Deaktivovaný účet? Facebook vás sleduje dál, sběru dat se nevyhnete

I pokud si deaktivujete účet na nejpopulárnější sociální síti světa, moc si nepomůžete: Facebook bude i nadále nahlížet do vašeho soukromí.

Redaktor serveru CNET si v pokusu smazal 10 let starý účet a založil nový, který po každém použití (dvakrát týdně) deaktivuje. S nelibostí zjistil, že množství dat sesbíraných Facebookem zůstává i nadále velmi vysoké.

I po deaktivaci jsou data s účtem nadále propojena a sociální síť pokračuje ve sbírání informací o tom, jak používáte internet.

Facebook smaže data uživatele skutečně jen ve chvíli, kdy permanentně smaže svůj účet; co se týče deaktivace, firma plně očekává, že se ke službě ještě vrátíte, a tudíž vám chce ukazovat relevantní reklamy – a tedy i dále sbírá data.

Obrázek: Deaktivovaný účet? Facebook vás sleduje dál, sběru dat se nevyhnete

Problémy Facebooku se prohlubují, ale počet uživatelů zůstává vysoký

Americká korporace nikde neuvádí, že i po deaktivaci účtu data nadále sbírá, což může být, z prvního hlediska, potenciálně sporné; obzvláště v evropském prostředí, které je momentálně na porušování soukromí citlivější. Ani v USA se však Facebook netěší vysoké důvěře uživatelů.

Facebook v posledních měsících (vlastně už letech) stíhá jeden skandál za druhým, všechny související se soukromím, sběrem dat a bezpečností. Legendární aféru Cambridge Analytica snad ani připomínat nemusíme, zdaleka však nejde o jediný problém Facebooku; z poslední době připomeňme například interní ukládání hesel v čitelné podobě.

Běžně mimochodem Facebook částečně sleduje i uživatele, kteří nejsou do služby registrováni, podobně, jako tak činí Google: Různé pluginy a nástroje, kupříkladu tlačítko „Sdílet“ na Facebooku umístěné na webovkách, jsou na sběr dat velmi účinné.

Obrázek: Deaktivovaný účet? Facebook vás sleduje dál, sběru dat se nevyhnete

 

V praxi to funguje snadno. Navštěvujete hodně stránek se sportovní tématikou, na kterých je tlačítko Sdílet? Tak potom je šance, že vám Facebook ukáže sportovní reklamu, vysoká.

Deaktivace účtu tak dává smysl pouze v případě, kdy chcete skrýt své příspěvky, komentáře a podobně před ostatními uživatele – Facebooku je to jedno, data bude v klidu sbírat dál. Jediným jistým řešením je skutečné, kompletní smazání účtu na sociální sítí. Dostanete 30 dní na rozmyšlenou a poté budou veškeré informace nenávratně pryč.

Letos Facebook oslavil 15 let, ale dobrým obdobím života si zrovna neprochází.

Zdroj: CNET

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Thisone

Jedinym spolehlivym resenim je blokovat vsechny servery na sber dat.

Obrázek: Konec Lightningu? Apple údajně plánuje USB-C iPhony
Konec Lightningu? Apple údajně plánuje USB-C iPhony
Obrázek: Immersive View na Google Maps: Krásnější a přesnější města
Immersive View na Google Maps: Krásnější a přesnější města
Obrázek: Zloději kol dostanou za vyučenou: Sledovací zařízení od Applu není vidět, ukryje se pod plášť
Zloději kol dostanou za vyučenou: Sledovací zařízení od Applu není vidět, ukryje se pod plášť
Obrázek: Neznámí velikáni: Konrad Zuse, počítačový génius ze špatné doby
Neznámí velikáni: Konrad Zuse, počítačový génius ze špatné doby
Obrázek: Dost bylo vibrací a stresujících vyzvánění. Google zkouší stíny, pohyb i vítr
Dost bylo vibrací a stresujících vyzvánění. Google zkouší stíny, pohyb i vítr
Obrázek: Nový podvod útočí na české telefony s Androidem! Vydává se za zmeškanou hlasovou zprávu
Nový podvod útočí na české telefony s Androidem! Vydává se za zmeškanou hlasovou zprávu
Obrázek: 5 chyb, kterým se vyvarovat při nákupu chytrého telefonu
5 chyb, kterým se vyvarovat při nákupu chytrého telefonu
Obrázek: Prohlížeč v prohlížeči: Na promyšlený internetový útok naletí i zkušení IT experti
Prohlížeč v prohlížeči: Na promyšlený internetový útok naletí i zkušení IT experti