkoliv Reflex i G-Sync fungují napříč grafickými kartami NVIDIA, nejlepších výsledků lze dosáhnout právě s novými kartami řady 30.

Širokou nabídku notebooků s grafikami RTX 3070 Ti a RTX 3080 Ti podporující zmíněné technologie a Max-Q 4. generace můžete zakoupit v herní sekci na CZC.cz.

Obrázek: Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Na první pohled nezastavitelný vývoj umělé inteligence může zarazit nedostatek vody a elektřiny
Obrázek: AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
Obrázek: Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Obrázek: Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat