Maso vypěstované v laboratoři je pro klima horší než tradiční hovězí

Pěstování masa ze zvířecích buněk v laboratoři mělo být oproti produkci masa klasického šetrnější k životnímu prostředí. Ve skutečnosti je to však naopak. Během tohoto procesu jsou totiž využívány energeticky náročné postupy, bez nichž by mělo umělé maso mnohem větší klimatický potenciál.

Maso vypěstované ze zvířecích buněk v laboratoři mělo být zelenou alternativou k masu klasickému. Vylučovalo totiž chov dobytka spojený s emisemi skleníkových plynů a potřebu využívat půdu a velké množství vody.

Obrázek: Maso vypěstované v laboratoři je pro klima horší než tradiční hovězí

laboratorní maso je spíše farmaceutický produkt než potravinový. Zdroj: Unsplash

Američtí vědci však posoudili „životní cyklus“ potřebné energie a skleníkových plynů emitovaných ve všech fázích produkce laboratorního masa na bázi živočišných buněk (ACBM) a porovnali výsledky se zpracováváním masa konvenčního.

Zklamání pro ekology  

The Independent píše, že výroba masa v laboratoři má v průměru 25krát větší tepelný potenciál než produkce tradičního hovězího masa. Důvodem je využití vysoce rafinovaných či purifikovaných růstových médií, složek potřebných k množení buněk.

Tato metoda je v současnosti podobná biotechnologii používané k výrobě léčiv, upozorňuje Futurity. Vědci se tedy ptají: Je to farmaceutický nebo potravinářský produkt? Výsledky jejich práce vyšly v časopise bioRxiv.

„Pokud musí společnosti čistit růstová média na farmaceutické úrovni, spotřebovávají více zdrojů, což pak zvyšuje potenciál globálního oteplování,“ prohlásil hlavní autor studie Derrick Risner a varoval před dalším využíváním těchto postupů.

Musíme změnit přístup

„Bude to horší pro životní prostředí a dražší než konvenční produkce hovězího masa,“ doplnil expert. Jeho tým zjistil, že potenciál snížit uhlíkovou stopu laboratorního masa je mnohem větší, ale bez použití zmíněných energeticky náročných procesů.

Obrázek: Maso vypěstované v laboratoři je pro klima horší než tradiční hovězí

Laboratorní maso vylučuje chov dobytka produkující skleníkové plyny. Zdroj: Unsplash

Přesto hovořil o velkém rozsahu konkurenceschopnosti konvenčnímu hovězímu. Potenciál kultivovaného masa by mohl být o 80 procent nižší, ale také o 26 procent vyšší. Odborníci však uvedli, že odklon od farmaceutického přístupu představuje velkou technickou výzvu.

Pokud budou laboratoře podle jejich závěrů nadále používat očištěná růstová média, enviromentální dopad v blízké budoucnosti bude mnohem větší oproti konvenční produkci hovězího masa.

Zdroje: 1, 2, 3

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Od vynálezu parního stroje k AI za 250 let: Přežijeme zrychlující se AI revoluci?
Konečně telefon, který vydrží: Realme GT 7 zvládne bez nabíjení tři dny (první dojmy)
Srovnání notebooku ASUS Vivobook S 16 s Intelem, AMD a Snapdragonem: Mají se giganti čeho bát?
Zastoupí foťák i herní konzoli. Xiaomi 15 Ultra je skvělý mobil na dovolenou
Jak ušetřit za Oneplay? S OKU trikem se zákazníkům daří získat i 40 % slevu
Obrázek: Jaké aplikace nesmí chybět v novém chytrém telefonu? Nejlepší aplikace pro Android zdarma
Jaké aplikace nesmí chybět v novém chytrém telefonu? Nejlepší aplikace pro Android zdarma
Obrázek: Jak poznat, že vám někdo naboural WhatsApp? Varovné signály, které byste neměli ignorovat
Jak poznat, že vám někdo naboural WhatsApp? Varovné signály, které byste neměli ignorovat
Obrázek: Kde sledovat mistrovství světa v hokeji? Online v prohlížeči, na mobilu i v PC bez internetu
Kde sledovat mistrovství světa v hokeji? Online v prohlížeči, na mobilu i v PC bez internetu