Zíráním na racky snížíte riziko, že vám ukradnou jídlo, tvrdí univerzitní vědci

V přímořských oblastech občas racci jídlo turistům kradou a četnost takových incidentů není malá. Mají zálusk skoro na cokoliv a jsou velmi rychlí. V poněkud netradiční studii nyní vědci odhalili, že pokud budete na racky zírat, šance, že vám jídlo ukradnou, se sníží.

Pravda, v našem prostředí se s kradoucími racky běžně nesetkáme, ale na letní dovolené u moře můžete „trik“ vědců klidně využít.

Reálně míněná studie, kterou provedli vědci z Exeterské univerzity pod vedením Madeleine Goumasové, potvrdila, že racky upřený pohled člověka odradí, nebo přinejmenším zdrží v pokusu uzmout si pro sebe chutné jídlo oběti.

Obrázek: Zíráním na racky snížíte riziko, že vám ukradnou jídlo, tvrdí univerzitní vědci

Pozorování racků prý opravdu pomáhá

Testování probíhalo tak, že vědci položili na zem balíček chipsů na zem a zjišťovali, jak dlouho potrvá, než si pro něj rackové stříbřití doletí, přičemž se zaměřili na rozdíl mezi tím, kdy na ně člověk hledí a kdy ne.

Z experimentu vyplynulo, že pokud člověk racky pozoroval, trvalo jim v průměru o 21 sekund déle, než si pro balíček chipsů doletěli.

Výzkumníci chtěli otestovat 74 racků, avšak s nevalným úspěchem. Většina totiž uletěla. Pro pochoutku si nakonec došlo 27 racků, z nichž 19 absolvovalo variantu se zírající osobou i bez ní. Výsledky tak vychází z těchto 19 statečných racků.

Tým Madeleine Gumasové překvapilo, že se většina racků spíše stranila; údajnou agresivitu a krádeže jídla neodhalil.

Někteří racci prý ignorovali, nebo si nevšimli, že je pozoruje člověk, většina si prý ale opravdu dala na čas a pro balíček chipsů si došla později nebo vůbec. Vědci nezjišťovali, proč se jednotliví racci chovají jinak, odhadují však, že to může být vlivem rozdílů v „osobnosti“ nebo vlivem pozitivních zkušeností.

Obrázek: Zíráním na racky snížíte riziko, že vám ukradnou jídlo, tvrdí univerzitní vědci

Praktická část studie probíhala v anglickém Cornwallu, v místních pobřežních městečkách. Jedna z autorek studie, doktorka Neeltje Boogertová, varuje, aby si lidé na racky  dávali pozor – mají totiž tendenci si „volně přístupné“ jídlo brát, často dosti nečekaně.

Radí, že pozorování racků by mělo snížit riziko krádeže jídla.

Studie byla publikována v peer-reviewed magazínu Biology Letters.

Zdroj: ScienceDaily

avatar
  Odebírat  
Upozornit na
Blockchain a kryptoměny Chytrá domácnost Chytrá města Chytrá věda Chytrá zábava Chytrá zařízení Chytré aplikace Chytré automobily Chytré studie Chytré technologie Chytré zprávy IoT Průmysl 4.0 Tiskové zprávy
Obrázek: Jak přidat nového uživatele ve Windows 10
Jak přidat nového uživatele ve Windows 10
Obrázek: Když se slučují galaxie: Za 4 miliardy let se srazí Mléčná dráha s Andromedou
Když se slučují galaxie: Za 4 miliardy let se srazí Mléčná dráha s Andromedou
Obrázek: IKEA věří internetu věcí, přinese revoluci v nositelné elektronice?
IKEA věří internetu věcí, přinese revoluci v nositelné elektronice?
Obrázek: Jak vzniká blesk? 4 200x zpomalený záběr ukazuje fascinující podívanou
Jak vzniká blesk? 4 200x zpomalený záběr ukazuje fascinující podívanou

Záblesk na obloze stihneme většinou sotva zahlédnout. Jak ale vypadá, když se výboj teprve postupně blíží k zemi a je...

Zavřít