Recenze Huawei Freebuds 5i: Kvalitní bezdrátová sluchátka poznamenaná sankcemi

Špičkové parametry neznamenají vždy úspěch. K produktu je potřeba i dobrý software. Huawei Freebuds 5i nabízejí skvělý bezztrátový kodek, dlouhou výdrž a skvělý zvuk, ale pro to, abyste je mohli naplno používat, musíte být zkušenější uživatel. Proč?

Bezdrátová sluchátka dnes vyrábí kde kdo. Huawei i přes sankce a zákazy dělá co může a stále vyrábí své kompletní portfolio produktů od sluchátek, přes chytré telefony po notebooky.

My se dnes podíváme na sluchátka Huawei Freebuds i5, které si v České republice odbyly premiéru na začátku letošního roku. Od té doby se cena z původních necelých 2 400 Kč dostala pod 1 900 Kč, což jsou vody, ve kterých se nachází značky jako je Sennheiser, JBL, Samsung, Sony a další, kteří mají se sluchátky mnohaleté zkušenosti.

Jak na tom jsou Huawei Freebuds 5i se podíváme v následujícím textu. Na rovinu, nejsem sice audiofil, který by poslouchal na specializovaných přehrávačích nebo prvotřídních zesilovačích, ale mám raději velká sluchátka přes uši, konkrétně Meze 99 Classics. A k tomu skladby v bezztrátové kvalitě. Když už musím mít sluchátka cestovní, tak mám Samsung Galaxy Buds2. To jen pro začátek, kdyby se vám zdálo, že nevíte, s čím srovnávám. Sluchátka jsou však asi ta nejsubjektivnější věc, kterou lze testovat.

Balení – jako všude jinde

V malé krabičce dostanete vše, co potřebujete i nepotřebujete. Hromadu papírů, které vyžadují všelijaká nařízení, pouzdro se sluchátky, krátký kablík USB-A na USB-C a dvě sady špuntů – velikost S a L, přičemž střední M je již na sluchátkách.

Foto: Ondřej Košťál, inSmart.cz

Parametry – papírově špička

Huawei se chlubí s Freebuds 5i především zvukem s vysokým rozlišením, aktivním potlačením hluku až 42 dB ve třech režimech a výdrží 28 hodin včetně dobíjení z pouzdra.

Ke kvalitnímu poslechu by měly dopomoci i 10mm měniče. Vedle kodeku AAC je zde podporován kodek LDAC, za kterým stojí samotné Sony a parametrově jde prakticky o to nejlepší, co může být. Sluchátka vyžadují k fungování zařízení s Bluetooth 5.2.

Zajímavou funkcí je duální připojení, které dovoluje mít sluchátka připojená ke dvěma zařízením najednou. Můžete tak například z jednoho zařízení poslouchat hudbu a v případě, že máte příchozí hovor na druhém zařízení, uslyšíte ho taktéž vyzvánět ve sluchátkách a můžete na něj odpovědět bez nutnosti cokoliv přepojovat.

Design – oblázek v hromadě kamení

Pouzdro sluchátek, které je zároveň dobíjecí stanicí, je krásně zaoblené a vypadá jako oblázek. Matný povrch je příjemný, neulpívají na něm otisky prstů a je na nich struktura jakoby recyklovaného plastu, to se však týká jen testované modré verze, případně černé. Bílá je lesklá a jednolité barvy.

Huawei Freebuds 5i mají pouzdro velké 48,2 × 61,8 × 26,9 mm a váží 33,9 g. Nalézá se na něm indikační LED dioda, která signalizuje stav nabití, USB-C konektor pro nabíjení a párovací tlačítko. Bohužel chybí bezdrátové nabíjení, takže jste odkázáni jen na kabel.

Foto: Ondřej Košťál, inSmart.cz

Samotná sluchátka uvnitř jsou pak již z lesklého materiálu jednolité barvy. Jde o sluchátka do uší, špunty, které však mají i venkovní tyčinku, na které se nachází dotyková ploška pro ovládání. Vedle ní je zde ještě mikrofon a kontakt pro nabíjení.

Z hlediska ergonomie sedí sluchátka v uších velmi dobře a neměl jsem strach, že by mi z uší vypadla.

Samotné jedno sluchátko je pak veliké 30,9 × 21,7 × 23,9 mm a váží 4,9 g.

Foto: Ondřej Košťál, inSmart.cz

Zvuk – Super, ale…

Jak jsem již říkal, vnímání zvuku je čistě osobní a subjektivní pocit. Kvalita reprodukce je v pořádku, zvuk je hezky ostrý, ale při preferenci kvality nad kompatibilitou si někdy spojení přerušíte třeba chytrými hodinkami, které máte na ruce v kapse spolu s telefonem. Ale to je problém všech bezdrátových sluchátek.

Pokud odhlédneme od nejvyšší kvality zvuku, tak při běžném poslechu nebudou žádné problémy s vypadáváním a kvalita bude stále pro většinu uživatelů dostačující. Můj pocit z těchto sluchátek pak byl někdy takový, že jim něco chybí – basy. Výkon byl různý. Někdy zcela v pořádku, jindy byly basy upozaděny ve prospěch středů a výšek. Řešením tohoto všeho je s největší pravděpodobností správná velikost špuntů a správné nasazení, se kterým bojuji s každými špuntovými sluchátky. Vyzdvihnout však musím maximální hlasitost, která je poměrně vysoko.

Foto: Ondřej Košťál, inSmart.cz

Problém s basy lze řešit ekvalizérem v aplikaci, ale po zvýraznění basů jsou zase přebasované. Chybí mi více možností nastavení. Paradoxně asi nejlepší projev mají při orchestrální hudbě, například filmových melodiích, případně na nich dobře zní popový žánr. U akčnějších a rockovějších interpretů jako například Linkin Park dostanete různé přednesy a možná sáhnete na ekvalizér. Buď ve vašem přehrávači, nebo při nejhorším v tom, co se nachází v aplikaci AI Life.

Huawei se chlubí třemi úrovněmi aktivního potlačení hluku. Můžete si tak nastavit, jak moc okolní hluk uslyšíte. I na úroveň Ultra však potlačení hluku samozřejmě není 100%. Dalšími možnostmi je ANC vypnout nebo zapnout režim okolního zvuku, který používá mikrofony aby nahrávaly zvuk zvenku a přehrávali dovnitř. Změna režimu je doprovázena anglicky hovořícím hlasem, který komentuje, jaký režim je vybraný. Komentář je však velmi slabě slyšet.

Ovládání – Není co vytknout

Ovládat hudbu včetně hlasitosti můžete dotykem na samotných sluchátkách. V aplikaci si můžete definovat gesta, která můžete používat na jednotlivých sluchátkách. Nastavit lze akce při dvojdotyku, dotyku a podržení a posouvání nahoru a dolů a to pro každé sluchátko zvlášť.

Obrázek: Recenze Huawei Freebuds 5i: Kvalitní bezdrátová sluchátka poznamenaná sankcemiFoto: Huawei, se souhlasem

Na dvojité klepnutí si můžete nastavit přehřátí/pauzu, další nebo předchozí skladbu či vyvolání hlasového asistenta. Stisknutím a podržením můžete buď přepínat režimy regulace hluku nebo nechat rozpoznat skladbu – to ale funguje jen na telefonech Huawei s EMUI 11 a novějším. Potažením lze jen měnit hlasitost.

Výdrž baterie – 15 minut nabíjení = 4 hodiny poslechu

Baterie v každém sluchátku má kapacitu 55 mAh, v nabíjecím pouzdře je pak 410 mAh. S vypnutým aktivním potlačením hluku se lze dostat na 6 hodin poslechu, se zapnutým asi na 4 hodiny na jedno nabití. Samozřejmě hodně závisí na tom, jak moc nahlas si hudbu přehráváte. U mě je to okolo 70 %.

Foto: Ondřej Košťál, inSmart.cz

Celkově se tak s pouzdrem dle Huawei dá dostat na 18,5 hodiny se zapnutým ANC a 28 s vypnutým. U mě to bylo o něco málo méně.

Sluchátka se v nabíjecím pouzdře nabijí z 0 na 100 % přibližně za hodinu, pouzdro samotné pak do dvou hodin. Sluchátkům stačí v pouzdře 15 minut na to, aby hrála 3-4 hodiny s vypnutým potlačením okolního hluku.

Aplikace – V Google Play ji nehledejte

Asi největším problémem a překážkou vidím absenci aplikace pro sluchátka v Google Play kvůli sankcím na čínský Huawei ze strany USA. Pokud nemáte telefon Huawei, kde je alternativní obchod s aplikacemi AppGallery, musíte hledat.

Foto: Ondřej Košťál, inSmart.cz

První, co vám stránky Huawei nabídnou, je nejprve stažení a instalace alternativní AppGallery pomocí APK souboru, ve které si pak aplikaci AI Life můžete nainstalovat. Případně si najít rovnou AI Life APK. A to je kámen úrazu.

Uživatel si do svého telefonu musí nainstalovat aplikaci, kterou si nejprve někde stáhne, musí povolit instalování z neznámých zdrojů a pak ji teprve nainstalovat. Vím, že za tohle Huawei nemůže, ale tohle bude pro dost lidí velké sousto, nehledě na potenciální bezpečnost zdroje, odkud dané soubory stáhnou.

Foto: Ondřej Košťál, inSmart.cz

Když už aplikaci máte nainstalovanou zjistíte, že není jen pro sluchátka, ale pro celý ekosystém produktů Huawei. V aplikaci si můžete nastavit úroveň potlačení hluku, kvalitu zvuku, dotykové ovládání, otestovat nasazení sluchátek nebo je najít. Drobným problémem je, že najít můžete sluchátka pouze tehdy, když nejsou v pouzdře. Hledáte tedy jednotlivá sluchátka a ne celé pouzdro s nimi.

Součástí aplikace je také ekvalizér, který však nabízí jen 3 volby a to výchozí, zesílené basy a zesílené výšky. V poslední řadě aplikace aktualizuje firmware sluchátek a zobrazuje stav baterie každého sluchátka a nabití pouzdra.

Foto: Ondřej Košťál, inSmart.cz

Hodnocení

Huawei Freebuds 5i jsou hudebně skvělá sluchátka, která krásně drží v uších. Někdy se ztrácejí v basové složce a integrovaným ekvalizérem v aplikaci to nespravíte. Jinak ale mají ostrý a čistý zvuk. Kvalita zvuku a dlouhá výdrž na baterie z nich dělá velmi dobrá sluchátka pro běžného uživatele. Zamrzí absence bezdrátového nabíjení pouzdra sluchátek, ale stejné ústupky jsme v dané cenové hladině viděli i u jiných výrobců.

Největším problémem je ovládání sluchátek přes aplikaci, od její samotné instalace až po někdy ne moc pokročilé nastavení. Instalovat přes APK soubor jiný obchod s aplikacemi nebo samotný APK soubor dané aplikace stažený odněkud může být dost nebezpečné. Pokud náhodou vlastníte chytrý telefon s Huawei, směle do toho. Aplikaci již v telefonu jistě budete mít. Pokud ne, a chcete ze sluchátek dostat maximum, čeká vás nějaké to nastavování.

Zdroj: Vlastní, náhledové foto: Se souhlasem Huawei

  • Design a provedení - 80%
    80%
  • Kvalita zvuku - 85%
    85%
  • Funkce - 75%
    75%
  • Výdrž - 80%
    80%
  • Aplikace - 50%
    50%
74%

Hodnocení

Huawei Freebuds 5i jsou hudebně skvělá sluchátka, která krásně drží v uších. Někdy se ztrácejí v basové složce a integrovaným ekvalizérem v aplikaci to nespravíte. Jinak ale majají ostrý a čistý zvuk. Kvalita zvuku a dlouhá výdrž na baterie z nich dělá velmi dobrá sluchátka pro běžného uživatele. Zamrzí absence bezdrátového nabíjení pouzdra sluchátek, ale stejné ústupky jsme v dané cenové hladině viděli i u jiných výrobců.

Největším problémem je ovládání sluchátek přes aplikaci, od její samotné instalace až po někdy ne moc pokročilé nastavení. Instalovat přes APK soubor jiný obchod s aplikacemi nebo samotný APK soubor dané aplikace stažený odněkud může být dost nebezpečné. Pokud náhodou vlastníte chytrý telefon s Huawei, směle do toho. Aplikaci již v telefonu jistě budete mít. Pokud ne, a chcete ze sluchátek dostat maximum, čeká vás nějaké to nastavování.

Klady

  • Bezztrátový kodek LDAC a skvělý zvuk
  • Dobrá výdrž
  • Duální připojení
  • Skvěle padnou a drží v uchu

Zápory

  • Nevyvážené basy
  • Aplikaci musíte stáhnout bokem mimo Google Play
  • Pouzdro nemá bezdrátové nabíjení

Obrázek: Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Obrázek: Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Obrázek: Automatizace v praxi: Amazon má ve skladech armádu 750 000 robotů, lidskou pracovní sílu prý nevytlačují
Automatizace v praxi: Amazon má ve skladech armádu 750 000 robotů, lidskou pracovní sílu prý nevytlačují
Obrázek: Česko si nechává ujet vlak. Cena lithia klesá, těžba se brzy nemusí vyplatit
Česko si nechává ujet vlak. Cena lithia klesá, těžba se brzy nemusí vyplatit
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?