Jsme národ pumpičkářů: Rekola hlásí rekordní zimu a chystají novinky

Sdílená kola Rekola zažila tento rok mimořádný zájem i v chladných měsících. Počet jízd od ledna do února vzrostl oproti loňsku o více než třetinu a registrací dokonce o 86 %. Pro letošní sezonu plánují Rekola řadu vylepšení, která mají sdílenou jízdu na kole více zpřístupnit.

Růžová sdílená kola Rekola v uplynulé zimě zaznamenala rekordní počty jízd i nových uživatelů. Podle zakladatele a CEO společnosti Vítka Ježka k tomu přispělo jak teplé počasí, tak proměna uživatelského chování směrem k celoročnímu využívání kol. Od ledna do února najezdili lidé na Rekolech 133 tisíc jízd, což představuje meziroční nárůst o 36 %. Ještě výraznější byl přírůstek nových registrací – těch bylo přes 6 tisíc, meziročně o 86 % více.

Jsou Češi národ pumpičkářů?

V Praze, Prostějově a Bratislavě patřila růžová Rekola i v zimě k častému způsobu dopravy. Počet kol z důvodu vyššího zájmu v ulicích navýšili oproti předchozí sezoně o více než 600 kusů na 2 014.

Obrázek: Jsme národ pumpičkářů: Rekola hlásí rekordní zimu a chystají novinky

Po Praze na kole a zdarma? S Lítačkou je to možné. Foto: Se souhlasem Rekola

Provoz během zimy má svá specifika – některá okrajová stanoviště se uzavírají, kola se servisují více na dílně. Potíže občas působí dobíjení digitálních zámků, kdy solární panely pokryté sněhem nestačí. I přesto průměrná délka zimní jízdy dosáhla téměř 12 minut.

Velmi často nás naši uživatelé používají jako dopravu na poslední chvíli domů, do práce, na schůzku nebo na oběd v kombinaci s městskou dopravou. Nejvytíženější hodiny jsou v ranní špičce mezi sedmou a devátou hodinou a v odpolední mezi patnáctou a osmnáctou hodinou. Průměrná délka zimní jízdy byla 11,9 minut, tedy o čtyři minuty kratší než v létě. V Praze jsou za tuto dobu lidé schopni přejet například z Národní třídy na Křižíkovu nebo z Můstku do Holešovické tržnice,“ dodává Ježek.

V Praze usnadňuje jízdu na sdílených kolech i možnost využití dvou jízd denně na 15 minut zdarma prostřednictvím Lítačky. Tu si na účet přidalo během zimy téměř 900 uživatelů, kteří se přidali k více než 60 tisícům aktivních uživatelů s Lítačkou.

Jízdy zdarma jako hlavní lákadlo

Pozadu nezůstala ani ostatní města, kde Rekola doplňují síť veřejné dopravy. Například obyvatelé Brna mohou jezdit dvakrát denně na 30 minut zdarma, v Prostějově a Krnově mohou všechny jízdy spojit do 30 minut zdarma. Jízda na sdílených kolech je v Prostějově natolik populární, že původní domluvu s městem, kdy bikesharing fungoval v ulicích jen deset měsíců v roce kromě ledna a února, se město rozhodlo změnit na celoroční spolupráci. Prostějov se díky tomu řadí na druhou příčku měst v počtu zimních jízd. Velké množství uživatelů také používá zaměstnaneckou MultiSportku, která proplácí 2 jízdy denně na 60 minut i s návštěvou jiného sportoviště.

Obrázek: Jsme národ pumpičkářů: Rekola hlásí rekordní zimu a chystají novinky

Zima byla mírnější a přispěla tak k úspěchu sdílených kol. Foto: Se souhlasem Rekola

Pro letošek chystají Rekola vedle další expanze řadu novinek. Nejvýraznější změnou bude přidání držáků na mobilní telefony na všechna kola v Praze, které mají usnadnit navigaci v ulicích. „Spousta žen také nemá kam dát za jízdy telefon, což může být jedna z překážek,“ vysvětluje Ježek s tím, že postupně pracují i na lepším značení parkovacích stanovišť.

Rostoucí zájem o bikesharing v zimě dokládá, že lidé postupně opouštějí předsudky o jízdě na kole za nepříznivého počasí. Růžová Rekola se v ulicích stávají celoročním fenoménem a pro dopravu ve městě je to podle nás jedině dobře.

Zdroj: TZ Rekola

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Výkonný notebook Huawei MateBook X Pro váží jen 980 gramů. Prodávat se bude i v ČR
Výkonný notebook Huawei MateBook X Pro váží jen 980 gramů. Prodávat se bude i v ČR
Obrázek: Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Svěřit osud lidstva umělé inteligenci? Jaderné zbraně jen pod lidskou kontrolou, zavázaly se USA se spojenci
Obrázek: Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Apple dnes odhalí novou řadu prémiových iPadů. Co už víme a kde konferenci sledovat?
Obrázek: Automatizace v praxi: Amazon má ve skladech armádu 750 000 robotů, lidskou pracovní sílu prý nevytlačují
Automatizace v praxi: Amazon má ve skladech armádu 750 000 robotů, lidskou pracovní sílu prý nevytlačují
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Obrázek: Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Konzole PlayStation 5 má skrytý internetový prohlížeč. Jak ho najít a spustit?
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?