Zíráním na racky snížíte riziko, že vám ukradnou jídlo, tvrdí univerzitní vědci

V přímořských oblastech občas racci jídlo turistům kradou a četnost takových incidentů není malá. Mají zálusk skoro na cokoliv a jsou velmi rychlí. V poněkud netradiční studii nyní vědci odhalili, že pokud budete na racky zírat, šance, že vám jídlo ukradnou, se sníží.

Pravda, v našem prostředí se s kradoucími racky běžně nesetkáme, ale na letní dovolené u moře můžete „trik“ vědců klidně využít.

Reálně míněná studie, kterou provedli vědci z Exeterské univerzity pod vedením Madeleine Goumasové, potvrdila, že racky upřený pohled člověka odradí, nebo přinejmenším zdrží v pokusu uzmout si pro sebe chutné jídlo oběti.

Obrázek: Zíráním na racky snížíte riziko, že vám ukradnou jídlo, tvrdí univerzitní vědci

Pozorování racků prý opravdu pomáhá

Testování probíhalo tak, že vědci položili na zem balíček chipsů na zem a zjišťovali, jak dlouho potrvá, než si pro něj rackové stříbřití doletí, přičemž se zaměřili na rozdíl mezi tím, kdy na ně člověk hledí a kdy ne.

Z experimentu vyplynulo, že pokud člověk racky pozoroval, trvalo jim v průměru o 21 sekund déle, než si pro balíček chipsů doletěli.

Výzkumníci chtěli otestovat 74 racků, avšak s nevalným úspěchem. Většina totiž uletěla. Pro pochoutku si nakonec došlo 27 racků, z nichž 19 absolvovalo variantu se zírající osobou i bez ní. Výsledky tak vychází z těchto 19 statečných racků.

Tým Madeleine Gumasové překvapilo, že se většina racků spíše stranila; údajnou agresivitu a krádeže jídla neodhalil.

Někteří racci prý ignorovali, nebo si nevšimli, že je pozoruje člověk, většina si prý ale opravdu dala na čas a pro balíček chipsů si došla později nebo vůbec. Vědci nezjišťovali, proč se jednotliví racci chovají jinak, odhadují však, že to může být vlivem rozdílů v „osobnosti“ nebo vlivem pozitivních zkušeností.

Obrázek: Zíráním na racky snížíte riziko, že vám ukradnou jídlo, tvrdí univerzitní vědci

Praktická část studie probíhala v anglickém Cornwallu, v místních pobřežních městečkách. Jedna z autorek studie, doktorka Neeltje Boogertová, varuje, aby si lidé na racky  dávali pozor – mají totiž tendenci si „volně přístupné“ jídlo brát, často dosti nečekaně.

Radí, že pozorování racků by mělo snížit riziko krádeže jídla.

Studie byla publikována v peer-reviewed magazínu Biology Letters.

Zdroj: ScienceDaily

Obrázek: Vyznáte se v USB? Nová označení mají vše zjednodušit
Vyznáte se v USB? Nová označení mají vše zjednodušit
Obrázek: Amazon představil první čtečku Kindle se stylusem a budík mapující spánek
Amazon představil první čtečku Kindle se stylusem a budík mapující spánek
Obrázek: Hledáte výkonný notebook pro kreativní vyžití? Řada Studio je špičkou v oboru
Hledáte výkonný notebook pro kreativní vyžití? Řada Studio je špičkou v oboru
Obrázek: Jak na škody způsobené umělou inteligencí? EU upraví legislativu
Jak na škody způsobené umělou inteligencí? EU upraví legislativu
Obrázek: Co je to spyware a jak se proti němu bránit?
Co je to spyware a jak se proti němu bránit?
Obrázek: BeReal: Jak funguje sociální síť bez přetvářky?
BeReal: Jak funguje sociální síť bez přetvářky?
Obrázek: Přečtěte si příchozí zprávu, aniž by to kdokoliv věděl
Přečtěte si příchozí zprávu, aniž by to kdokoliv věděl
Obrázek: Jak zmizet z internetu beze stopy?
Jak zmizet z internetu beze stopy?