Evropský týden mobility 2023 vyvrcholí Mezinárodním dnem bez aut

Jako každý rok, i letos se dopravní podniky zapojují do aktivit na podporu Evropského týdne mobility. Buď jsou součástí akce, které pořádá město, nebo přímo jako organizátor. I letos se bude v několik městech jízdné zdarma, dopravní podniky připravují dny otevřených dveří a další zajímavé akce spojené s podporou veřejné dopravy. Sdružení dopravních podniků ČR přináší přehled aktivit, do kterých se členské dopravní podniky zapojí.

Evropský týden mobility je iniciativa Evropské komise na podporu udržitelné mobility a pravidelně se koná třetí týden v září. Vyvrcholením je pak mezinárodní Den bez aut, který vždy připadá na 22. září.

Brno

Město Brno pořádá 16. září Den mobility v parku u Pavilonu Athropos. Dopravní podnik města Brna se do akce pro rodiny s dětmi zaměřené na městskou mobilitu a pravidla silničního provozu také zapojí. Na místě bude vystavený retro autobus. Více informací: https://brnoinmotion.cz/etm/.

Hradec Králové

Hradecký dopravní podnik se ke kampani dalších královéhradeckých subjektů připojí již tradičně v rámci Dne bez aut v pátek 22. září 2023, kdy budou od 14 do 19 hodin v prostoru Gočárovy třídy uzavřeném pro auta přistaveny pro statickou ukázku vozy z projektů hradecké elektromobility, a to parciální trolejbus a elektrobus.

Obrázek: Evropský týden mobility 2023 vyvrcholí Mezinárodním dnem bez aut

Po celý tento den bude možné hradeckou MHD použít zdarma, a to po předložení řidičského průkazu řidiči vozu MHD. Foto: Unsplash

Více informací: https://www.hradeckralove.org/evropsky-tyden-mobility/d-55055/p1=18774.

Jihlava

Dopravní podnik města Jihlavy si na závěr Evropského týdne mobility připomíná dvě důležitá výročí – 75 let od zahájení provozu trolejbusů a 80 let od zahájení provozu autobusů. Připravil proto na víkend 23. a 24. září bohatý program. Více informací tady: https://www.dpmj.cz/den-otevrenych-dveri-2023/d-2187.

V Jihlavě bude v neděli 24. září jízda v MHD zdarma.

Karlovy Vary

Evropský týden mobility oslavil Dopravní podnik Karlovy Vary již v minulém týdnu na společné akci s magistrátem a organizací BESIP. Pro děti uspořádali akci s názvem „Desatero skvělého cestujícího“, kde zopakovali, jak se správně chovat v MHD.

Liberec – Jablonec

Liberecký dopravní podnik a dopravní podnik v Chemnitzu společně vjedou do Evropského týdne mobility již v sobotu 16. září mimořádnou jízdou – na obou stranách hranic vyjede ve stejný čas historická tramvaj. Akci připravují oba dopravní podniky za velké podpory nadšenců historické dopravy, který v Liberci prezentuje Boveraclub a v Sasku spolek Straßenbahnfreunde Chemnitz e.V.

Hlavní program Evropského týdne mobility se v Liberci koná v pondělí 18. září od 13:00-17:00 hodin na náměstí u historické radnice. Zde se do programu již tradičně zapojuje Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou. Každoročně zde prezentujeme výhody MHD, povolání řidiče, bezpečnost a pravidla při cestování. Více informací zde: https://www.dpmlj.cz/dpmlj/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2023.

Most – Litvínov

Do Evropského týdne mobility se zapojí i Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. V pátek 22. září bude jízda MHD v Mostě i v Litvínově zdarma.

Olomouc

V rámci Evropského týdne mobility si lidé mohou v Olomouci prohlédnout v pátek 22. září od 14 do 18 hodin a v sobotu 23. září od 9 do 15 hodin novou halu Odstavů tramvají Jeremenkova. Akci pořádá Dopravní podnik města Olomouce. Více informací: https://www.dpmo.cz/informace-pro-cestujici/aktuality/?id=600.

Opava

Městský dopravní podnik Opava připravil na sobotu 16. září komentované prohlídky depa, a to od 10 do 16 hodin. V pátek 22. září se Opava zapojí do Dne bez aut – po předložení malého technického průkazu vozidla bude mít cestující jízdné v MHD zdarma.

Ostrava

Město Ostrava pořádá po celý týden akce na podporu udržitelné dopravy. Více informací https://zdravaova.cz/ostrava-opet-venuje-tyden-udrzitelne-doprave/.

Plzeň

Nejnovější bateriový trolejbus předvedou veřejnosti Plzeňské městské dopravní podniky ve středu 20. září od 14 do 18 hodin v točně U Zvonu.

V pátek 22. září bude po celý den na všech linkách MHD jízdné zdarma – jedinou podmínkou je mít u sebe řidičský průkaz. Pátek tak bude ideálním dnem, kdy si mohou MHD vyzkoušet i ti, kteří standardně po městě jezdí autem. Více informací zde: https://www.pmdp.cz/o-nas/aktualne/doc/evropsky-tyden-mobility-den-bez-aut-3793/newsitem.htm.

Praha

Dopravní podnik hl. m. Prahy připravil Den otevřených dveří v Depu Hostivař. Největším lákadlem pro návštěvníky je možnost nahlédnout do zázemí a technických prostor podniku, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná. Zpřístupněna bude hala a vozy metra M1 a Ečs. Zároveň tento oslaví 50. výročí založení Hasičský záchranný sbor DPP. Hasiči si pro návštěvníky přichystali statické i dynamické ukázky a akce pro děti jako např. hašení domečku. Více informací tady: https://www.dpp.cz/DOD.

Obrázek: Evropský týden mobility 2023 vyvrcholí Mezinárodním dnem bez aut

Dopravní podniky připravily pro cestující zajímavé akce či dokonce jízdné zdarma. Program se v každém z měst liší. Foto: Unsplash

Ústí nad Labem

V pátek 22. září zajistí Dopravní podnik města Ústí nad Labem přepravu osob a zavazadel v tarifní zóně 101 zdarma. To platí i v zelených autobusech a ve vlacích.

Ústecký kraj

Dopravní společnost Ústeckého kraje bude vozit cestující zdarma v zóně 101. Podmínkou je mít nainstalovanou aplikaci DÚKapka. Podrobnosti jsou zde: https://www.kr-ustecky.cz/nechte-auto-doma-v-duk-vas-svezeme-22-9-2023-zcela-zdarma/d-1780068/p1=275468.

Zlín – Otrokovice

MHD ve Zlíně a Otrokovicích bude v pátek 22. září pro všechny cestující zdarma. Během Dne bez aut si cestující v celé síti MHD ve Zlíně, Otrokovicích i v Želechovicích nad Dřevnicí nebudou muset označovat po nástupu do trolejbusů a autobusů žádné jízdenky. Také průkazky časových jízdenek mohou klidně nechat doma. Více informací: https://www.dszo.cz/aktuality/bezplatna-mhd-ve-zline-a-otrokovicich-den-bez-aut-22-zari-2023/.

Zdroj: TZ Sdružení dopravních podniků ČR

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Konec okolním ruchům: Sluchátka Huawei FreeBuds 6i přichází s vylepšeným ANC
Konec okolním ruchům: Sluchátka Huawei FreeBuds 6i přichází s vylepšeným ANC
Obrázek: Výkonný notebook Huawei MateBook X Pro váží jen 980 gramů. Prodávat se bude i v ČR
Výkonný notebook Huawei MateBook X Pro váží jen 980 gramů. Prodávat se bude i v ČR
Obrázek: Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Obrázek: Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?