Maso vypěstované v laboratoři je pro klima horší než tradiční hovězí

Pěstování masa ze zvířecích buněk v laboratoři mělo být oproti produkci masa klasického šetrnější k životnímu prostředí. Ve skutečnosti je to však naopak. Během tohoto procesu jsou totiž využívány energeticky náročné postupy, bez nichž by mělo umělé maso mnohem větší klimatický potenciál.

Maso vypěstované ze zvířecích buněk v laboratoři mělo být zelenou alternativou k masu klasickému. Vylučovalo totiž chov dobytka spojený s emisemi skleníkových plynů a potřebu využívat půdu a velké množství vody.

Obrázek: Maso vypěstované v laboratoři je pro klima horší než tradiční hovězí

laboratorní maso je spíše farmaceutický produkt než potravinový. Zdroj: Unsplash

Američtí vědci však posoudili „životní cyklus“ potřebné energie a skleníkových plynů emitovaných ve všech fázích produkce laboratorního masa na bázi živočišných buněk (ACBM) a porovnali výsledky se zpracováváním masa konvenčního.

Zklamání pro ekology  

The Independent píše, že výroba masa v laboratoři má v průměru 25krát větší tepelný potenciál než produkce tradičního hovězího masa. Důvodem je využití vysoce rafinovaných či purifikovaných růstových médií, složek potřebných k množení buněk.

Tato metoda je v současnosti podobná biotechnologii používané k výrobě léčiv, upozorňuje Futurity. Vědci se tedy ptají: Je to farmaceutický nebo potravinářský produkt? Výsledky jejich práce vyšly v časopise bioRxiv.

„Pokud musí společnosti čistit růstová média na farmaceutické úrovni, spotřebovávají více zdrojů, což pak zvyšuje potenciál globálního oteplování,“ prohlásil hlavní autor studie Derrick Risner a varoval před dalším využíváním těchto postupů.

Musíme změnit přístup

„Bude to horší pro životní prostředí a dražší než konvenční produkce hovězího masa,“ doplnil expert. Jeho tým zjistil, že potenciál snížit uhlíkovou stopu laboratorního masa je mnohem větší, ale bez použití zmíněných energeticky náročných procesů.

Obrázek: Maso vypěstované v laboratoři je pro klima horší než tradiční hovězí

Laboratorní maso vylučuje chov dobytka produkující skleníkové plyny. Zdroj: Unsplash

Přesto hovořil o velkém rozsahu konkurenceschopnosti konvenčnímu hovězímu. Potenciál kultivovaného masa by mohl být o 80 procent nižší, ale také o 26 procent vyšší. Odborníci však uvedli, že odklon od farmaceutického přístupu představuje velkou technickou výzvu.

Pokud budou laboratoře podle jejich závěrů nadále používat očištěná růstová média, enviromentální dopad v blízké budoucnosti bude mnohem větší oproti konvenční produkci hovězího masa.

Zdroje: 1, 2, 3

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: Z 0 na 100 pod 1 sekundu! Tesla Roadster vznikne ve spolupráci se SpaceX a už skoro ani není automobilem
Z 0 na 100 pod 1 sekundu! Tesla Roadster vznikne ve spolupráci se SpaceX a už skoro ani není automobilem
Obrázek: Ohebný telefon jako náramek? Prozatím nevzhledné a bez fotoaparátů
Ohebný telefon jako náramek? Prozatím nevzhledné a bez fotoaparátů
Obrázek: Genie od Google DeepMind: Umělá inteligence tvoří z obrázků hratelné videohry
Genie od Google DeepMind: Umělá inteligence tvoří z obrázků hratelné videohry
Obrázek: Budoucnost AI v mobilech? Podle HONORu a Qualcommu je v kombinaci lokální umělé inteligence s cloudem
Budoucnost AI v mobilech? Podle HONORu a Qualcommu je v kombinaci lokální umělé inteligence s cloudem
Obrázek: Jak rychle nabijete chytrý telefon? Nabíjení Redmi Note 13 Pro+ je rychlejší než vaše ranní káva
Jak rychle nabijete chytrý telefon? Nabíjení Redmi Note 13 Pro+ je rychlejší než vaše ranní káva
Obrázek: Občanka v mobilu od A do Z: Jak nainstalovat a zprovoznit eDoklady?
Občanka v mobilu od A do Z: Jak nainstalovat a zprovoznit eDoklady?
Obrázek: 5 způsobů, jak zjistit zapomenuté heslo K WiFi. Snadno v PC i na mobilu
5 způsobů, jak zjistit zapomenuté heslo K WiFi. Snadno v PC i na mobilu
Obrázek: Jak se naučit na běžkách: Průvodce pro začátečníky
Jak se naučit na běžkách: Průvodce pro začátečníky