Kov jako palivo pro kosmické rakety? Nový pohonný systém by mohl usnadnit průzkum hlubokého vesmíru

Vědci z univerzity v britském Southamptonu pracují na novém raketovém motoru, který posune hranice možností poznání vzdálených regionů známého vesmíru. Jako palivo mu totiž bude sloužit prakticky jakýkoliv druh kovu.

Palivem současných vesmírných plavidel jsou zpravidla vzácné plyny, například xenon či krypton. Ty kromě vesmírných lodí pohání například i družicový systém Starlink. Omezené zásoby plynu však do značné míry omezují lety do hlubokého vesmíru. Nově vyvíjený systém by plavidlům umožnil prakticky neomezenou dobu letu. Lidé by se tak mohli vydat i do velmi vzdálených oblastí, jejichž návštěva byla ještě nedávno zcela nerealizovatelná. To, co bylo dříve považováno za sci-fi, se dnes krůček po krůčku začíná blížit realitě.

Obrázek: Kov jako palivo pro kosmické rakety? Nový pohonný systém by mohl usnadnit průzkum hlubokého vesmíru

Stávající druhy pohonů kosmických raket nejsou na dlouhé lety vesmírem stavěné. Foto: Pexels

Kosmická tělesa jako palivo

Průlomovou technologií ve vývoji pohonu představuje volba druhu paliva. Tím by měly být téměř všechny kovové materiály, které se ve známém vesmíru vyskytují. Raketa by tak v praxi ke svém pohonu využívala například komety či asteroidy, které na své cestě potká. Kosmická loď vybavená novým typem paliva by tak během mise mohla kdykoliv přistát na povrchu vhodného tělesa, vytěžit potřebné materiály a opět odstartovat „s plnou nádrží“. Průběžným doplňováním kovového paliva by tak zařízení bylo v principu schopné letět teoreticky neomezeně dlouho, což zcela mění dosud známé představy o tom, jak by měl průzkum hlubokého vesmíru probíhat.

Kosmické lodě mají omezené množství paliva, jelikož jejich vypuštění do vesmíru vyžaduje obrovské náklady a energii. Nové trysky však mohou být poháněny jakýmkoliv kovem, který může hořet, například železem, hliníkem či mědí. Mohly by se nám tak otevřít nové hranice možností, a poznání vesmíru by se tak značně urychlilo,“ tvrdí vedoucí výzkumník Minkwan Kim, který se v minulosti podílel mimo jiné i na vývoji plazmového tryskového motoru pro raketu Falcon 9 společnosti SpaceX vypuštěnou v loňském roce.

Projekt získal podporu britské vlády i soukromé kosmické společnosti

Vědecký tým ze Southamptonu na vývoji pohonného systému pracuje díky podpoře britské firmy Magdrive, která se specializuje na inovace v oblasti kosmického průmyslu. Projekt získal také podporu vládní dotace ve výši 1 milionu liber. Technologie aktuálně nese název Super Magdrive, a ačkoliv zatím není jisté, kdy (a zda vůbec) se do vesmíru podívá, je příslibem nové éry pokroku, který se neomezuje pouze na blízký vesmír, ale má ambice zkoumat vzdálená a mnohdy zcela nepopsaná místa v hlubokých zákoutích kosmu.

Zdroje: 1, 2, 3, 4

Odebírat
Upozornit na
guest
7 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Excal

kovem, co muze horet ? jako oxidovat ? a kde vezmou ten kyslik ? nechtelo by to vic info ? treba … neco jako iontovy motor ? clanek v podstate o nicem …

Stanislav

Vzhledem k tomu, že mají na mysli nejspíš iontový motor, tak žádné okysličovadlo není potřeba. Iontový motor v principu vezme hmotu, tu ohřeje pomocí jaderné energie na vysokoenergetickou plazmu, směrově urychlí pomocí elektrického pole na maximum a plazmu vypustí tryskou ven řádově rychleji než to dokáže klasický raketový motor spalující… Číst více »

Franta

Přesně tak – trochu tam míchají chemické a elektrické (iontové) motory. U toho co popisují není kov (a doposud xenon, krypton) palivem, ale spíš „médiem“ – tedy materiálem, díky jehož urychlení se raketa „odrazí“ v opačném směru. Skutečným palivem bude cokoliv, co dokáže tento materiál urychlit – elektřina, nebo palivo… Číst více »

Oldřich Vašíček

Iontové motory mají malý tah a velmi vysoký specifický impuls. Použití těžšího média (kovu) by se sice zvýšil tah, ale snížil specifický impuls. Asi by se nedařilo urychlovat těžší prvky na stejně vysoké rychlosti. Kdysi se zkoušela i rtuť, ale nepoužívá se, vzhledem k tomu, že je „těžká“ a má… Číst více »

vocas

Bavime se o jonizovanych prvcich .Tam nic nehori.Ostatne krypton opravdu nezapalite ani dnes.

Franta

Trochu nechápu větu „…plazmového tryskového motoru pro raketu Falcon 9 společnosti SpaceX vypuštěnou v loňském roce.“ – pokud vím, na Falconu 9 se pořád používají klasické chemické motory palivo+okysličovadlo. A nevím o tom, že by bylo něco přelomového vypuštěno v loňském roce. (Tedy 2023, pokud není článek několik let starý)… Číst více »

Hubert

Co motory, ale j potreba rozvijet navigaci a neco podobne radiomajaku

Obrázek: Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Robotický vysavač SwitchBot S10 si dokáže sám doplnit vodu a doveze ji i do zvlhčovače vzduchu
Obrázek: Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Budoucnost robotických vysavačů podle Dreame: Vysouvací mopy, vyjíždění do schodů a dokovací stanice napojená na odpady
Obrázek: Vědci našli lék na jizvy: Klíčem k jejich léčbě může být parazitický červ
Vědci našli lék na jizvy: Klíčem k jejich léčbě může být parazitický červ
Obrázek: Stavebnictví budoucnosti: První hotel na světě postavený s pomocí obří 3D tiskárny roste v Texasu
Stavebnictví budoucnosti: První hotel na světě postavený s pomocí obří 3D tiskárny roste v Texasu
Obrázek: Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Zaplavila vám elektroniku voda? Do rýže ji nestrkejte. Jak zachránit velké domácí spotřebiče?
Obrázek: Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Kudy k vám může přitéct velká voda? Unikátní online mapa ukáže, jaká místa může zalít
Obrázek: Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Přijdou silné bouřky, nebo slabé přeháňky? Přesná aplikace vám to pomůže zjistit
Obrázek: Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu
Kód, který ochromil svět: Microsoft svolává rivaly, aby odvrátil budoucí kybernetickou apokalypsu