Deaktivovaný účet? Facebook vás sleduje dál, sběru dat se nevyhnete

I pokud si deaktivujete účet na nejpopulárnější sociální síti světa, moc si nepomůžete: Facebook bude i nadále nahlížet do vašeho soukromí.

Redaktor serveru CNET si v pokusu smazal 10 let starý účet a založil nový, který po každém použití (dvakrát týdně) deaktivuje. S nelibostí zjistil, že množství dat sesbíraných Facebookem zůstává i nadále velmi vysoké.

I po deaktivaci jsou data s účtem nadále propojena a sociální síť pokračuje ve sbírání informací o tom, jak používáte internet.

Facebook smaže data uživatele skutečně jen ve chvíli, kdy permanentně smaže svůj účet; co se týče deaktivace, firma plně očekává, že se ke službě ještě vrátíte, a tudíž vám chce ukazovat relevantní reklamy – a tedy i dále sbírá data.

Obrázek: Deaktivovaný účet? Facebook vás sleduje dál, sběru dat se nevyhnete

Problémy Facebooku se prohlubují, ale počet uživatelů zůstává vysoký

Americká korporace nikde neuvádí, že i po deaktivaci účtu data nadále sbírá, což může být, z prvního hlediska, potenciálně sporné; obzvláště v evropském prostředí, které je momentálně na porušování soukromí citlivější. Ani v USA se však Facebook netěší vysoké důvěře uživatelů.

Facebook v posledních měsících (vlastně už letech) stíhá jeden skandál za druhým, všechny související se soukromím, sběrem dat a bezpečností. Legendární aféru Cambridge Analytica snad ani připomínat nemusíme, zdaleka však nejde o jediný problém Facebooku; z poslední době připomeňme například interní ukládání hesel v čitelné podobě.

Běžně mimochodem Facebook částečně sleduje i uživatele, kteří nejsou do služby registrováni, podobně, jako tak činí Google: Různé pluginy a nástroje, kupříkladu tlačítko „Sdílet“ na Facebooku umístěné na webovkách, jsou na sběr dat velmi účinné.

Obrázek: Deaktivovaný účet? Facebook vás sleduje dál, sběru dat se nevyhnete

 

V praxi to funguje snadno. Navštěvujete hodně stránek se sportovní tématikou, na kterých je tlačítko Sdílet? Tak potom je šance, že vám Facebook ukáže sportovní reklamu, vysoká.

Deaktivace účtu tak dává smysl pouze v případě, kdy chcete skrýt své příspěvky, komentáře a podobně před ostatními uživatele – Facebooku je to jedno, data bude v klidu sbírat dál. Jediným jistým řešením je skutečné, kompletní smazání účtu na sociální sítí. Dostanete 30 dní na rozmyšlenou a poté budou veškeré informace nenávratně pryč.

Letos Facebook oslavil 15 let, ale dobrým obdobím života si zrovna neprochází.

Zdroj: CNET

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Thisone

Jedinym spolehlivym resenim je blokovat vsechny servery na sber dat.

Obrázek: TikTok má miliardu pravidelných uživatelů, patří mezi největší sociální sítě
TikTok má miliardu pravidelných uživatelů, patří mezi největší sociální sítě
Obrázek: Kopírovat a vložit: Samsung chce s neuromorfními čipy okopírovat lidský mozek
Kopírovat a vložit: Samsung chce s neuromorfními čipy okopírovat lidský mozek
Obrázek: Čína vs kryptoměny, část druhá: Centrální banka zakázala jakékoliv kryptoměnové transakce
Čína vs kryptoměny, část druhá: Centrální banka zakázala jakékoliv kryptoměnové transakce
Obrázek: Robotický batoh: Zábavné, ale je to praktické?
Robotický batoh: Zábavné, ale je to praktické?
Obrázek: YouTube umožní stahování videí na počítačích, má to ale háček
YouTube umožní stahování videí na počítačích, má to ale háček
Obrázek: Extrémně bílá barva má záznam v Guinnessově knize rekordů: Mohla by nahradit klimatizace
Extrémně bílá barva má záznam v Guinnessově knize rekordů: Mohla by nahradit klimatizace
Obrázek: Špatný obraz při videohovoru? Google Meet přidává funkci automatické úpravy obrazu
Špatný obraz při videohovoru? Google Meet přidává funkci automatické úpravy obrazu
Obrázek: Jak platit Bitcoinem menší částky? Rychle a levně s Lightning Network
Jak platit Bitcoinem menší částky? Rychle a levně s Lightning Network